fbpx

Merida Big.Nine 500 kerékpárteszt: a kezdők szerencséje

A Merida Big Nine széria csúcsát teszteltük már, de az 500-as esetében csak a név azonos, a célközönség, a geometria és persze az ár, illetve a felszereltség is más. Viszont hasonlóan feltűnő.

Mázlim volt, mert két éve én voltam kint a Big.Nine Team sajtóbemutatóján és tesztjén is, sőt még az Albstadt Maraton „hosszú” távot is lenyomhattam vele, így alaposan meg tudtam ismerni a cég XCO csúcsmodelljét. Ennek nagyon messzi leszármazottja az alumínium vázas, 500-as névre keresztelt gép, amit most kaptunk kezeink közé. De nagyjából annyi a hasonlóság közöttük, mint egy E200D Mercedes és az E-63 AMG között.

A Big.Nine 500 nem karbon, hanem 6061-es RaceLite TFS alumínium vázra épül és éppen a 300 ezer forintos lélektani határ alá árazták be. Kinek szól igazából ez a bringa? Azoknak akik akár az első (vagy az első minőségi) montijukat veszik, nem akarnak egy vagyont költeni rá, de egy terepen is megbízható gépet keresnek. Mindezek mellett nem szeretnének versenyzős geometriát vagy kormányra hasalós üléspozíciót, hiszen maximum egy-egy maratonon indulnának hobbiból, semmi komolyabb. Ezzel viszont a kezdők sem fognak mellélőni, mert egy nagyon jól kezelhető bringa, ami megkapta a csúcsmodell 70 fokos meredekségű fejcsőszögét, de másfél centivel magasabb a fejcsöve ami kiegyenesedettebb üléspozíciót eredményez, amihez még jön a rövidebb felsőcsőhossz és tengelytáv is. Ez utóbbi kettő azonban talán túlzottan is agilis viselkedést kölcsönöz neki, már-már dirt bringa szerűen terelgethető, amit személy szerint imádtam, de kezdő, vagy nem túl tapasztalt bringások talán túlzottan idegesnek találhatják. Viszont a választék egészen komoly, hiszen akinek túl nagy lenne a 29″-os kerék az 27.5-essel is megveheti, hiszen a Big.Seven 500 ugyanez a bringa kisebb kerekekkel. Vázméretből pedig az egészen kicsi XS (13.5″)-től egészen az L (19″)-esig terjed mindkét kerékméretnél.

A 29”-os kerekek kiválóan átgördülnek a köveken, amiből volt is bőven Brac szigetén, de a Maxxis Ikon gumik mintázata nagyon nem ide való volt, sodródott a murvás részeken és kevés volt a tapadása a laza talajon. Itthonra viszont megfelelő, főleg ha általános montizáshoz keresel társat. Vélhetően aszfalton sem fog zsibbadni a kezed a mintázat által keltett rezgésektől és aki ilyen kategóriában keresgél, az biztosan nem csak terepen közlekedik. Személy szerint hátra biztosan raktam volna bele egy ballonosabb gumit (2.2-es a gyári, de 2.4 is simán beleférhet), mert nagyon merev a hátulja, ami erőátvitel szempontjából előnyös, de a komfortot rontja.

Szerintem ütős a kinézete

Mondtam már, hogy a Big.Nine 500-as feltűnő? Nem is kicsit, amibe az integrált kábelezés is belejátszik! Ha ez túl sok lenne neked, akkor ott a „petrol blue” kivitel, ami kevésbé hivalkodó. A felszereltségére nem lehet panasz, főleg a bele rakott Manitou Markhor Comp villára. Szerencsére a Manitou mióta újra életre kelt, a kedvezőbb árszegmensben is kiváló cuccokat gyárt és ebben sem kellett csalódni. Nagyon finoman mozog, levegős rugózású, csillapítása állítható és lockout is van benne. Már akartam is írni, hogy nem véletlenül merev, hiszen átütőtengelyes, de aztán fellapoztam a képeket és meglepően tapasztaltam, hogy ő bizony még sima gyorszáras. Pedig a 29-es kerék és a 9 mm-es gyorszár nem szokott merev kombinációt adni. Vélhetően a Shimano agyak köré fűzött és „Merida Big.Nine Comp” névre keresztelt felnis kerekek is merevek lehetnek, akárcsak a villa. Egyébként, ha a pénztárca nem túl szűkreszabott, akkor érdemes megnézni egyel fölötte a 600-as modellt, ami elöl már átütős és 1×11-es Shimano SLX szettes gép alig egy ötvenessel drágábban!

2×10 sebességes Shimano Deore váltórendszerrel rendelkezik, ami személy szerint imádatom tárgya volt. Miért? Mindig is azért szerettem a Shimano váltást, mert lehelet könnyen lehetett működtetni, nem „sramosan” kemény volt. Sajnos manapság az XT és XTR, de talán még az SLX is sokkal durvább visszajelzést nyújt a váltás megtörténéséről, amit nem kedvelek. Simán lehet, hogy neked pedig pont ez jön be, de hát végül is a bringateszt egy szubjektív műfaj sok tekintetben. Ez a Deore tehát nagyon könnyen vált, szinte hangtalanul, ahogy az régen volt. Természetesen terhelés alatt sem kifogásolható a működése. A 36-26-os első áttétel a hátsó 11-42-es jó párost alkot, már közepes erőnléttel is elhajtható bárhol.

A féken minden gyártó szeret spórolni, viszont ha okosan teszik, akkor nincsen gond. Az 500-ason egy Alivio szériás M445-öst találunk, ami pont ugyanolyan jól működik, mintha Deore lenne rajta. A Shimano fékek legendásan fognak már a belépő kategóriákban is, itt sem volt másként. Elöl 180-as, hátul pedig 160 mm-es féktárcsákkal szerelik. Dicséretes a láncvillára rakott PM konzol, de a K-Mount integrált kitámasztó konzoltól sokkot kaptunk. Persze tudjuk, ennél sokkal drágább/durvább gépekre is felkerülnek ezek, mert a jellemzően német ajkú vevőközönség igényli a kitámasztókat. Ilyenkor a mérnökök felsírnak a meetingen, a marketingesek pedig elégedetten kavargatják a ristrettójukat. Emellett „C” és „F” Mount sárvédő és csomagtartó szemeket is elhelyeztek a hátsó háromszögön.

12.38 kilós súlya már alapból nem tűnik soknak főleg ebben a kategóriában, de simán 12 alá lehet vinni pár cucc cseréjével, bár nem hiszem, hogy a célközönség nagyon gramm-mániás lenne. A „három kiló” alatti ára egyáltalán nem vészes, a felszereltségbe nem nagyon lehet belekötni, és a vázra élettartam garancia jár! Aki igényes túragépet vagy könnyű montit keres rendszeres terepezésre az nézze meg élőben is, ha máshol nem, akkor két hét múlva a Merida új Concept Store üzletében a Váci út 140 alatt!

Forgalmazó: BikeFun Hungary Kft.

Elérhetőség: http://www.bikefun.hu/product/merida-2018-big-nine-500-zoeld-fekete

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo