fbpx

Lovassy Krisztián-interjú: “az érem is benne volt”

A scratch-ezüst és a tegnapi omnium után a pontversenyen is nagyon okosan versenyzett Lovassy Krisztián a pályakerékpáros Európa-bajnokságon, szerinte egy újabb érem is benne volt a mai futamban… Erről, az előzményekről és a folytatásról is beszélgettünk vele egy sikeres pálya Eb-t követően.

Lovassy Krisztián – UEC/Bettiniphoto

Krisztián egy nagyon dinamikus, izgalmas verseny végén érezte ma meg mikor kell rámenni a körelőnyre, az elmenésben pedig egy hajrát is tudott nyerni. 28 ponttal a hatodik helyet szerezte meg, a győzte a lengyel Alan Banaszek lett. A 29 éves versenyző azonban eredmény tekintetében maximalista és a futam után már arról kezdett magyarázni, hogyan lehetett volna meg az érem, ami valóban nem volt lehetetlen…

Bikemag: A harmadik napon is összejött egy szép eredmény, okosan versenyeztél, elmeséled belülről a pontversenyt?

Lovassy Krisztián: Kicsit visszatérnék még az omniumra, mert a scratch-et már elmondtam, de utána történtek érdekességek. Eleve húzódik minden nap kicsit a program, a scratch-nek csütörtökön későn volt vége, fel volt pörögve a szervezetem, hajnali kettőkor még néztem az órámat, 8-kor pedig már reggeliztünk. A scratch után este 9-kor megkaptuk az omnium programot, amiben 13 órára volt írva az omnium első száma, így másnap délelőtt még nyugodtan készültem a szálláson. Szerencse, hogy Ibiék (Pataki Ibolya szakágvezető) korábban kint voltak a pályán, mert 10:55-kor hívott, hogy változott a program, 11-kor rajtol az előfutam, amiről szó sem volt… Szerencsére azt el tudták intézni, hogy áttegyenek a második futamba, én meg gyorsan öltözés kerékpárosba, nyélen kónuszon a szállásról a pályára (ami 2,5 kilométerre van) és beálltam a rajtba. Sikerült bejutni, mert csak 10-ben kellett lenni a 12-ből, 7. lettem, de 3 számot éhgyomorra kellett teljesíteni. Az omnium első számában, a scatchben 18. lettem, itt rottyon voltam teljesen, nem mozogtam a lábaim. A tempóversenyen még mindig rosszul éreztem magam, de itt már sikerült javítani, 10. lettem. Az utolsó kiállós nekem mindig mélypont az omniumon, mert nem akarok kockáztatni, hogy veszélyes helyre teszem a kereket…

Bikemag: Mégis itt nagyon ügyesen mentél, látszott, hogy minden erődet beleadod, ugyanakkor a lehető legjobbkor borítottál rá a mezőnyre mindig.

Lovassy Krisztián: Igen, valahogy kezdtem érezni az egészet, kihajtottam magam teljesen, a végén talán nem a görög sprinterrel kellett volna sprintelni… A ponton is szenvedtem, de szerencsére összejött egy körelőny, aminek köszönhetően 10-ben sikerült végezni, összetettben is. A scratch-et és az előzményeket nagyon sajnálom, mert ha csak középmezőnyben végzek, a végén akkor is lett volna esélyem akár egy 6. helyre összetettben. De folyamatosan jönnek a változások a programban, ebből a szempontból nincsenek a szervezők a helyzet magaslatán…

Bikemag: Mára jobban sikerült kipihenni magad, nem voltak hasonló előzmények?

Lovassy Krisztián: Az alvás már jobb volt, persze pihent ma sem vagyok. De legalább időben értem ki, nem éhgyomorra mentem, mint tegnap.

Lovassy szökésben

Bikemag: Hogy zajlott a 160 körös pontverseny?

Lovassy Krisztián: A 160 körből az első 100-ban a mezőny végén raktam a kereket, túlélésre játszottam. Aztán kezdtek előlem elfogyni az emberek, a végén pedig pont ráéreztem, mikor kell elmenni. Az osztrák Andreas Müller nagyon rutinos, öreg versenyző, mindig rajta volt a szemem, és rögtön tettem rá a kereket, amikor belószolt. Hamar megcsináltuk a körelőnyt és visszajöttem a játékba, 3. helyen voltam a göröggel és a némettel. Az utolsó hajrát talán kicsit hátulról kezdtem el, ha fél körrel korábban indítok, a dobogó is meglehetett volna. De így is összejött egy 6. hely, és top 10-ben voltam 3 különböző számban, plusz az ezüst a scratch-ben, ami mindenképpen jó előjel.

Bikemag: Nagyszerű előjel a továbbiakhoz, de hogyan tovább? Tudsz indulni omniumban a világkupákon, ahonnan kvalifikálhatsz a vb-re?

Lovassy Krisztián: Pontversenyen és scratch-ben biztos, hogy tudok indulni az első két világkupán, a második kettőn nem tudom, kiírják-e ezeket a versenyszámokat. Az omniumban megpróbálunk szabadkártyához folyamodni, mert nincs elég ranglistapontom a világkupa-induláshoz, nem is indultam annyi versenyen, hogy ezt összegyűjthettem volna. De most vannak jó eredmények, amire reális lehet egy szabadkártya.

Bikemag: Hogyan tovább csapatszinten, már beszéltünk a váltásról, hogy tudjál többet pályázni.

Lovassy Krisztián: Csapatommal, a luxemburgi Differdange-Losch-sal szerződést bontottam, pont ezért, mert nem támogatták a pályaversenyeket, amiken viszont én szeretnék elindulni. Sajnálták nagyon, hogy elmegyek, én is, de azt egyértelmű volt, hogy nekik az országúti versenyeken van szükségük rám. Nem fér bele szezonban is a pályaversenyzés, a másfajta edzésmunka, ha kondizok, nehezebb vagyok, nehezebben megyek fel a hegyre, nekik pedig országúton kell tőlem a jó teljesítmény. Így már biztos, hogy magyar csapatban folytatom, de legyen majd hamarosan egy következő cikk témája, hogy hol…

Bikemag: Alig várjuk, hogy beszámolhassunk róla, köszönjük az interjút és jó pihenést kívánunk!

Lovassy Krisztián: Én is köszönöm és az otthoniaknak is a szurkolást! És szeretném megköszönni mindenkinek, aki évek óta bízik bennem és mellettem áll, főleg Pataki Ibolyának és a családomnak! Az ezüstérmem pedig a mostoha anyumnak ajánlom, aki 3 napja életét vesztette, Ő is ott volt mellettem a scratch-en. Ő.is azok az emberek között volt, aki mindig tudta, hogy bennem van egy nagy eredmény. Sajnálom hogy nem hamarabb, és azt is, hogy nem csillog kicsit jobban az az.érem.

A pontverseny eredménylistája: eb_pontverseny

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo