fbpx

Két keréken Szászföldön

Már megtekinthető a Két keréken Szászföldön című film, amely az egykori erdélyi Szászföld szívét mutatja be egy kerékpáros utazó szemével.

A Kárpát-medence kultúrtörtének egyik legkülönlegesebb fejezete, az erdélyi szászság története nyolc évszázaddal ezelőtt kezdődött. Az erdélyi szászok őseit a 12-13. században uralkodott II. Géza és II. András királyunk telepítette Erdély déli részére, hogy gazdaságilag fellendítsék a régiót és gondoskodjanak a határvédelemről. Cserébe széles körű önrendelkezést és messzemenő előjogokat kaptak. Az új telepesek hamar teljesítették a királyi elvárásokat. Egy évszázad sem telt bele és a Gyulafehérvártól Brassóig terjedő, mintegy 8000 km2-nyi területet virágzó térséggé varázsolták.

A 19. század második felében a szászok korábbi kiváltságaik fokozatos elvesztésével kényszerültek szembenézni. Ceaușescu egy évszázaddal későbbi teljhatalma idején életterük végzetesen beszűkült, évszázadokon át élvezett privilégiumaikat végképp eltörölték. A tömeges kivándorlás következtében a 20. század elején még nyolcszázezres erdélyi németség létszáma mára tízezer fő körülire apadt. Az erdélyi szászok 1990 után véglegessé vált kivándorlását követően a 8 évszázad alatt felépített és megvédett egyedülálló kulturális örökség néhány üdítő kivételtől eltekintve pár évtized leforgása alatt végső romlásnak indult. Ferkó Zoltán Két keréken Szászföldön című filmjében megmutatja, hogy mi maradt belőle.

A film elsősorban az említett kulturális örökségeket mutatja be, és nem klasszikus értelemben vett túrakerékpáros film, viszont jól szemlélteti, hogy a táj kerékpárral is bejárható és akár egy bringa nyergében is felfedezhetjük Szászföldet.

A film megtekinthető angol nyelven is ide kattintva.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások