fbpx

Liszi Attila első magyarként DH világkupa döntőbe jutott!

A leogangi downhill világkupa szombati napján Liszi Attila a saját és a magyar downhill sport eddigi legjobb eredményét hozva a 62. helyen kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe. Magyar downhillesnek még nem sikerült döntőbe jutnia, de ezennel megtört a jég és reméljük, hogy ez egy sorozat kezdetét is jelenti.

Steve Smith nyerte az időmérőt, és mivel Gee Atherton "csak" a harmadik lett, így igaz minimális előnnyel, de átvette a vezetést az utolsó pontszerzési lehetőség, azaz a vasárnapi döntő előtt.

Steve Smith nyerte az időmérőt, és mivel Gee Atherton “csak” a harmadik lett, így igaz minimális előnnyel, de átvette a vezetést az utolsó pontszerzési lehetőség, azaz a vasárnapi döntő előtt.

Világkupához méltóan, itt nem babra megy a játék, hatalmas logisztika, szervizpark és pálya-struktúra áll a világkupa szervezőinek rendelkezésére. Hiába készítünk nap végi összefoglaló videókat és fotóalbumokat, egyszerűen képtelenség visszaadni azt a miliőt, ami a leogangi bikeparkban történik ezen a hétvégén. A nap a B csoportosok edzésével indult, ahová a magyarok közül Zámbó Dávid került. Sajnos mellőle kiesett Ettingshausen Máté (a nők és a juniorok is a B csoportba tartoznak), mert lezúzta magát még a pénteki edzőköreinek egyikén. Dávid emiatt már tegnap óta egyedül rótta a köröket, ami koránt sem mondható előnyösnek, de a „Terminátor” egészen jól alkalmazkodott a helyzethez.

Keresztes Peti és Liszi Attila az A csoport versenyzői közé tartoztak a világ élmezőnye mellett. A délelőtti edzéseket követően fokozódott a hangulat, nemhiába, hamarosan sor is került a kvalifikációs futamokra, azaz, az első 80 helyen végző rider juthatott be a vasárnapi döntőbe. Nézők hada sereglett a pályához, a leogangi felvonó ontotta magából a népet. A sort a legjobbak kezdték, de a mezőny eleje kissé foghíjas lett, mert ahogy sajnos várni lehetett, sem a háromszoros világbajnok Greg Minnaar, sem Sam Hill nem indult el a térdsérülése miatt. Az élen álló két nagy esélyes azonban vérre menő csatát vívott egymással, és még a mai nap után sem tudni, hogy Gee Atherton vagy Steve Smith lesz az idei világkupa-győztes, sőt! A pontkülönbség a kvalifikáció után csak még kisebb lett, azonban már a kanadai vezet, a differencia mindössze 3 pont. Vasárnap még 200 gyűjthető, így ennél izgalmasabb már nem is lehetne, aki előrébb végez, az lesz a 2013-as világkupa sorozat összetett győztese!

A világbajnokság ezüstérmese Mick Hannah a leogangi időmérőn is második lett, beékelődve a két összetett győzelemért hajtó rider közé.

A világbajnokság ezüstérmese, Mick Hannah a leogangi időmérőn is második lett, beékelődve a két, összetett győzelemért hajtó rider közé.

A magyarok között Liszi Attila hatalmasat alakított, ma végre beérett az elmúlt évek munkáinak gyümölcse. Eddig is ő tartotta a legjobb magyar eredményt, mikor a 2012-es Val di Sole-i világkupán a 99. helyet sikerült megszereznie. Ati úgy jött ki Leogangba, hogy a kvalifikációt idén szeretné végre elcsípni, de azért a 62. hely neki is meglepetés volt. Olyannyira, hogy mikor a célban meghallotta az eredményt, örömében alig tudott megszólalni. Később elmondta, hogy végre beteljesült régi álma, amiért megérte a rengeteg izzadság és a sok bicózás: bejutott világkupa döntőbe!

Liszi Attila útban egyik nagy céljának és a "magyar dh-s álom" beteljesülése felé.

Liszi Attila útban egyik nagy céljának és a “magyar dh-s álom” beteljesülése felé.

Zámbó Dávid és Keresztes Peti a 148. és a 152. helyen végeztek a kvalifikáción. Dávid elmondása szerint nagyon rossz kört ment, állandó problémája volt a pedáljával a futam során. Petit pedig a pálya közepén lévő gyökeres szakaszon az egyik lelépő előtt megdobta egy méretes gödör és hatalmasat piruettezett, aminek következményeként defekttel kellett folytatnia az útját, így az ő menete ott úszott el. Az eset pont Bedécs Péter és a forgó kamerája előtt történt, így a LiMiT TV szombati összefoglalójában pontosan visszanézhető, hogy mi is volt az a keringő. Mindketten (Peti és Dávid) az első VK-versenyükön vettek részt, iszonyúan élvezték a hétvége rájuk eső részét, továbbra is nehéz őket visszafogni, állandóan mennének vissza a pályára.

Zámbó Dávid első világkupáján vett részt.

Zámbó Dávid első világkupáját telesítette

Vasárnap nagy nap lesz, a magyarok közül Ati még versenyben van és reggeli után egy emberként megyünk majd ki a pályára szurkolni neki, hogy a kvalifikáció után élete első VK-döntőjében is maradandót nyújtson. Reméljük, otthon is sokan szurkoltok neki, 15:18 perckor rajtol a magyar bajnok!

[youtube height=”380″ width=”640″]http://www.youtube.com/watch?v=l7MPGRoIDuQ[/youtube]

 

Szombati kvalifikációról készült fotók: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151993882586454.1073741877.388029236453&type=1

További információk a LiMiT Racing Team facebook oldalán.

Fotók: Nyúl Eszter

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo