fbpx

Kiélezett verseny az elit kategóriákban az országúti EB-n

Az elit nők és az elit férfiak versenye is izgalmasan alakult az országúti Európa-bajnokságon, a nőknél Ellen Van Dijk nyert hosszú szökéssel, a férfiaknál egyedül Sonny Colbrelli bírta a tempót Remco Evenepoellal és a végén az olasz könnyedén lehajrázta a belgát.

Annak ellenére, hogy az Európa-bajnokságnak nincs túl nagy rangja az országúti kerékpársportban, mégis sok profi állt rajthoz az elit kategóriákban és utólag elmondható, hogy nagy körversenyeket megszégyenítő, a végletekig kiélezett, izgalmas versenyt láthattunk az idei EB-n.

Szombaton rendezték az elit nők futamát, ahol a magyar színeket Szabó Zsófia képviselte. A 107 km-es távon gyorsan kezdett a mezőny, már az első körben nagy tempót diktáltak az élen, aminek sokan áldozatai lettek, sajnos a magyar versenyzőtől is el kellett búcsúznunk az első emelkedőn. Nem lassult az élboly, folyamatosan gyorsan mentek fel a 13 km-es kör emelkedőjén, melynek köszönhetően elfogyott kb a mezőny fele. A franciák akcióztak többször, látszott, hogy nem sprintre szeretnének érkezni, de folyamatosan megfogták a rövid életű szökéseiket. Kb 50 km megtétele után alakult ki a nap szökése, melybe négyen kerültek be, a holland Ellen Van Dijk, a francia Aude Biannic, az olasz Soraya Paladin és a német Romy Kasper. A szökés ellenére többnyire a hollandok vezették a mezőnyt, de figyeltek arra, hogy túl közel ne kerüljenek. A mezőny többi tagja elkövetett egy óriási hibát, egy holland időfutammenőt hagytak elmenni, aki a papírforma szerint a legerősebb volt a szökésben (az elmúlt évek tanulsága alapján elmondható, hogy hollandot soha ne engedj el, mert hazaér…).

 

A legtöbbet Van Dijk dolgozott a szökésben, ennek ellenére először a francia szakadt le elölről, majd később a német is, melynek eredményeképpen hátul elkezdtek dolgozni a németek is a szökés ellen. Az utolsó előtti körben Paladin sem bírt van Dijk tempóját, így a holland egyedül maradt az élen. A mezőnyből a német Liane Lippert lószolt egy gyilkosat az emelkedőn, mellyel szétszakította a mezőnyt és csak páran tudtak vele elmenni. Az utolsó előtti kör végére már csak alig több, mint 10 mp előnye maradt a hollandnak elöl, de hátul megtorpantak és Van Dijk újra eltávolodott. Nem volt egyetértés hátul, főleg, hogy két holland is ott volt hátvédként van Vleuten és Vollering személyében, akik szintén elég nagy nevek ahhoz, hogy akár megnyerjék versenyt, ezért senki nem akart nekik vezetni. Az utolsó emelkedőn Lippert újra megindult és megint szétszedte a sort, de a lejtőn összeértek. Innentől a “mezőny” csak a második helyért versenyzett, végül Ellen Van Dijk újabb aranyat szerzett Hollandiának, a második helyet a gyors német, Liane Lippert szerezte meg, a bronz érmet érő helyen meglepetésre a litván Rasa Leleivyte ért célba.

 

Az elit férfiak versenyét vasárnap rendezték, rájuk részben más pályán 179 km várt. Négy magyarnak is szurkolhattunk az utolsó napon, Pelikán János, Filutás Viktor, Valter Attila és Peák Barnabás képviselték hazánkat. Itt is az elejétől fogva nagy volt a tempó, számítani lehetett rá, hogy itt is maximum egy kis csoport fog az aranyért harcolni. A franciák taktikája hasonló volt az előző napihoz, korán elkezdték támadni a mezőnyt, de nem sok sikerrel. Gyorsan fogyott az elit férfi mezőny is, sajnos a körözésben sokat nem láthattunk magyar versenyzőt, végül mind a négy kénytelen volt idő előtt kiszállni. 85 km-tel a cél előtt mindössze 48-an voltak versenyben. Egy körrel később már kialakult az a csoport, akik a győzelemért küzdhettek, Trentin, Colbrelli, Hoelgaard, Sivakov, Pogacar, Cosnefroy, Evenepoel, Hermans és Hirschi voltak az élen. Az üldözők között nem volt meg az összhang, míg elöl Hermans dolgozott rengeteget bízva Evenepoel sikerében.

Az utolsó előtti körben Evenepoel indult meg a hegyen és csak Colbrelli és Cosnefroy tudott rá felérni. Evenepoel sokat dolgozott, míg hátul senki nem akart komolyabb energiát beletenni a vezetésbe, ezért a szökevények el tudtak távolodni. Evenepoel kemény tempót ment az utolsó körben felfelé, Cosnefroy el is búcsúzott ettől a csoporttól, de Colbrelli nem engedte el a belga kerekét, hiába próbálkozott Evenepoel. Az emelkedőre együtt értek fel, mellyel a fiatal belga nyerési esélyei erősen csökkentek. A lejtőn és a síkon már az olasz is beállt vezetni, de egyikük sem akarta elfárasztani magát, ezért óvatosan vezettek. Végül Colbrelli fordult elsőként a célegyenesbe és könnyedén nyerte a sprintet, Evenepoel nagyon bosszús volt a második hellyel, míg Cosnefroy egy bronzot szerzett Franciaországnak.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo