fbpx

Kerékpározás közben kell maszkot viselni?

Az elmúlt napokban a közösségi médiában nagyon sokszor lehetett találkozni azzal a kérdéssel, hogy a március 8-tól életbelépő szigorítások szerint kell-e maszkot viselni kerékpározás közben vagy nem. A válasz valójában nem is annyira egyszerű, a helyzettől függ. Nézzük, hogy a szabályok szerint mikor kell és mikor nem.

 

A 2021. március 5-én megjelent Magyar Közlöny 36. számában olvasható a 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról, ami március 8-tól előírja a települések belterületén, az utcán és a közterületen mindenki számára a maszkviselést,

2. § (2) A települések belterületén, az utcán és a közterületen – az e rendelet szerinti kivétellel – mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

ami alapján azt mondhatnánk, hogy kerékpáron is kell maszkot viselni, de szerencsére a 3. § (2) szerint:

Az egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kell a maszkot viselni.

Ami egyértelműsíti, hogy sportcélú kerékpározás közben nem kell maszkot viselni. Viszont mint tudjuk a kerékpár a sporttevékenységen kívül közlekedési eszköz is és nem mindenki sportolás céljából kerékpározik, sőt ők vannak többségben. Így ha szigorúan értelmezzük a rendeletet akkor azt kell mondanunk, hogy a nem sportcéllal kerékpározóknak kell maszkot viselni.

Természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy mi a sportcélú és mi a nem sportcélú kerékpározás, hiszen bárki összekötheti a testmozgást a munkába- vagy a boltbajárással, gyakorlatilag nincs az az ember, aki meg tudja mondani, hogy az adott kerékpáros tevékenység során mi éppen nem sportcéllal is kerékpározunk. Valószínűsíthetően nem is az a célja a jogalkotónak, hogy a kerékpárosokat büntessék halomra, mert nem viseltek maszkot.

A rendeletbe még bekerült, hogy

A kijárási tilalmon kívüli időben az egyéni szabadidős sporttevékenység külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

Tehát a kerékpáros sporttevékenységünk közben be kell tartani a másfél méteres távolságot, amit egyébként közlekedés során sem árt, sőt a biztonságos követési távolság ennél kerékpározás közben nagyobb. Ez a szabály a bolyban tekerő országútisokat sújtja (aminek a szabályossága eleve kérdéses a KRESZ szerint), bár itt is meg kell jegyezni, hogy kicsi az esély arra, hogy másfél méteres mérőbottal vagy mérőszalaggal fognak a rendőrök utánunk szaladni.

Végezetül azt javasolnánk, hogy mindenki használja a józan eszét, amikor a jelenlegi szabályok mellett kerékpározni megy, egyedül az úton vagy erdőben tekerve senki nem fogja számonkérni a maszkhasználatot, de egy tömött városi kerékpárúton, gyalogosok között a pirosnál állva már lehet van értelme a maszkviselésnek.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo