fbpx

Még mindig vb, Hegedűs László-interjú: „Bebizonyítottam, hogy a legjobbak között a helyem”

Az Európa-bajnokság után a norvégiai világbajnokságon is döntőbe jutott, és a 8. helyen végzett a világklasszis magyar triálos, Hegedűs László.

2014-Hegedűs László-vb-lillehammer1

A triál magyar világklasszisa, Hegedűs László – aki jelenleg tizedik a 130 nevet tartalmazó világranglistán – az elmúlt hétvégén a norvégiai Lillehammerben és Haffjelben rendezett világbajnokságon újfent bebizonyította, sportága egyik legjobbja. Élete egyik legjobb teljesítményét nyújtva bekerült a nyolcas döntőbe, ahol a hét korábbi világbajnokot felvonultató mezőnyben végül a 8. helyen végzett. A 24 éves ceglédi kerékpáros elmondta, büszke a teljesítményére, és ezek az eredmények még komolyabb munkára ösztönzik, mert nagy álma, hogy a TOP 5 közé jusson a világranglistán.

2014-Hegedűs László-vb-lillehammer2–          Idén, úgy tűnik, végleg betörtél a világ élvonalába, hiszen a TOP 10 tagja a világranglistán, illetve a két legfontosabb és legerősebb világversenyén, az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is bejutottál a döntőbe, a legjobbak közé, amihez őszintén gratulálunk. Ám ennek ellenére sem tudják sokan, mi is az a triál. Bemutatnád a sportágad pár mondatban?

–          Köszönöm az elismerő szavakat. Sajnos tény, itthon még nincs annyira előtérben ez a világ más országaiban roppant népszerű, ugyanakkor nagyon nehéz sportág. A triál lényege, hogy speciális, nyereg nélküli kerékpárjaink használatával végigmenjünk az erre a célra kialakított mesterséges, illetve természetes szekciókon. A verseny győztese az lesz, aki a legkevesebb hibát véti. Hibapontot szerezhetünk, ha a pályák teljesítése közben letesszük a lábunkat, illetve a kerékpár bármely alkatrésze a kerekeken kívül érinti az akadályt. Egyszerre van szükség remek erőnlétre, rugalmasságra illetve egyensúlyérzékre.

–          Hogy zajlott le maga a verseny?

–          Az idei Mountain Bike világbajnokságot a norvégiai Lillehammerben illetve Haffjelben rendezték meg, ahol valamennyi szakág legjobbjai mérték össze a tudásukat. A triál mezőnyében mindenki ott volt, aki valamit is számít, azaz pályafutásom talán legerősebb mezőnyében kellett bizonyítanom. A világbajnokság egy kvalifikáló versenyből és egy döntő futamból áll. Az első verseny alapján a legjobb 8 versenyző kerül be a döntő futamba, ahol még nehezebb pályákon dől el, ki hányadik helyen végez.

–          Milyen célt tűztél ki a vb-vel kapcsolatban?

–          Mivel mentálisan és fizikailag is jó állapotban vagyok, ezért reális célkitűzés volt számomra, hogy a legjobb tíz között végezzek, amiben természetesen a döntőbe bejutásom is szerepelt.

–          Mi valósult meg a terveidből?

–          A kvalifikáció három körből állt, tehát körülbelül 4 órán keresztül tartott a verseny. Az első körben életem legjobb részeredményét értem el, hiszen kevesebb hibával végeztem, mint a jelenlegi világbajnok.  A kvalifikáció végén sem kellett bánkódnom, ugyanis az eredményeim alapján bent voltam a legjobb 8 versenyző között, így megvalósult egy nagy álmom, mégpedig, hogy indulhattam a fináléban! A döntő futamban számos új szituációval találkoztam, amik gyakorlása még nem vált lehetségessé számomra, ettől függetlenül kiváló teljesítményt nyújtottam, és a 8. helyet szereztem meg, hét korábbi világbajnokkal előttem. Egyébként egy ponton múlott a hetedik, és két hibán a hatodik pozícióm…

2014-Hegedűs László-vb-lillehammer3

–          Említetted, hogy hét világbajnok ellen kellett bizonyítanod. Szoros csatában ugyan, de egyelőre megelőztek. Ledolgozható ez a hátrány?

–          A vb-n, és egyáltalán ebben a sportágban a legerősebb nemzet a francia, de kiváló versenyzőkkel érkezett Spanyolország, Belgium, Németország és Anglia is. A döntőben négy francia, egy-egy belga, spanyol és német versenyző jutott be rajtam kívül. Természetesen ledolgozható a hátrányom velük szemben, ami elsősorban a felkészülési feltételeink közti különbségből adódik. Rengeteg kiváló edzőhelyük van, és profi edzőkkel készülnek, valamint rengeteg, nagyon erős nemzeti megmérettetésen vesznek részt, így a versenyrutinjuk sem elhanyagolható.  Ennek ellenére úgy érzem, képes vagyok fejlődni és tartani velük a lépést. Ebben sokan vannak a segítségemre, és ezt szeretném megköszönni a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetségnek, amely egész évben támogatott, valamint a családomnak, akik a kezdetektől fogva segítik a felkészülésemet.

–          Milyen versenyekre készülsz még az idei évben?

–          Még hátra van két világkupa-futamom, amikre hamarosan elutazom. A legközelebbi jövő hét végén lesz Svájcban, majd onnan közvetlen utazok Belgiumba, ahol az év utolsó vk-futamát rendezik.

–          Mik a terveid a jövőben?

–          Szeretnék mindent megtenni annak érdekében, hogy dobogóra állhassak egy világversenyen, illetve szeretném még több emberrel megismertetni ezt a látványos, egyben nagyon izgalmas sportot. Éppen ezért világszerte elérhető a Hegeshow, és a látványos bemutatóinkkal még közelebb vigyük a triált a sportra fogékonyakhoz.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo