fbpx

Milánó-San Remo: elhullottak a topfavoritok, Demare kihasználta (videó)

Peter Sagan nemrég azt nyilatkozta, a Milánó-San Remo-n nem olyan nagy kihívás versenyezni, csak megnyerni nehéz… Ez a mai napon is bebizonyosodott…

milano_sanremo_2

A szezon leghosszabb monumentuma (295 km) rögtön az első a legnagyobb klasszikusok sorában, nehéz jósolni a győztes személyét illetően. Mindig rendkívül zaklatott az utolsó 20-30 kilométer, főleg ha akkora mezőny teker együtt az utolsó emelkedőn – a Poggión is – mint ma. A versenyről már délben érkeztek aggodalomra okot adó hírek, egy földcsuszamlás miatt gyorsan az autópályára kellett terelni a pelotont, de az olaszok ezt megoldják. Aztán a következő “necces” szakaszként a Cipressa megmászása előtti pillanatokat említhetjük, 20-30 kilométerre a céltól. Sok bukás történt, amibe belekeveredett többek között Michael Matthews (Orica-GreenEdge) és a későbbi győztes is.

milano_sanremo_1

A Cipressa hegymenetét is nagy tempó, nagy pozícióharc jellemezte, itt szakadt le például Mark Cavendish (Dimension Data) a korábbi győztesek közül. Bár voltak kósza akciók, de a Poggión a szokásosnál lassabban ért fel a peloton, sokan együtt maradtak, a rövid emelkedő tetején 2014 világbajnoka, Michal Kwiatkowski (Sky) támadott, így a lejtmenetben tavalyi bukása helyszínéhez senkitől nem zavartatva érkezhetett. Másodpercei azonban meg voltak számlálva a lengyelnek a célegyenes felé vezető kilométereken, hiszen még mindig akadtak nagynevű favoritok a mezőnyben erős segítőkkel, akik mást már nem is hagytak elszakadni.

videón a végjáték:

Az utolsó 500-ra érkezve pálya vb-n brillírozó kolumbiai sprinert, Fernando Gaviriát (Etixx-Quick Step) nem zavarta senki, mondhatnánk jobbra nézett és balra esett el, pedig ezen a ponton már komoly esélyesnek számított a győzelemre. Bukásával azonban ő alaposan “megzavarta” Peter Sagant (Tinkoff), a világbajnok már nem tudott újra nyerő pozícióba kerülni. A legjobban végül a Párizs-Nizzán és a Mediterrán Touron is szakaszt nyerő francia Arnaud Demare helyezkedett, aki érezhetően gyorsabb lett idén, s végül ez a kerékpársport egyik legértékesebb trófeájához segítette hozzá.

milano_sanremo_3

Ez hihetetlen. Hiába tűnt úgy, hogy ez egy olyan nap, amikor minden ellenem dolgozik, buktam a Cipressa előtt, de mégis felértem a Poggióig és végig fantasztikus formában éreztem magam. Ugyanígy lettem annak idején U23-as világbajnok bukás után. Csodálatos megnyerni a Milánó-San Remo-t, ez egy igazi nagy verseny, több mint egy évszázados múlttal (107.). Ez kivételes élmény, iszonyú boldog vagyok – mondta a verseny után a francia.

Eredmény:

1 Arnaud Demare (Fra) FDJ
2 Ben Swift (GBr) Team Sky
3 Jurgen Roelandts (Bel) Lotto Soudal
4 Nacer Bouhanni (Fra) Cofidis, Solutions Credits
5 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
6 Alexander Kristoff (Nor) Team Katusha
7 Heinrich Haussler (Aus) IAM Cycling
8 Filippo Pozzato (Ita) Southeast – Venezuela
9 Sonny Colbrelli (Ita) Bardiani CSF
10 Matteo Trentin (Ita) Etixx – Quick-Step

Fotók: RCS Sport

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo