fbpx

Leg-leg-leg: Fatbike nyergében Amerika legnehezebb emelkedőjén (videó)

Fatbike nyergében állított fel különleges rekordot az amerikai Tim Johnson, ami külön-külön nézve a számokat nem tűnik „emberfeletti” világcsúcsnak, összességében viszont embert próbáló menet volt…

tim-johnson_fatbike_09

tim-johnson_fatbike_11A Keleti Part egyik különleges emelkedője a Mount Washington csúcsára felvezető út, több szempontból is. Egyrészt a legrégebbi ilyen magasságba felvezető autóútról van szó, másrészt 14%-os meredeksége sem mindennapi. Ráadásul híres a szélsőséges időjárási körülményekről, ilyenkor télen általában ítéletidő tombol, itt mérték a legnagyobb szárazföldi szélsebességet a világon, ami 231 mph volt.

Mindezek tudatában az 1916 méteres magasság is helyén kezelendő, pláne ha hozzátesszük, hogy a hatszoros cyclocross nemzeti bajnok Johnson egy 4 inch széles gumival ellátott fatbike nyergében küzdte le az emelkedőt, 1:45:48 óra alatt, havas, jeges úton, szélben. Tegyük hozzá, a Mount Washington csúcsára nyáron híres 7,6 mérföldes hillclimb versenyt szerveznek országúti bringásoknak, amit a New England-i profi bringás kétszer is megnyert. Hóban azonban más a helyzet:

Amikor elértem 5700 láb magasságnál a Hair Pin kanyart, iszonyúan fújt a szél, nem volt tapadás, nehéz volt egyáltalán tekerni is, még a nyeregből sem tudtam kiállni.

A februári kísérlet során a szélsebesség 49 mph volt, -19°F hőmérséklettel, ami Johnson szerint Észak Amerika legnehezebb emelkedőjévé varázsolja a Mount Washingtont így télvíz idején. Johnson egy tuningolt Cannondale Fat Caad bringával vágott neki a kísérletnek, melyen a gyári szetthez képest cserélte a kormányt, stucnit, nyerget, nyeregcsövet, valamint könnyebb karbonkerekeket használt.

Fotógaléria (képek és videó forrása: Red Bull):

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo