fbpx

Ki elnök? Ki nem elnök? A közgyűlés előtti helyzetet tisztázandó

Clipboard copyOktóber  31-én Katona Kálmán lemondott MKSz- és MMTBSzSz-elnök részéről egy közlemény, majd az MMTBSzSz részéről egy válaszközlemény jelent meg az MMTBSzSz tisztújítással kapcsolatban.

Olyan helyzet alakult ki a november 7-ei közgyűlés előtt, amiben az sem tisztázott, hogy az MKSz-MKSzSz-MMTBSzSz vonatkozásában ki ismeri el egyáltalán elnöknek, szakági elnöknek, elnökségi tagnak egymást (magyarul hogyan néz ki per pillanat a három szervezet személyi összeállítása), ami megjósolhatatlan módon befolyásolhatja akár a betöltendő tisztségekre való jelölés szabályszerűségét és jogszerűségét. A helyzet tisztázása érdekében kérdeztük Katona Kálmánt, Eisenkrammer Károlyt és Törzsök Zsoltot, az országúti szakág (MKSzSz) elnökét. Válasz Eisenkrammer Károly MMTBSzSz elnöktől érkezett, amit az alábbiakban változtatás nélkül közlünk:

Eisenkrammer Károly

Eisenkrammer Károly

Tisztelt BikeMag!

Október 31-i cikketekben kérdést tetetek fel, a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség 2014. október 18-i közgyűlésével kapcsolatban, valamint arról, hogy ki kit tekint legitim elnöknek ebben a káoszban (a káoszt nem ti írtátok, ezt én mondom).

Nos, akkor a válaszaim.

Röviden a lényeg: Az október 18-ai MMTBSzSz közgyűlés jogszerű volt. Ha nem tartottuk volna meg, akkor éppen azzal követtünk volna el törvénysértést. A közgyűlés előtt ezt elég komolyan körüljártuk. Nem szeretném jogi érvekkel untatni az olvasókat, már csak azért sem, mert egy másik, a BikeMag részére eljuttatott cikkben a közgyűlésen résztvevő két ügyvéd tételesen megindokolja, hogy miért nincs igaza semmiben sem Katona Kálmánnak.

A kérdés, hogy kit tekintünk jelenleg elnöknek a rendszerben?

Az Magyar Kerékpársportok Szövetségének (MKSz) elnöke a honlapon közzétett hír alapján lemondott a tisztségéről. Nem gondolom, hogy erről kell még bármit írni, mondani. Bár azt nem értem, hogy ha lemondott, akkor mitől ennyire aktív az új csapat akadályozásában…

A Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség elnöke időtlen idők óta Törzsök Zsolt.

Az MKSz-szel egy különleges jogi együttműködésben levő Magyar BMX Szövetség elnöke Somogyi Miklós, korábbi kiváló pályaversenyző.

A Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség elnöke pedig 2014. október 18. óta Eisenkrammer Károly.

De itt kell megjegyeznem, hogy az általam – és a sportág működését egy normális mederbe terelni kívánók kitűzött célja többek között az, hogy ezt a kérdést (hogy kik a kerékpáros szövetségek elnökei) 2015. tavaszától ne is lehessen feltenni. Az milyen már, hogy egy összesen kevesebb, mint 1000 igazolt versenyzővel és kevesebb, mint 100 klubbal működő sportágnak 4 szövetsége és 4 elnöke legyen? 2006-ban Svájcban találkoztunk akkori UCI elnökkel Patrick McQuaiddel, aki azt mondta (nem teljesen viccesen), hogy: „Milyen nagy ország ez a Magyarország, hogy négy kerékpáros szövetsége és két Tour de Hongrie-ja van…”  A többszövetséges rendszer, csak a zavarosban halászóknak jó. Az átláthatóságot, a tisztaságot semmiképpen nem segíti. És ahogy a mostani példa is jól mutatja, még működésképtelen is.

Eisenkrammer Károly

Elnök – MMTBSzSz

Kapcsolódó cikkek az ÚjSzövetség Blogban

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo