fbpx

Lukács Rajmund jött, látott és mindent vitt a Downhill Országos Bajnokságon

Fele se tréfa, Lukács Rajmund két versenyszámból kettőt nyert a hétvégi downhill OB-n Eplényben, mind a szombat esti parallel szlalom, mind a vasárnapi fő attrakció, a dh győzelmét is bezsebelte. Ő 2012 Downhill Magyar Bajnoka!

Ezzel meg is lett előlegezve a végkimenetel, de lássuk csak az eseményeket péntektől, azaz a rendezvény kezdetétől.

Downhill Országos Bajnokság 2012 – Fotó: Gémesi Balázs

Nevezések után gyalogos pályajáráson lehetett szemrevételezni a nyomvonalat, mely a néhány hete megnyílt eplényi Bringaréna downhill pályája volt, kisebb módosításokkal. Két teljesen különböző részre osztható, a felső döntött kanyaros, ugratós laposabb felére és a lenti, technikás, néhol igen csak kihívást jelentő meredek alsó részre. A végén egy patakátugrás, majd egy nagy mandiner, hogy az utolsó kisebb kanyarral ráforduljunk a célra.

Sétálgatás után hatalmas porban és kánikulában ment a pénteki edzés, szinte emberfeletti teljesítményre volt szükség, hogy a fizikai megterhelésen túl koncentrálni is lehessen. Éjjel azonban egy hatalmas vihar formájában megérkezett az üdítő hűsítés, és kisebb-nagyobb károkkal azonnal teljesen fel is frissült a levegő. Villámkárok, elázott sátrak a depoban, rögtönzött éjféli munkagépezés, de ez az eső úgy kellett a pályának is, mint egy falat kenyér.

Szombaton már egy jól összeállt, tapadós pályán lehetett próbálgatni a nyomokat, a gyorsak is elkezdtek kitűnni a mezőnyből. Többek azonban balszerencsés ágon sínylődtek, köztük Szabó NF Endre is, aki újdonsült saját gyártású karbon biciklijével úgy gyűjtögette a defekteket, mintha értékes különdíjat osztanának érte.

Szabó NF Endre – Fotó: Gémesi Balázs

Délután négykor a parallel szlalom edzés is megindult, a pályát mandínerek, leléptetések, hullám és ugratók is tarkították. Csopéék profi rajtgépe is tökéletesen tette a dolgát, majd egy hivatalos kő-papír-olló sorsolással eldőlt, hogy a kék pályán lesz az időmérő. Olló győzött papír ellen.

A futamot Lukács Rajmi nyerte, közel egy másodperces előnnyel Szabó Endre és Kovács Attila előtt. A lista alapján összesorsolódtak a futamok, és már az első körben lettek izgalmas párosok, Kovács Attila kontra Papp Norbert, vagy Hódi András vs Tarr Tamás. Végül mindkettőből az előbbi jött ki egyértelmű (2:0) győzelemmel, és következtek a negyeddöntők. Kovács Atesz össze is került Hódi Bandival, ahol Attila egy újabb 2:0-val ment tovább az elődöntő alsó ágába, ahol csapattársát és jó barátját, Vígh-Kiss „Csope” Gábort kapta maga mellé. Addigi legizgalmasabb futamokat láthattuk, szoros befutók, oda-vissza verés a két pályán, volt, hogy mindössze hat század döntött közöttük. A harmadik, döntőbe jutást érő menetet végül Csope nyerte, és összekerült a felső ágról érkező, addig végigdübörgő, veretlen Lukács Rajmunddal. Nem véletlenül „addig”. Hiszen igaz az utolsó kanyarig Rajmi vezetett az első futamukban, ott azonban leesett a lánca, amitől átrepült a kormányon és az első leléptetésen is. Csopénak 1:0.

Lukács Rajmund esése a Parallel döntőjének első futamában. Fotó: Csizmadia Bálint

Rajmi kapott gyorsan egy 4-es imbuszt, amivel a felszállító autóban menet közben tette rendbe a gépet. A visszavágó nagyon szoros volt, vitte Rajmi, ami azt jelentette, hogy a döntő mindent eldöntő harmadik futama zárja a parallel szlalom versenyt. Elrajtoltak, Rajmi a közepén szerzett egy kis előnyt, amit meg is tudott tartani. Az utolsó ugratón még egy „null-láb” trükk is belefért. Kiélezett csata volt, szép volt fiúk!

Parallel Szlalom futamlista

Másnap a Downhill Országos Bajnokság volt terítéken, kötelező edzés reggel, majd időmérő és döntő. Szinte mindenki Liszi Attilát tartotta a verseny esélyesének, ez be is bizonyosodott, az időmérőt közel hat másodperccel nyerte Lukács Rajmund és Keresztes Péter előtt, ami egy két perc alatti pályán dimenziókat jelent. Sajnos néhány nagyobb esést is láthattak a nézők, avagy az élő közvetítés követői, ezek közül talán a legijesztőbb Zámbó Dávid bukása volt, aki lecsúszott a patakátugrás rámpájáról és a túloldalra csapódott. Remélem az orvosok nem találták meg benne a sok kábelt és vasat, ugyanis terminátorunk megúszta az esetet! Kemény vagy Dávid!

Juniorban élesnek ígérkezett a helyzet, Káposzta Dávid mindössze öt századdal bizonyult jobbnak az első futamon Palotai Gábornál, mögöttük pedig három mp-re Faludi András.

Liszi Attila az időmérőn futotta meg a hétvége abszolút idejét, közel hat másodperccel jobbat a másodiknál. Fotó: Gémesi Balázs

A 30 év felettieknél egyértelműnek tűnt a bajnoki cím, de mint tudjuk, ebben a sportban sem veheti biztosra senki. Sőt, pont itt nem. Ugyanis Deli Győző is hat mp-vel nyerte az időmérőt, ám a döntőben a felső döntött kanyarokban lefordult a gumija, így a futamának búcsút inthetett. Elmondása szerint addig semmi problémája nem volt, ismét utolérte a balszerencse, ahogy a tavalyi OB-n is. Most már igazán kijárna neki egy bajnoki cím. Jövőre?! Masters-ben tehát a döntőre 3 másodpercet javító Szénási Kálmán nyert, Gyügyi Ladislav és a tavaly is bronzérmes Halász Csaba előtt.

Az ifjak döntője végül fölényes győzelmet hozott, Faludi András esett, Káposzta Dávid pedig a fenti sziklakertben defektelt le. Így a döntőre tovább javító Palotai Gábor lett a Junior Bajnok, 11 mp-s előnnyel!

Érdemes gyorsan kitekinteni az Open mezőnyére is, hiszen a sebességmérő ponton az Elite Férfi mezőny eleje rendre 49-53 km/h-t ment, azonban a hobbi kategória második helyezettje, Ábrahám Gergely az egész mezőnynél legalább öttel volt gyorsabb ott, 61 km/h-val érkezett meg a nagy ugrató utáni kanyarba.

Az esemény végére jött a fő attrakció, az Elite Férfi kategória és a bajnoki cím sorsa. Az időmérőn (is) ledefektelt Szabó NF Endre már korán szerepet kapott, és ha nem is a hétvégén először, de kifért neki egy összerakott jó kör, 1:38.76, kiváló idő. Jöttek az ellenfelei és rendre mögé érkeztek be, nem is kis hátrányokkal. Kántor Miklós a döntőben ítélte cserére a levegőt a hátsó gumijában, ettől függetlenül a célnál lévő patakátugrást így is beugrotta. Már csak hárman voltak fent, Keresztes Péter jött közülük először, a részidőnél még hátrányban volt, de a célban már első helyet írt az óra. Lukács Rajmund érkezett, hatalmas ováció övezte menetét. A split-nél még ő is Bandi mögött volt, azonban legalulra már Keresztes Petit is megverte, a különbség mindössze 27 század.

Lukács Rajmund a patakátugráson – Fotó: Gémesi Balázs

Már csak Liszi Attila a rajtban, űridőt vár tőle mindenki, talán túlságosan is. Felső kanyarokban ront, esés, könyökét megüti, lifttel jön le. DNF. Ez az, ami mindig benne van, nagy kár érte, még akkor is, ha mindenki tudja, hogy Attilát másképp nem nagyon lehetett volna megverni. Szerencsére nincs vele semmi komoly, következő hétvégén már az osztrák OB-n indul. Na de ne menjünk sehova, a szombati parallel szlalom győzelme után Lukács Rajmund a downhill-t is megnyerte, és ahogy fentebb is szerepelt, ő 2012 Downhill Magyar Bajnoka!

Elite Férfi dobogó. Balról jobbra: Gyulai Csaba, Keresztes Péter, Lukács Rajmund, Szabó NF Endre és Vígh-Kiss Gábor. Fotó: Gémesi Balázs

 

Elite Férfi eredmények

Eredménylisták:

Parallel Szlalom: időmérő, futamlista, eredménylista

Downhill OB: időmérő, döntő

 

Videó összefoglaló itt:

Trailer itt!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo