fbpx

Lepattanóból, de van egy olimpiai kvótája a magyar kerékpársportnak!

Egyszerre örömteli és szomorú a mai hír, ugyanis az UCI mai közleménye szerint eldőlt, hogy lesz magyar kerékpáros a Riói Olimpián, ugyanakkor azt is ki kell jelentsük, hogy az elmúlt két év kvótafutó időszaka a legeredménytelenebb az ezredforduló óta.

Az is eldőlt már, hogy Parti András és Juhász Zsolt közül Parti lehet ott Rióban

Az is eldőlt már, hogy Parti András és Juhász Zsolt közül Parti lehet ott Rióban

Kezdjük a jó hírrel, bár Magyarország nem szerzett kvótát érő pozíciót a férfi mountain bike XCO olimpiai ranglistán, de a kvalifikációs rendszer szabályai szerint mégis nekünk jutott a 49. hely az 50-ből. A helyzet kicsit hasonló, mint Peking előtt, ugyanis Ausztrália és Új-Zéland kvalifikált a ranglista alapján, de a 2015-ös kontinensbajnokság eredményei alapján is szereztek kvótát Rióba. Az így felszabadult két helyen kívül Brazília helyzete miatt is felszabadult egy hely a kvalifikációs ranglistáról, hiszen a brazilok kvótája rendező ország címén biztosított. A három kvótából egyet Guam kapott az óceániai kontinens-bajnoki eredménye alapján, a többi helyet pedig az olimpiai kvalifikációs ranglista további helyezettjeivel tölti fel a nemzetközi szövetség. Így jelen állás szerint Magyarország (24.) és Oroszország (25.) került fel első körben a riói résztvevők listájára, vagyis – elsősorban a Waberer’s-evopro csapat munkájának köszönhetően – lesz olimpiai indulónk.

Az UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) ma kiküldött dokumentuma a kvóták elosztásáról:

Qualifyingplaces_EN2016_English

Maradva a mellékelt dokumentumnál, a női olimpiai kvóta helyzete korántsem ilyen rózsás, tegyük hozzá, hogy a kvótát érő helyezés reális lehetősége az olimpiai ranglistán gyakorlatilag már tavaly elúszott. A női kvalifikációs ranglistáról „lepattanóból” Csehország (18.) kapott kvótát első körben, hiszen Brazília helye a női listán is felszabadult.  Magyarország a 25. helyen végzett, vagyis hét kvótát kellene visszautasítania az előttünk lévő nemzeteknek ahhoz, hogy Benkó Barbara ott lehessen Rióban. Az országúti kvóta sorsa már tavaly eldőlt – nem sikerült elérni a riói induláshoz szükséges ranglista-helyezést. Sajnos – annak ellenére, hogy teljesítménye alapján Benkó Barbarához hasonlóan Szalontay Sándornak is ott lenne a helye Rióban – pályakerékpározásban sem szereztünk olimpiai kvótát. Mountain bike-ban az UCI június végén értesíti második körben a nemzeti szövetségeket az olimpiai kvóták elosztásáról, aszerint, hogy lesznek-e visszalépések, aminek nyomán néhány nemzet még delegálhat versenyzőt Rióba.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo