fbpx

Kőbányai Bringapark Kupa – Cyclocross Magyar Bajnokság

A hét fordulóból álló Magyar Kupa sorozat kiválóan vezette fel a cyclocross szezon várva-várt csúcspontját, a 2018-as Cyclocross Magyar Bajnokságot, azaz a XI. Kőbányai Bringapark Kupát. A Kőbányai Torna Club és a Vuelta Sportiroda rendezésében az országos bajnokság méltó módon koronázta meg a szezont: jó szervezés, élvezetes pálya, látványos jelenetek, kiélezett küzdelmek… és persze a hirtelen jött tél.

Amíg a korábbi futamokon tavaszias időjáráshoz szokhattunk hozzá, addig az OB-n az előző éjszaka lehullott hó és nulla fok alatti hőmérséklet is próbára tette az indulókat. A Bringapark három kilométeres nyomvonalában szerepelt többek között egy gokart pálya, egy szánkó domb (háromszor is), néhány palánk, egy meredek töltés, csúszós, technikás szakaszok, valamint hó, sár és latyak is, így látványos jelenetekből nem volt hiány.

A lelkes nézőket nem tántorította el a hideg, a Superior MTB Team és a vad keletről érkezőknek köszönhetően hatalmas biztatást kapott mindenki, aki a szánkó dombot rendeltetésétől eltérően kerékpárral próbálta meghódítani.

A Bringapark Kupa futamai is a “szokásos” menetrend szerint zajlottak, ugyanakkor a magyar bajnoki kategóriákban az érvényes versenyzői licenc feltétele volt az indulásnak.

1. Futam – WU17, U17, WU15, U15, Master3 férfi

Rögtön az első futamban, a 17 év alattiaknál láthattuk a legnagyobb küzdelmet az első helyért. A váci futamhoz hasonlóan, Lőrincz Bendegúz (Meditech Sport Club) és Minárovics Krisztián vívott meg egymással, végül csak sprintbefutó döntött közöttük, ezúttal Lőrincz Bendegúz javára. Küzdelmük során mindent kiadtak magukból, a célba érkezést követően mindketten a földre rogytak a kimerültségtől – erről szól a kerékpársport! Csuja Bálint nem tudott beleszólni az első hely sorsába, de stabil versenyzéssel harmadik lett. A lányoknál Kiss Kata Emma (Veszprémi KE), Trócsányi Laura és Kovács Judit volt a sorrend.

A 15 éven aluli fiúknál Lőrincz Benedek (Meditech Sport Club), Magyar Gergő és Majoros Dávid, a lányoknál Oravecz Lora (PCCC), Tóth-Almási Borbála és Sike Lili Alexandra lettek érmesek.

A Master 3 férfiaknál a Vozár Zoltán Róbert (Superior MTB SE) lett a bajnok, megelőzve Balogh Zsoltot és Lőrincz Jánost.

2. Futam – Elit nő, WU23, WU19, Master nő, U19, Master2 férfi

A nőknél ezúttal is foghíjas volt a mezőny, így a kategóriák összevonásának következtében Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) mellett az WU19-es Vas Kata Blanka (Merida Maraton Team CST) és az WU23-as Kubik Csenge (Superior MTB SE) állhatott fel a dobogóra. Utóbbiak is országos bajnokok lettek a saját kategóriájukban.

A master hölgyeknél a nemrég a 2017-es év cyclocross versenyzőjének választott Szekeres Viktória (KTM Teszt Team) is magabiztosan győzött, Cséri Szilvia és Riba Orsolya előtt.

A U19-es kategóriában ismét összecsapott Vas Balázs (Merida Maraton Team CST) és Fetter Erik, azonban még a PCCC versenyzője sem tudta sokáig tartani Vas Balázs tempóját, így be kellett érnie a biztos második hellyel, Kanyári Botond pedig a harmadik lett.

A master 2-ben elmaradt a nagy küzdelem, ugyanis Specziár Viktor – bár erősen bekezdett – nem tudta kihasználni a hazai pálya előnyét, Adame László csak a hobbi kategóriában indult, Fésüs László pedig még ott sem… Kiemelkedően teljesített ugyanakkor Németh Roland, aki szezonbeli legjobb eredményével felállhatott a dobogó harmadik fokára. Medgyes Gábor visszatért a cyclocross világába, azonban ő sem tudott a második helynél előrébb jutni, Szabó András Balázs ugyanis folytatta a jó sorozatát és meggyőző teljesítménnyel, 1 perces előnnyel nyerte a kategóriát.

3. Futam – WU13, U13, WU11, U11

Az 13 év alatti lányoknál megismétlődött a váci sorrend, a mindig mosolygós Bruchner Regina (FERMAT-ZKSE) mellett Kiss Emma Lotti és Vitkovics Vanda didergett a dobogón. A fiúknál sem borult fel a papírforma, Vas Barnabás (Merida Maraton Team CST) és Pakot András Gusztáv az egész szezonban kiemelkedtek a mezőnyből, ezúttal Kovács Áron lett a harmadik mögöttük.

A 11 év alatti lányoknál a Bike Zone Gödöllő versenyzői, Kiss Nikoletta Bettina és Benedek Zsófia mögött Máramarosi Alexa lett a harmadik. A fiúknál Tóth Márk (Crosskovácsi SE) lett a bajnok, Péter Nándort és Sike Roland Andrást megelőzve.

4. Futam – Hobbi

A férfiaknál a licenc nélküliekkel erősen felduzzadt a hobbi kategória mezőnye, a 2 körös versenyt így az eredetileg master2-es – a Magyar Kupa összetett győzelemről éppen csak lemaradó – Adame László nyerte meg Molnár Péter és Soós Tamás Gábor előtt. A nők versenyében Gaál Izabella, Kovács Fruzsina, Márián Krisztina volt a sorrend.

5. Futam – Elit férfi, U23, Master1 férfi

Búr Zsolt (Vialand Racing Team) annyira kiemelkedik a magyar cyclocross mezőnyből, hogy csak egy technikai hiba lehetett volna veszélyes a győzelemére. A Magyar Bajnokságon ismételten bizonyította, hogy ő a legjobb, így a következő szezonban is viselheti a bajnoki mezt, immár a harmadik évben folyamatosan. Peák Barnabás országúti edzőtábora miatt nem indult az OB-n, távolléte így lehetőséget teremtett a többiek számára az előrelépésre. A pályán EB ezüstérmes Lovassy Krisztián a futam elején egészen a második helyig küzdötte fel magát, de Buruczki Szilárd nem engedte őt ellépni. Körökön keresztül küzdöttek, csatájuk végül Buruczki javára dőlt el, a korábbi cyclocross bajnok a negyedik körben átvette a második helyet és már nem is engedte ki a kezei közül.

A master1 mezőnyben Cser Gábor (Sport Vistion & Solution Kft.) és Kusz Mátyás egész szezonban oda-vissza verték egymást, attól függően, hogy éppen melyikük fogott ki jobb, vagy szerencsésebb napot. Bár a korábbi versenyeken Kusz látszott fölénybe kerülni, ezúttal Cser Gábor nagyon odatette magát és megérdemelten diadalmaskodott. Mögöttük Héjja Attila hozta a harmadik helyet.

U23-as kategóriában Borsos Benedek (Waberers Evopro MTB team) lett magyar bajnok, Kiss Hunor és Varga Bálint előtt.

 

Eredmények: http://www.vuelta.hu/crob/eredmenyek

Fotók: Farkas Milán – (www.milanphoto.hu)

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo