fbpx

Kirándulás a föld alá kerékpárral: Underworld Kupa – videó

Kicsit eltér majd az alábbi írás a szokásos versenybeszámolóktól, lévén sokkal élénkebbek bennem a résztvevő élményei a MOFÉM Underworld Kupáról, mint a tudósítóé, s talán sokan vannak hozzám hasonlóan, akik nem versenyeztek még bányajáratokban… Eddig.

Világviszonylatban is ritkaságnak számít az efféle alvilági bringázás, már a reggeli pályabejáráson is azon gondolkoztam, mennyire ütős videót lehetne készíteni erről a versenyről, persze kicsit profibban, mint ahogy megszokhattuk, ügyesen eljátszva a fényviszonyokkal, rengeteg akcióval, egy adag odafigyeléssel remek reklámhordozója lehetne a mountain bike sportnak. S talán kicsit még a magyar montisoknak is hírét vinné, másképpen…

Útban a föld alá (Fotó: Kara Milán)

Ennyit csak zárójelben a jövőről, és a lehetőségekről, lássuk inkább mi történt ma a Merkapt Sporttelepen, Kőbányán, egyben a 2012-es TakarékPont Mountainbike Challenge versenysorozat hetedik állomásán:

Sporttelep. Ugye? Adott egy füves terület, ahová fel lehet állítani a versenyközpont sátrait, olyan sima, olyan jó, olyan kulturált. Mi több, van mellette egy öltöző, zuhanyzó, stb. még ha harmadosztályú, akkor is legalább van, teljesíti funkcióját. Sőt, egy sporttelep mellett még parkoló is van. A rendező Merkapt SE kiaknázta lehetőségeit, és összekötötte a Sportközpont alatt húzódó kőbányai alagútrendszert a felszíni krosszos körrel, és valódi kuriózum született.

Rámpa a bányába (Fotó: Kara Milán)

2 kilométeres kör, sok kanyarral, egy „zuhanással” a bányába, nedves, csúszós sikátorokkal, majd egy „powerclimb”-bal kifelé, megkerülve a focipályát egy kis dzsungelharccal, nem lehetett közben unatkozni… Sajnos sokan voltak, akiknek a legnagyobb izgalmakat a defektek jelentették, amit valami fránya „királytüske” (én nem tudom, van-e ilyen, de ezt mondták) virágzása okozott.

Az elit futamban elég kevesen voltunk, de még így is izgalmas volt a rajt, mert ugye azt mindannyian tudtuk, a bányában nehéz lesz majd előzni… Minden pályán azon múlik ugye az igazán jó teljesítmény, hogy sikerül-e megtalálni a ritmusát, hát a végére kiderült nagyjából ennek is a titka. A szűk alagutakban nem volt érdemes erőlködni, inkább csak élvezni a sötétséget, a szokatlan díszletet két keréken. Amikor sűrűn váltogatták egymást az éles kanyarok, csak a kijövetelnél kellett koncentrálni arra a pár erős rúgásra, befelé pedig minél kevesebb lendületet veszíteni.

Hobbi rajt a salakpályán (Fotó: Kara Milán)

Mondom ezt nagyon okosan így utólag, persze közben azért a fekte sem maradt el, mert bizony fel lehetett pörögni, túlságosan is. Az is eszembe jutott, mennyivel élvezetesebb versenyzésre egy ilyen pálya gyerekek, fiatalabb riderek számára, összehasonlítva unalmas maraton pályákkal. A kora délutánig rajtoló kategóriák közül több is megtelt (több mint kétszázan versenyeztek), voltak akik nagyrugóutas fullykkal próbálták ki a pályát, a legkülönbözőbb mountain bike-okat is felfedezhettük.

Saját bringámmal kapcsolatban is érdekes tapasztalat volt, a nyár folyamán bebizonyosodott, hogy amikor sok kigyorsítást, powerclimb-ot kell abszolválni nem túl göröngyös talajon, az nem a 29-es világa. A nehezebb kereket már a nemtudomhová kívántam a 80 perces futam derekán, amikor sprintelve kellett abszolválni a bányából kivezető kis meredek mászást. A twoniner maratonon adja az igazit, amikor rááll az ember saját tempójára, és mint a buldózer, átmegy mindenen, legyen bár köves, gyökeres, göcsörtös a talaj, akár hegymenetben, akár lefelé. Minél nagyobbak az egyenetlenségek, annál inkább. Itt pedig véletlenül sem egyenetlen talaj volt, csak kanyar, kanyar hátán.

Szalay Peti a pincében (Fotó: Kara Milán)

Az elit versenyt végül Búr Zsolti (Bringabanda) nyerte Szalay Peti (Haibike X2S Team) előtt, elsősorban remek ritmusának köszönhetően. Buzsó nagyon érzi az ilyen szűk kanyaros pályákat, könnyedén forgatva, minimális energiapazarlással haladt, és tulajdonképpen biztosan növelte előnyét a végéig.

És pár szót még a szervezésről. Egyszóval olyan kulturált volt. flottul ment a rajtcsomagok átadása, kis idő pályabejárásra, gördülékenyen követték egymást a futamok. Bíró Ádám egyedül is levezényelte a mikrofon mögül a napot, ami nem egyszerű, a High5 sátornál frissítési lehetőség, „versenyzésre alkalmas arányban” bekeverve, kulturált büfésátor, Motorex szervizsátor, sőt, még egy „tévénéző sátor”, ahol az Olimpiát lehetett követni.

Élmény volt, köszönjük!

Videó:

UNDERWORLD CUP 2012 from SteveStudio on Vimeo.

Eredménylista IDE KATTINVA érhető el.

Elit eredmények:

1. Búr Zsolt Bringabanda SC 01:20:01 00:00:00
2. Szalay Péter Haibike X2S Team 01:21:26 00:01:24
3. Fenyvesi Péter Bringabanda SC 01:24:54 00:04:52
4. Tóth András VKE-Nelson-Salice-Endura-High5 01:20:38 -1 kör
5. Szabó András Merida Maraton Team CST 01:22:12 -1 kör
6. Cser Gábor Alpinbike 01:23:27 -1 kör
7. Takács Tamás Merida Maraton Team CST 01:23:35 -1 kör
8. Németh Zoltán Cube-Csömör 01:23:36 -2 kör
9. Specziár Viktor CUBE-Balaton Team 01:09:42 -4 kör
10. Raul Marquez The Bike Run 01:23:47 -4 kör

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo