fbpx

„Lassú rajt” után egyre gyorsabb tempó, majd esős hajrá a Visegrád 4 kerékpárversenyen (Fotógalériával)

A magyar versenyzőket is soraiban tudó BMC-Amplatz csapata szerezte meg a győzelmet tegnap a Budapest és Pannonhalma között 176,3 kilométeres távon rendezett a Visegrád 4 Kerékpárversenyen, Kusztorék több trófeával is gazdagodtak.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A V4 magyarországi futama a legjelentősebb egynapos esemény a hazai kerékpáros versenynaptárban, ez az egyetlen UCI 1.2 kategóriás Europe Tour versenyünk. A Visegrádi Négyek sorozat egyébként négy versenyt foglal magába évről évre, értelem szerűen mind a négy nemzet, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia rendez egy-egy etapot, de ezek az Europe Tour-ban nem képeznek egy körversenyt.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A négy eseményt különálló napokon, egynaposként jegyzik be. Ettől függetlenül vannak különböző összetett értékelések, díjazzák például szakaszonként a négy nemzet legjobbjait, így Pannonhalmán a célban felállhatott magyar versenyző is a dobogóra. Kusztor Péter (BMC-Amplatz) 13. helyezésének köszönhetően lett a legjobb hazai bringás.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Nem sokkal déli 12 óra után, két kerékpáros legenda, Nico Mattan és Gilberto Simoni jelenlétében, tizennyolc csapat 106 versenyzője, köztük a magyar Szuper Beton, DKSI, Mugen Race és Szingó-Balaton Team vágott neki a távnak a budapesti Westend főbejárata elől. A kerékpárversenyeken gyakran alkalmazott lassú rajt (melynek célja, hogy adott városból biztonságosan, nem versenytempóban kivezessék a bizosító járművek a mezőnyt) a szokásosnál is „döcögősebbre” sikerült, kétszer is várni kellett a kísérőautókra.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Az éles rajtra végül kicsit eltolva, Budakeszi külső határánál került sor, a félórás várakozás után nem robbantak a lábak, fokozatosan nőtt a tempó, a kósza akciók nem jelentettek komoly veszélyt a legerősebb csapatok számára. Innentől minden flottul zajlott, a sebesség a nyíltabb, szeles 1-es főúton fokozódott, Bicske után már nagyobb tempóval is „leszéleztek” az ukránok, csehek, a mezőnyben nem jött létre szakadás, de egy-egy leszakadó áldozatul esett.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Az első három óra átlaga a lassú kezdés ellenére is 43,1 kilométer/órára rúgott, próbálkozók folyamatosan voltak, vagy éppen szélezés tette még „változatosabbá a dunántúl folyamatosan dimbes-dombos tájait, életképes elmenés azonban nem tudott kibontakozni. Zirc után rákezdett az eső is, a versenyzők lendületét az időjárás ellenben nem törte meg. Pannonhalmára érve következett a viadal legnehezebb és egyben leglátványosabb része, a helyenként 15%-os meredekségű dísztérkő burkolatú emelkedő az Apátság felé, melyet háromszor is abszolválni kellett, még mindig esőben.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

A kaptató annak rendje és módja szerint megrostálta a mezőnyt, amely apró darabjaira hullott. A győzelmet végül egy remek egyéni támadás végén a szlovák Marek Canecky (Amplatz-BMC) szerezte meg a lengyel Dariusz Batek (Wibatech-Fuji) és az ukrán Oleksandr Polivoda (Kolls-BDC) előtt. A legjobb magyar versenyző a tizenharmadik helyen célba érkező Kusztor Péter (Amplatz-BMC) volt.

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Kusztor így nyilatkozott a nehéz versenyről, miután megkapta a legjobb magyarnak járó trófeát, egy kerékpárt mindtázó különdíjat és a mellé járó 100 000 Ft-os jutalmat:

A csapaton belül nem döntöttük el előre, ki legyen az első számú ember, abban maradtunk, hogy többen is próbálkozunk, végül Mareknak sikerült a nyerő szökésbe kerülnie Pannonhalmán. A táv során az ukrán Kolls és a csehek, a Whirlpool voltak a legfőbb ellenfelek, egymást figyeltük, kontrolláltuk a versenyt, pofa és oldalszél volt a táv nagy részében, szökések nem éltek meg. Érdekesség, hogy nekem általában nem megy esőben, de ma kimondottan jól éreztem magam, jól működtek a lábaim és sikerült is 10 körül bejönni, a csapatunk pedig megszerezte a győzelmet, elégedettek vagyunk!

www.facebook.com/VanikZoltanFoto

Eredmények:
1. Marek Canecky (szlovák, Amplatz-BMC) 4:07:16
2. Dariusz Batek (lengyel, Wibatech-Fuji)
3. Oleksandr Polivoda (ukrán, Kolls-BDC)
4. Patrik Tybor (szlovák, Dukla Banska-Bystrica)
5. Tomas Buchacek (cseh, Whirpool-Author)
6. Mykhaylo Kononenko (ukrán, Kolls-BDC)
7. Tomas Koudela (cseh, SKC Tufo Prostevoj)
8. Matej Zahalka (cseh, SKC Tufo Prostevoj)
9. Jiri Sorm (cseh, Whirpool-Author)
10. Maximilian Kuen (osztrák, Amplatz-BMC)
13. Kusztor Péter (magyar, Amplatz-BMC)

Teljes eredménylista: Results_V4_2016

Galéria:

(Fotók: Vanik Zoltán – bringasport.hu)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo