fbpx

Kross 2015 az Eurobike kiállításon – telihold és új szelek

A lengyel cég évről-évre finomítja a modellkínálatát. Jövőre is újdonságokkal és átdolgozott bringákkal készültek, Friedrichshafenben mi is megnéztük a gépeket.

A Kross kerékpárok hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, jellemzően igényes kialakításuk és jó ár-érték arányuk miatt. A márka hírnevének öregbítését olyan szponzorált versenyzők is segítik, mint a fiatal tehetség Dina Márton, a többszörös maraton magyar bajnok Dósa Eszter és a napokban bajnoki címet szerző Blazsó Márton.

MTB

Kross Level B+ 2015-ös XTR szettel

Kross Level B+ 2015-ös XTR szettel

A következő évtől a trendeknek megfelelően alakul az MTB paletta, hiszen a komolyabb, versenyzésre is alkalmas merevfarú bringák közül eltűnnek a 26”-os kerékméretűek. A lengyel Kross Racing Team, valamint Blazsó Marci (B+) és Dósa Eszter (R+) által is használt 29”-es B és 27,5”-es R széria viszont több modellel jelentkezik majd. Továbbra is a + felszereltség a legjobb a kínálatban, tényleg kizárólag legfelsőbb kategóriás alkatrészekkel szerelt kerékpárokról van szó, amikkel akár világkupát lehet nyerni.

Kross Level R+ 27,5"

Kross Level R+ 27,5″

E karbon vázak egyediségét a nyeregvázcső felső része és a felsőcső között található összekötő elem adja. Jövőre a SRAM XX szett helyett már a 2015-ös XTR hajtás- és fékrendszerrel találkozhatunk ezeken a gépeken. Említést érdemelnek még a karbon felnis DT kerekek, a csúcs SID villa és a vázhoz dizájnban tökéletesen passzoló, gyönyörű Easton EC90 kiegészítők is.

Kross Level R+

Kross Level R+

A legjobb karbon vázakra épül még két kedvezőbb árú modell is, az új SRAM X1 szettel, illetve kéttányéros X9 hajtással.

Nem kell csüggedniük azoknak sem, akiknek a csúcsgépek csak álmaikban válnak elérhetővé, hiszen meglehetősen tetszetős hagyományos kinézetű karbon vázak is megtalálhatóak a kínálatban. Látszik, hogy végiggondolták ezeket a változatokat is a lengyel mérnökök, hiszen minden lényeges szempontból jónak tűnnek.

Kross Level R9 - karbon váz elérhető áron

Kross Level R9 – karbon váz elérhető áron

Tapered fejcső, vázon belül vezetett kábelek, konzolos első váltó felfogatás és Press Fit középrész a meghatározó technikai paraméterek. A hátsó papucs gyorszáras, nem átmenő tengelyes, de nem hinném, hogy ez tántorítana el bárkit is a vásárlástól. Sőt, ha úgy nézzük, még könnyebb is kereket szereznünk hozzá.

Alumínium modellek terén is bőséges a választék 29”-es és 27,5”-es méretben is 6-6 típus közül választhatunk az egyszerűbb Shimano Altus/Alivio felszereltségtől akár SRAM X7/X9 mixig.

Kross Level R8

Kross Level R8

Utóbbi a tavaly bevezetett Ultralite Aluminium vázra épül, korábban már tesztben írtuk, hogy lehet nem is kell ennél több a boldogsághoz. A felső kategóriában jellemző mérsékelt színhasználat ezen az árszinten már egyáltalán nem jelentkezik, sőt igazán divatos színkombinációkkal találkozhatunk.

Kross Level R2 és Level B4

Kross Level R2 és Level B4

A kevésbé versenyorientált, inkább túrázásra és az erdő felfedezésére készített Hexagon sorozat jobb változatai is 27,5”-es kerekeken gurulnak majd jövőre.

Kross Lea R6

Kross Lea R6

A női vonal is erősödik, szintén a köztes 650B kerékméret jelent majd újdonságot. A Lea vázak alacsonyabb átlépési magassággal és meglehetősen rövid felsőcsővel készülnek majd a női test anatómia sajátosságait figyelembe véve.

A tavaly debütáló Moon V enduro bringák jól szerepeltek a visszajelzéseket tekintve, nálunk Atom részletes tesztjét olvashattátok.

Kross Moon Z3

Kross Moon Z3

Ha már lúd legyen kövér, gondolták a lengyelek és idén előálltak a Moon 27,5”-es kerekű változatával, amellett, hogy a megismert 26”-os is megmarad a kínálatban. A 650B Moon Z szintén alumínium vázból készül, 150 mm rugóúttal és ugyanúgy  virtuális forgáspontú RVS rendszerű, akárcsak a kistestvér. Bár az elv ugyanaz, a nagyobb kerék miatt át kellett tervezni a lengőkarok helyzetét és méretét, bekötési pontjaikat, hogy a mozgás karakterisztikája megfelelő legyen. A geometria szempontjából is vannak apróbb változások, érthető módon nőtt a tengelytáv, viszont rövidebb lett a fejcső, így a kormányt nem kell az égbe rakni. Ami bíztató, hogy kisebb a középcsapágy esés, mint a 26”-os esetében és a láncvillahossz növekedése is mindössze 4 mm a nagyobb kerekek ellenére. Már a kiállításon is megkívánta az ember a csapatást vele, remélhetőleg hamarosan próbára is lesz lehetőségünk.

Három felszereltségi szint közül választhatnak, akik a Moon nyergében képzelik el jövőbeli enduro karrierjüket. A csúcs Fox Kashima bevonatos villával és rugóstaggal, teljes SRAM X0 váltás- és hajtásrendszerrel, DT EX 1501 kerekekkel és a remek SRAM Guide RSC fékrendszerrel várja az egész napos bevetéseket.

Kross Moon Z2

Kross Moon Z2

A fekete- narancssárga Z2 Rock Shox taggal és villával érkezik, míg a belépő szintű Z1 esetén elöl X-Fusion hátul Rock Shox kombináció hivatott elnyelni az akadályokat. Utóbbiból gyárilag sajnos hiányzik az állítható nyeregcső, de utólag természetesen fejleszthetünk ezen a téren.

Kross Moon Z1

Kross Moon Z1

Országút

Bár a fő profil az MTB szakág, országúton sem álltak meg a fejlesztések, a Vento széria komoly átalakuláson ment keresztül.

Kross Vento 7.0

Kross Vento 7.0

A karbon csúcsmodellt jövőre Vento 7.0 néven kell keresni, a cégre jellemző fekete-piros-fehér festésű karbon vázzal. A 6800-as Ultegra szettel szerelt gép tömege 7,2 kg környékén alakul majd, ami igencsak versenyképesnek tűnik.

Kross Vento 6.0

Kross Vento 6.0

A Vento 6.0 is karbon vázra épül, és a 2015-ös Shimano 105 szettel egy jól használható mindenes országúti benyomását kelti. Négy kedvezőbb árfekvésű alumínium típus is kapható lesz, azoknak, akik most ismerkednek a vékonykerekűekkel, vagy MTB mellé szeretnének valamilyen egyszerűbb edzőgépet.

Kross Vento alumínium modellek

Kross Vento alumínium modellek

A cross, trekking és városi vonal is megmarad, masszív és tartós modellekkel. Az új női városi kerékpárok retro stílusa szerintem telitalálat, eladja magát.

Kross Classico III

Kross Classico III

Ha már az egész család Kross bringákat használ, a gyereknek is kijár a jóból, minden méretben és színben van választék.

Kross gyerekbringák minden méretben

Kross gyerekbringák minden méretben

A márkahűséget a ruházattal lehet még fokozni, mezek, nadrágok, zoknik és egyéb kiegészítők is megtalálhatóak a Kross jövő évi termékei között.

Kross ruházat

Kross ruházat

További magyar Kross információk: KROSS kerékpárok
KROSS Kerékpár Facebook oldal

(X)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo