fbpx

Lazer 2016: Mi minden kapcsolható egy bukósisakhoz?

Nincsenek véletlenek, az egyik legnagyobb hagyományokkal és know how háttérrel rendelkező bukósisak gyártó, a Lazer a legmagasabb minőségi szintet képviseli 2016-ban is, nehéz lenne megtalálni azokat a pontokat, ahol lehet még tovább fejlődni…

Lazer-kínálat az Eurobike-on

Lazer-kínálat az Eurobike-on

A belga gyártó közel egy évszázada van a bizniszben, motorkerékpározáshoz és téli sportokhoz is kínálnak fejvédőket a kerékpáros modelleken kívül. Ez a rengeteg tapasztalat mélyen áthatja termékeiket, érezhető, hogy sehol nem kötnek kompromisszumot csak azért, hogy megfeleljenek valamilyen trendnek, divatos extremitásoknak. A saját útjukat járják, de a végeredmény ennek ellenére mindig modern és trendi is.

Profik Lazer bukósisakban

Profik Lazer bukósisakban

A belga kerékpáros csapatok többsége Lazer sisakokat használ, például a Lotto-Soudal WorldTour-gárda Andre Greipellel az élen. Sokáig a Quick Step versenyzői, Bettini, Boonen is Genesisben nyomták, de a bringaszállító szponzor miatt váltottak. Lazert használ a belgák új cyclocross sztárja, Wout Van Aert (Vastgoed Service Golden Palace), vagy a dolgát megkeseríteni próbáló Fidea csapat is.

Mi is használtuk a Lazer Z1-et idén, bár nem a 2016-os camouflage változatot

Mi is használtuk a Lazer Z1-et idén, bár nem a 2016-os camouflage változatot

Ilyen névsor után nem is tudom, milyen átkötés lenne elegáns, de mi a Bikemagnál is Lazer sisakokban tekertünk idén, a Z1 és az Oasiz modelleket használtuk. Megértem, hogy miért lépnek át nagyjából változatlan formában ezek a fejvédők 2016-ra, ahogy a bevezetőben írtam, fogalmam sincs, hol lehetne továbbfejleszteni őket.

A másik tesztalanyunk a Lazer Oasiz volt, amin ugyancsak szerepel a palettán 2016-ban

A másik tesztalanyunk a Lazer Oasiz volt, amin ugyancsak szerepel a palettán 2016-ban

Az Oasizról Thommeyval már írtunk bővebb tesztet, így most a Z1-et mutatnánk be. Ami elképesztő, hogyan lehetséges a 200 gramm alatti tömeg, miközben benne találhatjuk a valóban tökéletes beállítást és rögzítést lehetővé tevő Advanced RollSys (ARS) rendszert?! Az ilyen alacsony tömegű bukókkal a legtöbb esetben valami nem stimmel, vagy a biztonság, vagy a beállítás (a kettő egyébként összefügg) szempontjából.

Lazer időfutam és triatlon bukók

Lazer időfutam és triatlon bukók

Az Advanced RollSys az először a legendás Genesisben alkalmazott RollSys továbbfejlesztett változata, immár hosszanti állítást is lehetővé tesz, amivel jobban hozzáigazítható a fejmérethez a bukó. A sisak tetején található tekerő forgartásával pedig tökéletesen beállíthatjuk, mennyire szorosan illeszkedjen a fejünkre. Eleve nehéz találni hasonlóan jó rögzítőrendszert, de hogy egy 190 grammos bukóban találjuk ezt meg, az igazi tervezői bravúr!

Aeroshell héjjal

Aeroshell héjjal

Természetesen a biztonság rovására sem mehet az alacsony tömeg, a Z1 négyrétegű InMold héjszerkezettel rendelkezik, aminek gyakorlati hasznát szerencsére még nem volt módunk megtapasztalni… A további kényelemről nyári időjárásban a kiváló szellőzés, 31 nyílás gondoskodik, de van egy opciós Aeroshell burkolat, amivel aerodinamikusabbá is tehetjük a Z1-et, valamint a hideg szél ellen is védhet, ráadásul óv a kisebb sérülésektől is.

Új országúti design 2016-ra RollSys nélkül:

Érdekes újdonság a Lazer LifeBeam koncepciója, aminek alapja a sisakba helyezett pulzusmérő pánt. Bluetooth 4.0 vagy ANT+ jelátvitellel is működik. A Lazer Genesis fejvédőnek olyan változata is lesz, amibe integrálják a rendszert, de a képeken is látható kiegészítővel egy Z1 sisakkal is kompatibilis.

A Lazer LifeBeam rendszer

A Lazer LifeBeam rendszer

Nem kell külön pulzusmérő óra, a rendszer okostelefonokkal is kompatibilis az elemzéshez, beállításhoz. ugyanúgy, mint a komputereknél hangjelzés is segítséget adhat az edzésekhez. Lévén a rendes bringások mindig hordanak fejvédőt, ezzel a megoldással megszabadulhatnak plusz egy felszereléstől, a mellkaspánttól is.

Bluetotth vagy ANT+ jelátvitel

Bluetooth vagy ANT+ jelátvitel

Érdemes megemlíteni a Lazer városi kollekcióját is, az egymásra nagyon hasonlító, Armor és Street bukók rengeteg színben kaphatók, bárki választhat öltözködési stílusának megfelelőt. Bár külsőre szinte megegyeznek, az Armor lényegesen fejlettebb technológiát takar, lényegesen könnyebb, mindössze 275 grammot nyom és InMold héjszerkezettel rendelkezik.

Közlekedéshez bármilyen stílusban

Közlekedéshez bármilyen stílusban

A Lazer kínálatában az olcsóbb bukók sem gagyik, mondjuk ezt az is bizonyítja, hogy csak relatíve olcsók, tehát még ezek is nehezen versenyezhetnek árban az áruházi termékekkel. Cserébe viszont menő designt és garantált biztonságot kapunk a pénzünkért. Még a paletta alsó részén található Neon is InMold héjszerkezetet, 255 grammos tömeget és RollSys rögzítést kínál…

Lazer Neon

Az alacsonyabb árszinten hódít például a Lazer Neon

A Lazer minőséget gyermekeinknek is megadhatjuk, a kínálatban számos érdekes design szerepel. A gyerek bukók teli vannak fényvisszaverő grafikai motívummal, és van amire külön „huzatokat” lehet vásárolni, így egyik nap rendőr, másnap tűzoltó vagy sárkány lehet az utca fenevadja!

gyerekeknek

Street JR gyerekeknek

Néhány szót még a Lazer szemüvegekről, melyeknek nem az a különlegessége, hogy kiváló ultraviola sugárzás elleni védelemmel rendelkeznek, vagy jó kontrasztot biztosító lencséket alkalmaznak, sőt, még csak nem is az, hogy könnyűek, vagy sokféle designt választhatunk a palettáról – Persze mindezeket tudják… A Lazer Magnet szemüvegek legfőbb ismérve a mágneses rögzítés, amivel a bukó szíjához tapad, vagy éppen „hátracsatolhatjuk”, ha nem használjuk!

Lazer szemüvegek

Lazer Magnet szemüvegek

Dobozában két pár szárral érkezik, egy rendes méretű napszemcsi szárral és egy csonka, mágneskoronggal ellátott szárral. Ez utóbbival lehet a bukó szíjához kapcsolni a szemüveget, így nem nyom, zavar, ugrál a fül fölött/mögött a szemüvegszár. A bukó hátsó részét egy kis kiegészítő ráragasztásával dokkolóként lehet használni a szemüveghez. A lencse habár teljesen gömbölydedre formázott, de teljesen torzításmentes, nagyon profi Zeiss lencse. A Magnetet a Z1-hez ajánlják, de legtöbb országúti modellel kompatibilissé tehető.

A Lazer fejvédőket keresd a Paul Lange Hungary partnerüzleteiben!

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo