fbpx

Képekben egy brit cyclocross futamról, régi jó barátokkal…

A mai napon két magyar versenyző, Deli Anett és Dorogházi Gábor is indult egy cyclocross futamon London közelében. Penshurst városában egy brit regionális versenyen jártunk, amit egy Bike Parkban rendeztek, meg is lepődtünk, hogy DH-gépeket pillantottunk meg először krosszbringák helyett…

A mountain bike és cyclocross szakágakban is felnőtt magyar bajnoki címeket szerző Deli Anett egy éve él Londonban, a kerékpárra azonban csak nemrég ült vissza, a választás pedig egy cyclocross gépre esett, amivel országúton kezdett újra edzeni, majd a krossz-szezonba becsatlakozva versenyeken is elindult.

Anettnek a Ritte-CycleLab színeiben a negyedik futama volt ez a regionális sorozatban, elmondása szerint nagyon hiányzott a bringázás, nemrég állt edzésbe, és így teljesen felszabadultan tud versenyezni, nagyon jól érzi magát.

A bringa is abszolút „anettes”, egy belga színekben pompázó Ritte Crossberg karbongép, ami azonban a látszat ellenére amerikai márka. London környékén remek dombos útvonalak vannak edzésre, Nagy Britanniában pedig élénk krosszos élet, ami jó versenyzési lehetőség.

Dorogházi Gábor, vagy ahogy a legtöbben hívtuk régen, „Spanyol”, a Postás SE egykori versenyzője, az ezredforduló hazai cyclocross futamainak gyakori dobogósa már hosszabb ideje él Angliában, egy gyümölcs-szállítmányozó cége van, aminek nevét saját mezén is olvashatjuk: Fruit 4 London.

„Spanyol” már régebben hódol a Szigetországban is régi szenvedélyének, és természetesen a cross-szezont is kihasználja a sportolásra, de mountain bike vonalon is komoly megmérettetéseken indul, benevezett például csapattársávsal a februári Andalucia Bike Race-re, ahol idén Módos Gabi és Dósa Eszter is indult párban.

A kenti Penshurst Off Road Bike Parkban rendezett cyclocross futam egy szeptemberben induló regionális sorozat, a London Cross League 10. állomása volt.

A sorozatban elsősorban amatőr versenyzők vesznek részt, a mi SuperCross sorozatunkhoz hasonlóan krossz és mountain bike kerékpárral is lehet nevezni.

Az inkább montis jellegű pályán a fő nehézséget az árnyékos oldal sáros szakaszai jelentették, de Spanyoltól megtudhattuk, hogy ez semmi ahhoz képest, ami az angol pályákon tapasztalható, nem véletlen, hogy még amatőr szinten is a legtöbben készülnek tartalékbiciklivel.

A népes, közel háromszáz fős mezőny a férfi és női kategóriákkal egyben rajtolt egy órakor, az Angliában szokatlanul hűvös idő miatt fagyott talaj ekkorra már kellően sárossá, csúszóssá változott, a szakághoz illő körülményeket teremtve. Ezen kívül még farönk átugrás és egy hosszabb felfutás jelentette az akadályokat.

Anett eleinte a dobogóért volt csatában, próbált ragadni a későbbi ezüstérmes brit hölgyre, elérve a 188-as maximális pulzusszámot is, de néhány kör alatt kiderült, hogy többet kell még edzeni az érmekért.

A hosszú küzdelem az ellenfél kerekén viszont annyiból hasznos volt, hogy már hátulról sem veszélyeztette senki a 2008-as magyar bajnoknő 4. helyezését.

Dorogházi a férfiak között az élmezőnyben tekert, és sajnos egy előtte bukó versenyzőn átesve csúnyán megütötte lábát, majd a távnak több mint a felét vérző sípcsonttal nyomta végig, ami a 12. helyre volt elég. Szerencsére a sérülés elsőre sokkal komolyabbnak nézett ki, mint a seb kitisztítása után.

A befutón nem hiányzott a kockás zászló, azonban a chipes időmérés igen, csak hogy hazabeszéljünk kicsit, a SuperCross sorozat ilyen szempontból előtte jár a brit szériának (bár mint megtudhattuk, az eddigi állomások többségén volt csippanó rendszer).

Összességében egy hangulatos, családias versenyt láthattunk, mellesleg egy nagyon szép helyszínen, ami egész évben Bike Park-ként üzemel, DH-nyomvonallal is. Látszott, hogy a szervezőknek nem okozott nehézséget helyszínt találni, rengeteg sok jó hely van bringázásra és versenyzésre Nagy Britanniában.

Élmény volt!

Képgaléria: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.505907426109957.118333.133666210000749&type=1

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo