fbpx

Két bajnokság között: interjú Lovassy Krisztiánnal

Tegnap Lovassy Krisztián első elit felnőtt időfutam bajnoki címét szerezte Debrecenben, ennek kapcsán készült az alábbi interjú a luxemburgi Team Differdange-Losch UCI-kontinentális csapat bringásával, akiről kevesebb hír szólt az elmúlt évben, mint korábban.

Krisztián tavaly még a Team FixIT.no csapatában kezdte a szezont, de a Central European Tour-on csúnyát bukott, vállát törte, így véget ért számára a szezon. A 2015-ben a luxemburgi Team Differdange-Losch UCI-kontinentális gárdában kerékpározik, melynek színeiben sok rangos nyugat-európai versenyen vesz részt, például a nemrég lezajlott Luxemburgi Körversenyen. Első idei UCI-pontjait azonban mégis Magyarországon, az időfutam ob-n szerezte.

Az időfutam bajnokság leglassabb és leggyorsabb résztvevője

Az időfutam bajnokság leglassabb és leggyorsabb résztvevője

Bikemag: Elsőként a bajnokságról: hogyan élted meg a versenyt?

Lovassy Krisztián: Nagyon örülök, mert ez az első felnőtt időfutam bajnoki címem, már csak a hegyi ob hiányzik és akkor nincs olyan versenyszám, amit ne nyertem volna meg elitben (országúti és pálya versenyszámokat beleértve – a szerk.). Szeretném megköszönni Rózsa Balázsnak az időfutam kerékpárt, mert Luxemburgból nem volt lehetőségem hazahozni az időfutamgépem. Stubán Ferencnek köszönöm, hogy lehozott a csapatával, Pataki Ibinek pedig a kísérést!

Ez a borús időjárás tökéletes volt számomra (egy kis esőnek örültem volna még), ezt a hőmérsékletet sokkal jobban szeretem, mint amikor 25-30 fok fölött van. Jó volt utolsónak indulni, mert a Róka Tibi ment előttem, aki jó időfutammenő, reméltem hogy ő jó tempót fog diktálni és akkor valamennyire húzni fog engem, de sajnos elég korán utolértem őt, aztán az előtte lévő indulót is. Utána volt előttem kis rés, mert a Dér Zsolt ment előttük, de aztán szépen lassan megint feltűntek a versenyzők, ami az utolsó hosszban még plusz energiát adott.

Célegyenesben

Célegyenesben

Bikemag: Mit vársz a szombati mezőnyversenyen? Ott is komoly esélyekkel indulsz…

Lovassy Krisztián: Minél hidegebb van és minél zordabb az időjárás, nekem annál jobb! Úgy érzem előnyben vagyok a mezőnyversenyben, nem nekem kell kezdeményezni vagy támadnom, számomra tökéletes, ha sprintre jövünk vagy egy nagyobb bolyban. Tulajdonképpen csak raknom kell a kereket végig a verseny folyamán és nem szabad elnéznem egy olyan elmenést, amibe esetleg a legerősebb emberek keverednek bele.

Fordító

Fordító

Bikemag: Első idei UCI-pontjaidat szerezted most, a mezőnyversenyen jó eséllyel gyarapodnak majd a pontok. Londonban összejött az olimpiai részvétel, Rio szempontjából mit gondolsz az esélyeidről, milyen formában vagy most?

Lovassy Krisztián: Tavaly volt egy bukásom a CET-en, ami félbe is szakította a komplett szezonomat, de az idei szezon viszonylag jól indult, jó erőben is érzem magam. Viszont a luxemburgi csapatommal sokkal erősebb versenyeken indulunk, mint amilyeneken az előző években vettem részt, csupa belga és francia 1.1-eseken, ahol sokkal nehezebb pontot szerezni a profik között. Az időfutam bajnoki címmel megszereztem az első pontjaimat, remélem szombaton is sikerül nyernem és akkor már esetleg egy-két dobogós helyezéssel 1.2-es versenyeken meglehetne az olimpiai kvóta és a világbajnoki indulás. Idén elég nehéz lesz összehozni ezeket a pontokat, mert elmarad a CET, ami igazából biztos pontszerzési lehetőséget adott az elmúlt 5 évben, 2010 óta mindig szereztem pontot, tavaly elestem, de még úgy is.

Újra a dobogó tetején

Újra a dobogó tetején

Bikemag: Milyen versenyeken tervezed akkor mégis a pontgyűjtést?

Lovassy Krisztián: Könnyű versenyeken nem indulunk, talán a jövő heti romániai Sibiu Tour-on nyílik majd erre lehetőség, de az is 2.1 kategóriás, szóval kemény lesz…  A következő esély így a Tour de Hongrie marad, ami pontszerzési lehetőséget biztosít.

Bikemag: Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk a továbbiakhoz!

Fotók: Vanik Zoltán

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo