fbpx

Kivesézték a laborban Jolanda Neff-et: elképesztő adatok (videó)

Az Olympic Channel top sportolókat vizsgáló sorozatában a női mountain bike sportot napjainkban meghatározó svájci Jolanda Neff-et (Kross Racing Team) mérték a laborban, akinek állóképessége a maratoni futókat is meghazudtolta, de nem csak ebből a szempontból voltak kivételesek az eredmények.

jolanda3

Érdemes megnézni a videót, pörgős, modern, laikusok számára is fogyasztható, de azért akad benne értékes információ is, jó a sorozat:

https://www.olympicchannel.com/en/playback/anatomy-of-an-olympian/anatomy-of-an-olympian/anatomy-of-a-cyclist-is-neffs-stamina-better-than-marathon-runners/?sf59332423=1

A vizsgáló orvos teljesen le volt nyűgözve Jolanda képességeitől, ugyanakkor rávilágított arra is, hogy maga a mountain bike XCO is különleges sport, ahol nagyon komplex képességekre van szükség. A 23 éves svájci lány, aki már két szezonban is megnyerte az XCO világkupát, több területen adott lenyűgöző vizsgálati eredményt.

jolanda2

Az erő/tömeg (Watt/kg) mutatói eleve nagyon komolyak, a videó végén látható teszten 15 másodperces intervallokra 12,5-es Watt/kg mutatót produkált, ami önmagában is komoly érték, de ami még jobb, hogy az intervallok során nem romlott jelentősen ez a teljesítmény. Az átlagos Wattértékek végig 600 fölött voltak, a legjobb intervallnál pedig 700 fölött. Ez azt jelenti, hogy a sok kis powerclimb-ot, ami egy XCO pályán van, még a sokadik körben is keményen meg tudja támadni, ami eldönthet versenyeket.

Persze önmagában az izmok, az erő is kivételes az 50 kilogrammos testsúlyához képest (magassága 168 cm). Amikor azonban a combhajlítót és a négyfejűt vizsgálták szintén az állóképesség, illetve az erőállóképesség volt elképesztő. A 20 ismétlésnél nagyon kicsi volt a szórás, még a legrosszabb ismétlés is kevesebb mint 10%-kal volt csak gyengébb. Erre az orvos is azt mondta, hogy hihetetlen képesség.

jolanda2

A testzsír szkenneren 12,4%-os eredmény született, de mielőtt felkapnák a fejüket a bőrredő-méréssel számolt zsírszázalék adatokhoz szokott olvasók, keressék ki, milyen értékek születtek ezzel a módszerrel a tricepszen és egyéb pontokon. Összefüggnek a testzsírral és szintén kivételesek a dehidratációs adatok: az izzadás versenytempóban, 30 fokban, páradús környezetben (amilyen az olimpiai verseny is volt) 1,4 liter/óra, a testtömegre vonatkoztatott százalékos adat pedig 2,7% egy órára.

Persze nem csak a száraz adatok miatt válik valakiből jó sportoló, a lengyel Kross Racing Team versenyzője így vélekedik erről:

Ha jó sportoló akarsz lenni, az eltökéltség a legfontosabb, és ha szereted amit csinálsz, akkor nem kell megfeszülnöd a munkában, hanem szenvedélyből csinálod. Ami a sportban nehéz, megtalálni az egyensúlyt, mennyit tudsz maximum kipaszírozni a szervezetedből, ami ugyanakkor még nem is túl sok.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo