fbpx

Martombike 213 Pro Tour mez és 573 Pro Tour nadrág

A Martombike márkát 2004-ben alapították Lengyelországban, rugalmas, személyre szabott vásárlási alternatívát kínálva a nagyüzemi, gigaszériában gyártott kerékpáros ruházati kínálatban. A Martombike felszerelések dizájnja egyedi, emellett lehetőséget biztosít az aprólékos személyre szabásra is.

Szkeptikus alkat vagyok, így előítélettel közelítek minden számomra ismeretlen kezdeményezéshez. Ez hatványozottan igaz egy kis volumenben termelő, és úgyszólván egy garázsból működő cég esetében. Sokszor megkérdőjelezem, hogy egy kisvállalkozás hogyan veheti fel a versenyt a tőkeerős, jelentős know-how-t felhalmozó neves céggel szemben. Tud-e egy kismanufaktúra valami újat nyújtani a kerékpáros ruházat igencsak telített piacán? Képes-e többlet szolgáltatást, magas minőségi szintet kínálni, ráadásul megfizethető árszinten?

Tomasz Woźniak-kal, a Martombike társalapítójával folytatott beszélgetésem meggyőzött arról, hogy a lengyel kisvállalkozás tényleg borsot fog törni a nagy kerékpáros ruházati gyártók orra alá. Lelkesedése határtalan e téren, amely a fent felsorolt kétségeimet sorra eloszlatta. A vásárlók valószínűleg nem pontosan azokat a ruhadarabokat keresik, ami a boltok polcain sorakoznak, más dizájnt szeretnének, esetleg a szabásban is változtatásokat szeretnének eszközölni. De amit már nagy sorozatban valahol messzi országokban legyártottak, már nem módosítható, vagy megvesszük, vagy keresünk jobbat helyette…

Kétségtelen, hogy manapság valós igény mutatkozik az egyedileg készített termékekre. Az anatómiai diverzitás és az ízlés változatossága miatt a ruházatra ez kiváltképp igaz. A Martombike lehetőséget biztosít teljesen egyedi kerékpáros felszerelés beszerzésére, így mind egyének, mind csapatok számára ideális megoldást kínál. Emellett kisszériás gyártásra is berendezkedtek, amivel költséghatékonyan juthatunk olyan felszereléshez, amely kis eséllyel jön szembe velünk az úton.

A Martombike jó hírnevet vívott ki magának a lengyel piacon, emellett az internetes rendelésnek köszönhetően egyre népszerűbb márka szerte Európában. Számos top versenyző teker felszerelésükben, mivel számukra fontos a ruha tökéletes illeszkedése, illetve az, hogy legmegfelelőbb nadrágbetéttel legyen ellátva.

A vásárló választhatja a ki a dizájnt a kollekcióban szereplő ruhatípushoz és -szabáshoz

Az Európán belüli gyártás óhatatlanul költségesebb lesz, mint a nagyszériás távol-keleti termelés, ellenben lehetővé teszi a ruházat személyre és ízlésre szabását. Továbbá a minőség-ellenőrzés is biztosabb lábakon áll, ha a gyártás ugyanazon helyen zajlik, ahol ruházatot megtervezik, és a cégirányítás folyik. Emellett a márka gyorsabban reagálhat a piaci változásokra is.

Kíváncsivá váltam a Martombike ruházati termékei iránt, így megállapodtunk abban, hogy hosszútávú teszem próbára a „213” névre hallgató mezt, és az „573” kantáros rövidnadrágot. (A sorszámok a szabásra utalnak, amelyet több tucat dizájnnal párosíthat a vásárló.) Nem volt könnyű helyzetben a „páros”, hiszen korábban a világ legnevesebb gyártóinak termékeit használtam, ráadásul egy hosszútávú MTB és cyclocross versenyző esetében a legnehezebb körülmények kellett helyt állniuk. Ennek tükrében érdemes olvasni a lengyel márka eme termékeiről alkotott véleményemet.

Érdemes a fentiekhez hozzátenni, hogy a Martombike nemcsak a kerékpársport számára kínál ruházatot és egyéb felszerelést, hanem a triatlontól a falmászásig többféle területen mozog otthonosan. Ez érthető, hiszen az általuk alkalmazott fejlett ruhakészítés-technológia számos területen kamatoztatható.

A ruhát első kézbevétele azonnal pozitív érzést váltott ki belőlem. A magas színvonalú részletmegoldások arról tanúskodtak, hogy a tervezők értik a dolgukat, jól ismerik sportunk igényeit. Nem szembesültem hiányosságokkal, amely még a legpatinásabb gyártók esetében is gyakran előfordul. A kivitelezés is elsőrangú, tehát semmi nem árulkodik afelől, hogy a Martombike egy kis vállalkozás, ráadásul mindössze egy bő évtized gyártási tapasztalattal maga mögött.

Felpróbálva a ruhákat megelégedettséggel tapasztaltam, hogy az anyagok kellemes tapintásúak, bőrbarát típusok. A szabással kapcsolatban el kell mondani, hogy eme kollekció a klasszikus olasz szabást követi, azaz testhez álló, és a vékonydongájú kerékpárosok anatómiáját veszi alapul. Aerodinamikus, teljesítményorientált testhelyzetben a ruhák számomra közel tökéletesnek bizonyultak.

A ruhapanelek a vásárló által “összelegózhatók”

Tehát nem maradt más hátra, mint az éles bevetés. A tesztet egy pár igen hosszú edzéssel kezdtem a Dolomitokban, amely során nem volt kirívó a 8-órás kör. Ez a kerékpáros ruházat számára valódi próbatétel. Ebben a környezetben fontos volt a komfort, ami ilyen eposzi túrák során rendszerint a szűk keresztmetszet. Az edzőtábor végén megállapítottam, hogy a cuccok megfelelőek akár hosszabb távú bicajozáshoz is.

Ezután néhány montis edzés következett, de már otthon, majd megkezdődött a versenyszezon. Az MTB felhasználás valamivel nagyobb igénybevételt jelent, mint az országúti edzés, ennek ellenére a ruhákon jelentős amortizáció még hónapok múltán sem mutatkozott. Természetesen saras edzések és versenyek is szerepeltek a terítéken, és az ezzel járó napi rendszerességű mosást és szárítást is jól viselték a ruhák. Az anyagok rugalmassága sem romlott, ami átgondolt tervezésre utal.

6-féle nadrágbetét közül választhat a vásárló, tulajdonságaik a gyártó honlapján megtalálhatók

Esztétikai kérdésekbe nem mennék bele, főleg mivel a vásárló ebben a tekintetben a Martombike-nál igencsak szabad kezet kap. Viszont jó tudni, hogy színek nem fakulnak az igénybevétellel, hónapok után sem tűnik a szett használtnak. A kollekció hozza mindazt, ami elvárható egy neves gyártó prémium ruházatától, mind szellőzés, mind nedvességelvezetés és a praktikus megoldások terén jól vizsgázott.

Mivel lehetőség nyílik a szabás finomhangolására, a következő Martombike ruháimhoz apró változtatásokat fogok kérni. (Ez más márkáknál ugyebár hiába is igényelném.) Emellett kipróbálnék egy másik nadrágbetéttípust. A mostani egészen 5 órán át kiváló kényelmet nyújt, ha ennél hosszabbat mennék, több krémet használok. A leendő vásárló hasonlóképpen haladhat a tökéletesség felé vezető úton, esetleg egy másik Martombike kollekciót véve alapul, már ha testarányai számára az olasz „iskola” nem megfelelő. Tényleg elképesztő, hogy mennyi választási lehetőséget biztosít a lengyel márka, és ezt a cég méretét meghazudtolóan magas minőségi szinttel képes párosítani!

További információ a gyártó honlapján (lengyel nyelven).

Facebook: https://www.facebook.com/martombike/

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo