fbpx

Krimi három szálon – Giro, Katyusa, WorldTour – főszerepben a világelső

A spanyol El País információi szerint a WorldTour-világranglistát 2012-ben az élen záró Joaquím Rodriguez tegnap felhívta menedzserét, Ángel Edo-t, hogy gyorsítsák fel az eseményeket a nemzetközi első osztályból etikai okok miatt kiszorult Katyusa elhagyását illetően, és hozzák tető alá a három szezonra tervezett szerződést egy megnevezni nem kívánt csapattal, mellyel már lefolytatták a tárgyalásokat.

Az időzítés elgondolkoztató… A Giro d’Italia szervezői ugyanis a tervek szerint ma jelentik be, melyik lehet az a négy másodosztályú ProContinental csapat, akik meghívást kapnak a 2013-as olasz körversenyre. A Coppa Italia élén végző Androni helye ugye biztos induló, tehát marad három hely. Az eddigi állás szerint Rodriguez Katyusája csak a második vonalban folytathatja 2013-ban, Purito pedig a Giro ezüstérmese, tehát illene ott lennie a nápolyi rajtnál. A meghívókra azonban sokan pályáznak és több olasz csapatnak is létszükséglet a részvétel. Az eddigi állás pedig a friss hírt követően megváltozik…

Az oroszok ugyebár fellebbeztek a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) kizáró döntése ellen Lausanne-ban a Nemzetközi Sport Döntőbíróságnál, ahol január 10-ére vagy 12-ére ígértek döntést. Vagyis hivatalosan a Giro szervezői, az RCS részéről még nem tudhatják, marad-e esetleg a Katyusa az első osztályban, ami alanyi jogon Giro-részvételt jelent.

A történethez hozzátartozik, ami profi kerékpáros berkekben közismert, hogy az orosz kötődésű érdekcsoportok nem ápolnak jó viszonyt a jelenlegi UCI-vezetéssel, és ősszel tisztújításra kerül sor a nemzetközi szövetségnél, ahol “nyomulni” szeretnének ezek a körök. Sokan ezzel magyarázzák a Katyusa és a RusVelo csapatok szándékos gyengítését a jelenlegi UCI-vezetés által, valamint hogy minél nagyobb teret kap a Közel- és Távol-Keleti tőke is.

Nagyon érdekes tehát Purito bejelentése egy nappal a Giro-meghívók kihirdetése előtt, mert gyakorlatilag miről is van szó? Bár az új igazolás részletei még nem ismertek, ezzel egyértelművé válik, hogy a Giro d’Italia ezüstérmese nem a Katyusa mezében teker majd 2013-ban, tehát ebben a pillanatban az RCS-nek nincs nyomós oka meghívni a jelenleg nem az első osztályba tartozó Katyusát.

Felmerül persze a kérdés, minek a hatására lett Puritónak hirtelen ilyen sürgős az eligazolás, mikor az utóbbi hetekben azt hangoztatta, hogy mindenképpen megvárja a Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS) ítéletét, hogy marad-e csapata a WorldTourban, ennyivel ugyanis tartozik is az oroszoknak. A szerződésbontás egyébként ebben a helyzetben jogilag nem jár következményekkel, mert az UCI-szabályok értelmében mivel a Katyusának nincs folytonossága a WorlDtourban, minden versenyző szabadon igazolható, de ki is töltheti az eredeti szerződését.

Korábban Rodriguez még arról nyilatkozott, hogy mindenképpen a Tour de France-on akar indulni, akár a Katyusa, akár más csapat színeiben, de meg szeretné várni a CAS döntését. Ilyen szempontból lényegtelen lenne ez a pár nap „ide vagy oda”, sokkal fontosabb a Katyusa szempontjából, hiszen a Puritóval kapcsolatos tegnapi hír gyakorlatilag azt jelenti: A Giro-ezüstérmes nem lesz a Katyusa kapitánya, ha ott lesznek Nápolyban az oroszok, ha nem. S hogy ott lesznek-e? Ma délután minden bizonnyal kiderül… (Nem kaptak meghívót.)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo