fbpx

Magyar versenyző top10-ben a Downhill Eb-n!

Változó körülmények határozták meg a 2013-as Downhill Európa-bajnokság döntőinek napját a bulgáriai Pamporovoban, ahol osztrák győzelem és minden idők legjobb magyar eredménye született Liszi Attila 10. helyezésével!

A Downhill EB utolsó, mindent eldöntő napja is korai edzésekkel kezdődött… volna. Azonban vasárnapra nagyon jó időt mondtak, 14-15 fokig kúszott fel a higanyszál, így a versenyzők és a szervezők egyaránt értelmetlennek tartották a kora reggeli fagyott pályás gyakorlásokat, mivel a délutáni döntőkre a nagy olvadás miatt teljesen más pálya volt várható.

Pezsgőzik a férfi dobogó: 1. helyen Markus Pekoll, 2. Manuel Gruber, 3. Miran Vauh

Pezsgőzik a férfi dobogó: 1. helyen Markus Pekoll, 2. Manuel Gruber, 3. Miran Vauh

Emiatt a program teljes egészében borult és délelőtt tíz helyett délig tolták ki az edzésidőt, majd fél egytől az időmérő, fél háromtól pedig a döntő futamok következtek. A délelőtt minden egyes percét ki is használták a riderek, mert napok óta csak akkorra lett igazán gyors a pálya, így végre élvezhették is a bicózást, nem a jéggel való küzdelem kötötte le őket.

A magyarok közül kategóriájának megfelelően mindkét körben Bereczki Viki szerepelt elsőnek, de sajnos mindkettőben esett egyet és súlyos másodperceket veszítve végül a 6. helyen végzett. Nem sokáig élvezhette a pihenést a futamok után, mert alig ért le a pályáról, mikor jöttek érte a doppingellenőrök. Szúrópróbaszerűen esett rá a választásuk, de mivel a bolgárok nem voltak a helyzet magaslatán, Viki órákkal később került elő újra, mikor már a versenynek is vége volt.

Bereczki Viktória

Bereczki Viktória

A női kategóriában 2011 és 2012 világbajnokai taroltak mind az időmérőn, mind a döntőben. A francia Emmeline Ragot lett 2013 Európa bajnoka, honfitársa, Morgane Charre pedig a második.

A junioroknál olasz dominanciát hozott az EB, azonban a papírforma borult közöttük, ugyanis a világkupa összetett győztes Steve Smith csapattársa, Gianluca Vernassa másfél másodperccel alulmaradt Francesco Colombo-val szemben. A harmadik a szlovén Jure Zabjek lett.

A Junioroknál második helyen végzett Gianluca Vernassa, a Devinci Global Racing versenyzője.

A Junioroknál második helyen végzett Gianluca Vernassa, a Devinci Global Racing versenyzője.

Többszörösen is izgalmas futamokat hozott az idei Európa-bajnokság. Az egyik fő ok az, hogy bajnoki cím csatájáról beszélünk, ami a kerékpársportban egyetlen versenyen, azaz egyetlen futamon dől el az évben. Tehát mindenki a maximumot próbálja nyújtani, taktikázásnak nincs helye. A másik ok már sokkal rendkívülibb, ugyanis az egész hétvégén fagyott, havas pályán mentek az edzések és ez még az időmérőn is érezhető volt, de a döntőben viszont már szinte teljes egészében olvadt, saras és néhol száraz volt.

Itt tehát kicsit visszajött a taktikázás, hogy ki próbál alkalmazkodni az új körülményekhez és ki marad az addig begyakoroltnál és nem húz ismeretlenül újat a döntőre.

Az időmérő olvadozó talaján az osztrák Markus Pekoll volt a leggyorsabb, a második helyre pedig a szlovák Martin Knapec gurult be, aki az egész hétvége során nagyon meggyőzően közlekedett a pályán.

Keresztes Péter

Keresztes Péter

A magyarok közül Liszi Attila az előkelő 6. helyen végzett az első futamon, Keresztes Péter a 19., Szabó NF Endre pedig a 22. A srácok közül csak Bandi választotta a rizikósabbat, miszerint az időmérő után búcsút mondott az átmeneti Muddy Mary gumiknak és a mindent eldöntő futamra feltette a sáros talajra való Dirty Dan-eket.

Sokakat megtréfált a gyorsan olvadó pálya, így szinte alig volt valaki, aki hiba nélkül érkezett a célba. Az időmérőn bakizók ülhettek a hot-seat-ben, közülük először sokat a cseh Jakub Riha, majd a 11 évvel ezelőtti Európa bajnok Filip Polc egészen az utolsó kilenc versenyzőig. Az első magyar férfi színre lépő Szabó NF Endre volt a frissen felrakott sárgumikon. Egy közepesnek mondható hiba ellenére is hét másodpercet javított az idején, így az őt követő jó pár versenyző csak mögé tudott beérkezni, köztük Keresztes Peti is, aki bár a körét jobbnak érezte az első futaménál, de a változó körülmények miatt az óra mást mutatott. Két másodpercet rontott, amitől nagyon csalódott lett, de a 23. helyével semmi szégyenkezni valója nincsen, sőt! NF Bandi a 18. helyezésig jutott, és ahogy úgymond titkon vártuk, a sok téli versengés meghozta a gyümölcsét.

Szabó NF Endre melegít a döntő rajtjában.

Szabó NF Endre melegít a döntő rajtjában.

Liszi Attila a döntőre is aláírta volna az időmérős 6. helyét, azonban sajnos hibázott és visszacsúszott a 10. helyre, ami Európa-bajnokságon az eddigi legjobb magyar helyezés, hasonlóan a két héttel ezelőtti leogangi VK-futamon nyújtott alakításához. „Még reggel lecseréltem a pedálomat, mert a pálya eddigi tapasztalataiból ítélve nem lehetett biztosan tudni, hogy hol jeges és hol nem. Biztonságosabbnak tartottam a taposó pedált, ami az edzések során be is bizonyosodott, mert számtalan alkalommal csúsztam meg a biciklivel és kellett trappolnom a földön.” – kezdte nyilatkozatát a magyar bajnok. – „Az időmérő futamomban egy laza körrel sikerült a 6. helyre kvalifikálnom magam, de sok nálam gyorsabb versenyző hibázott akkor, ennek következményeként tudtam, hogy a döntő végére hátrébb fogok kerülni, de a saját időmön mindenképp javítani szerettem volna. A döntő futamban viszont hibáztam jópárat, ami miatt sajnos 2 mp-vel rosszabbat jöttem, de még így is sikerült bekerülnöm a Top10-be. Az Eb-n eddig ez a legjobb elért magyar eredmény, amire nagyon büszke vagyok, merthogy sikerült megint valami maradandót alkotnom, nem is lehetne ennél szebb zárása a szezonomnak.”

Liszi Attila

Liszi Attila

Az európai porondon idén remeklő Miran Vauh (a szlovén rider lett a 2013-as iXS Európa Kupa sorozat összetett győztese) az Eb-n is megmutatta a foga fehérjét, ugyanis a dobogó harmadik fokára állhatott fel, kevesebb mint öt tizeddel lemaradva a második helyezettől. Az ezüstérmet azonban nem Martin Knapec, hanem egy másik országos bajnok vehette át, az osztrák Manuel Gruber. Knapec ugyanis a futamában elesett, így a legjobb szlovák rider Filip Polc lett a 6. helyen.

A kontinentális bajnoki címért vívott küzdelmet rajt-cél győzelemmel Markus Pekoll nyerte, magabiztos versenyzéssel. Elmondása szerint egy tökéletes, hiba nélküli kört sikerült összeraknia, amivel egy kicsit még növelni is tudta az előnyét.

Markus Pekoll, 2013 Európa Bajnoka!

Markus Pekoll, 2013 Európa Bajnoka!

Meglepő egybecsengés alakult ki az Eb-n, mindegyik kategória első két helyén azonos ország béli versenyző végzett: a nőknél franciák, a junioroknál olaszok, a felnőtt férfiaknál pedig osztrákok. Ezen kívül a maradék három bronzéremből kettőt a szlovének vihettek haza, míg egy bronzérem jutott a házigazda bolgároknak is a női kategóriában.

Az időjárási viszontagságok ellenére (talán a hatására is) nagyon jó hangulatban telt az öreg kontinens downhill bajnoksága, főleg, hogy minekünk is jutott sikerélmény rendesen, top 10 Eb-n és további szép eredmények! Ahogy Attila mondta, nem is lehetne ennél szebb zárása a nemzetközi versenyszezonnak!

Videó a döntők napjáról:

[youtube height=”400″ width=”640″]http://www.youtube.com/watch?v=iz-p_yPcbSI[/youtube]

 

Fotóalbum vasárnapról.

A Downhill Európa-bajnokság többi napjának hírei:

További információk a LiMiT Racing Team Facebook oldalán.

SportKlub híradó:

[youtube height=”400″ width=”640″]http://www.youtube.com/watch?v=NAXz8a3225w[/youtube]

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo