fbpx

Kényelem és engonómia: Selle Royal újdonságok az Eurobike-on

A kerékpározás kényelméért leginkább a testalkatnak megfelelő méretű kerékpár(típus), illetve a testtel érintkező kontaktuspontjainak pontos beállítása felel. A Vicenzában működő, 50 éves dicső múltra visszatekintő Selle Royal a kontaktuspontok specialistája, és a kerékpározás modernizálódása óta az innovatív nyeregkészítés vezető cége. Manapság a hagyományos profilt markolatokkal és egyéb hasznos apróságokkal egészíti ki. A cél az olasz gyártó részéről egyértelmű: minél többen közlekedjenek kerékpárral, és nem utolsósorban mindezt a legnagyobb kényelemben tehessék!

Selle_Royal_2015_eurobike_2014_24

A Becoz a környezetbarát szemléletet viszi át igen sikeresen a nyereg- és kiegészítőgyártásba…

Megfigyelhető, hogy az utóbbi években a nyereggyártók elsősorban arra törekednek, hogy a kerékpáros számára megkönnyítsék a megfelelő típus és modell kiválasztását. Ebben a Selle Royal kétségtelenül úttörő szerepet tölt be, nemcsak a női és férfi anatómiához kínálnak eltérő nyeregtípusokat, hanem a kerékpározási stílus, a testhelyzet, illetve a testtömeg függvényében több száz nyeregmodellt számláló termékpalettával áll a kerékpárosok rendelkezésére. Megtehetik, hogy rengeteg különböző típust gyártsanak egy időben, hisz a világ egyik legnagyobb nyereggyártójáról van szó, a vicenzai üzemet éves szinten napi 20.000 db nyereg hagyja el, a nyári időszakban pedig a csúcskapacitás közel 40.000-re nő. Érdemes még megemlíteni, hogy a másik vezető olasz nyereggyártó, a versenyorientált fejlesztéseiről neves Fi’zi:k, ugyancsak a Selle Royal csoport tulajdona, hasonlóképpen mint a patinás angol Brooks.

Az utóbbi években a nyereggyártók elsősorban arra törekednek, hogy a kerékpáros számára megkönnyítsék a megfelelő típus és modell kiválasztását...

Az utóbbi években a nyereggyártók elsősorban arra törekednek, hogy a kerékpáros számára megkönnyítsék a megfelelő típus és modell kiválasztását…

A Selle Royal nyeregkínálata számos kiállítási és tervezési díjat tudhat magáénak, illetve a gyártó ergonómiai kutatások sorát végezteti a legjelentősebb európai egyetemek laboratóriumaiban. A vicenzaiak dolgozták ki a zselés párnázás elvét, Look-in nyergeik a zárcellás Royal Gel-nek köszönhetően biztosítanak feledhetetlen kényelmet bármely testtartásban.

„Már a 70-es években is versenyzett Selle Royal által szponzorált profi csapat!”

Megannyi modellváltozat, hogy mindenki megtalálja a számára tökéletes nyerget!

Megannyi modellváltozat, hogy mindenki megtalálja a számára tökéletes nyerget!

Selle_Royal_eurobike_2014_plusz_8A nyereggyártás mellett ma már kiegészítőkkel, markolatokkal, kisméretű kerékpártáskákkal is foglalkozik a Selle Royal, de a fő csapásvonal azért továbbra is a hírnév megalapozója. Még mielőtt rátérnénk az idei nyeregújdonságok bemutatására, villámgyorsan tekintsük át a teljes palettát, amely nagy része már a hazai kerékpár-kereskedésekben is elérhető. A megcélzott kerékpáros közönség tükrében a vicenzai cég hat fő kollekcióra osztja fel a rendkívül széles nyeregkínálatot.

  • A Respiro termékcsalád a legigényesebb kerékpárosokat célozza meg, speciális “lélegző” borításának és a légáramlást biztosító kialakításnak köszönhetően kevésbé hevül fel, a nedvességet elvezeti, így fokozott kényelemérzetet biztosít.
  • A Lookin sorozat jellemzője a RoyalGel névre hallgató zártcellás párnázás, amely a nyereg átlátszó felületén keresztül szabad szemmel is jól látható. Ezen felül, a borítás a Respirohoz hasonló nedvességelvezető anyagból készül, ezzel fokozva az amúgy is kiváló komfortérzetet.
  • A Performa, illetve Premium sorozat jellemzője az alacsonyabb tömeg, amelyet a gyártó az általa szabadalmaztatott vákuumtechnológiával biztosít, azaz a párnázás egy része nem zselé, hanem zárt légbuborék. Ez az eljárás 20%-os súlymegtakarítást eredményez, amely már érezhetően könnyít a kerékpárunkon.
  • A Classic család tagjai valójában semmivel se tudnak kevesebbet, mint a hangzatos elnevezésű márkatársak, ellenben a bennük rejlő RoyalGel párnázás kívülről nem tekinthető meg. Ettől még ugyanolyan kényelmet biztosítanak, konzervatívabb dizájnnal, lényegesen alacsonyabb árszinten kaphatók.
  • A Becoz a környezetbarát szemléletet viszi át igen sikeresen a nyereg- és kiegészítőgyártásba. A gyártás során a Selle Royal fokozottan ügyel a környezetet kevésbé szennyező alapanyagok felhasználására, illetve elhasználódás után a nyereg döntő része gyorsan lebomlik.
  • Tavaly a Selle Royal Origins névvel egy múltidéző kollekciót hozott ki a 80-as évek divatos színeiben elérhető klasszikus műanyag BMX-nyergekkel (AeRoyal), illetve Merckx-korszák klasszikusaival (ContouRoyal), bőrborítással vagy modern bőrhatású Microtex “huzattal” természetesen retrószínben. Kiegészítésképpen a kollekcióban szerepel bőrbandázs vagy színben passzoló, bordázott műanyagmarkolat.

[divider scroll_text=”Kényelem és engonómia: Selle Royal újdonságok”]
Selle_Royal_eurobike_2014_plusz_7
Az idei Eurobike-on felállított látványos standon a Selle Royal termékmenedzsere, Roberto Bucci elmagyarázta a 2015-ös új fejlesztések technológiai oldalát. Amíg a tavalyi év a kiegészítők fejlesztése, illetve a trendi „retronyergek” és a környezetbarát alapanyagból készült Mano kollekció bemutatása jegyében telt, 2015 mind a teljesítmény-orientált, mind a komfortnyergek (azaz a „Perfoma/Premium” és a „Comfort/Respiro” kollekciók) terén hoz látványos fejlesztéseket. Az új modellek pedig már a kerékpárosok számára könnyű eligazodást biztosító, vizuálisan is megjelenített rendszer alapján kerülnek besorolásra, illetve a boltokban bemutatásra.

Selle_Royal_2015_eurobike_2014_33

A hat új Selle Royal Performa modellcsalád a versenyzők és az elkötelezett amatőr kerékpárosok számára készül, a Fi’zi:k testvérmákához hasonlóan itt is háromféle alap nyeregkialakítás között választhatunk: sík felülettel rendelkezők, középen mélyedést kínálók, illetve anatomikus kialakításúak állnak majd rendelkezésre az idei év végétől. A teljesen sík felületű nyergek azok számra ideálisak, akik hajlékonyságuknak köszönhetően többféle testhelyzetet fel tudnak venni a kerékpáron, továbbá azokban hatékonyan tudnak pedálerőt kifejteni. A megújult Selle Royal Seta S1 és Seta nyeregcsalád tartozik „lapos” a kategóriába, az utóbbi bőségesebb párnázással és kissé eltérő kialakítással áll a hosszú távokat teljesítő amatőr és profi kerékpárosok rendelkezésére. A rugalmas nyeregtest és az S1 család esetében az üreges mangánötvözet-pálca magas fokú kényelmet biztosít: erre a nem elhanyagolható szempontra a tervezők nagyon is figyeltek a fejlesztés során. A 230-tól 252 grammos tömeg kiválónak mondható egy nem végletekig lecsupaszított, „fapados” nyereg esetében.

Selle_Royal_eurobike_2014_plusz_main

A Saba és a Selva nyeregcsalád a középen homorú kialakítással rendelkezők kategóriába tartozik, tehát a kevésbé hajlékony kerékpárosok számára kínál biztos támasztékot az hatékony erőkifejtéshez. Szamos profi versenyző is ebbe a csoportba tartozik: azaz a hajlékonyság hiánya nem a kerékpáros „hiányossága”, hanem egyszerűen egy anatómiai sajátosság. (Gondoljunk itt a Fi’zi:k Aliante modellre, amelyet például a szlovák fenomén, Peter Sagan használ megelégedettséggel és bőséges sikerrel!) A Saba a vékonyabban párnázott, üreges pálcás „homorú” modell, míg a Selva a inkább maratonisták, illetve a terepkerékpárosok fegyvere. A nyeregszerkezet itt is rugalmasságra hangolt, a tömegadatok lényegében azonosak a sík kialakítású modellekével.

A két anatomikus kialakítású modellcsalád már nagyobb eltérést mutat mind egymástól, mind az előző két koncepciótól. A Supra és a Suez egyaránt középső kivágással csökkenti az altáji puha szövetekre nehezedő nyomást, mindkettő bőséges párnázást kap, a Supra Shock Shell nyeregszerkezete és üreges pálcája pedig emellett rendkívüli rezgéscsillapítást biztosít. A Suez viszont nem egy „lebutított” Supra, hanem a középső kivágást keskenyebb kialakítással fejeli meg, tehát ideális a hajlékonyabb kerékpárosok számára, akik többet mozognak előre-hátra a nyergen. Szerintünk keskenyebb csípőjűek számára akár az ideális montis nyereg is lehet.

Selle_Royal_2015_eurobike_2014_06

A Ventillation Channel középső vájattal kiegészített „felturbózott” szellőzés-technológia, ahol a levegő a nyeregorrnál áramlik be, majdan belül a vájat felé kerül elvezetésre…

A mindennapi használatra szánt komfortnyergek kínálatában is számos technikai újítást vezet be 2014 őszétől a vicenzai óriáscég. A korábban használt ATLETHIC/MODERATE/RELAXED, azaz az előre dőltebb, a hozzávetőleg 60 fokos szögben álló felsőtesttel, illetve a teljesen felegyenesedett háttal tekerők számára kínált besorolás mellett számos egyéb kiegészítő változatot is kínálnak. A háromdimenziós mozgásra képes zártcellás zselés párnázás, azaz a már ismert Royal Gel mellett bemutatkozik a Foam Matrix, amely az előző csodálatos kényelemérzetét egészíti ki az altáj fokozottabb szellőzésével. A Ventillation Channel pedig ennek a középső vájattal kiegészített „felturbózott” változata, ahol a levegő a nyeregorrnál áramlik be, majdan belül a vájat felé kerül elvezetésre, ahol rendkívül hatékony szellőzést biztosít. A Slow Fit Foam ismét egy új párnázás-technológia, amely a „memóriamatracok” mintájára tesz lehetővé pontosabb illeszkedést, így nagyobb területen, jobban eloszlatott nyomást. A Cool Cover borítás pedig bizonyítottan akár 25 Celsius fokkal csökkenti a nyereg hőmérsékletét a forró nyári napokon. A StrenghtTEX borítás fokozott ellenállóságot, következésképpen tartósságot biztosít a mindennapi kerékpározáshoz. Végezetül a Royal Vacuum Light technológia a legtöbb új nyeregmodell esetében 100%-os vízhatlanságot eredményez, amely igencsak jól jön, amikor egy esős napon ismét felülünk utcán leparkolt kerékpárunkra!

Selle_Royal_2015_eurobike_2014_01

A Foam Matrix a Royel Gel csodálatos kényelemérzetét egészíti ki az altáj fokozottabb szellőzésével…

A Respiro sorozatban az új modellek közül mindenképpen említésre érdemes a Respiro Leather, amely választhatóan ATLETHIC, MODERATE vagy RELAXED formával és Brooks ihlette bőrborítással nyújt luxuskörülményeket szeretett, patinás kerékpárunkon. A Respiro Leather „RELAXED” változat gigantikus elasztomerbakjaival minden bizonnyal az út felől érkező rezgéseket maradéktalanul semlegesíti. A Respiro Soft a bőrborítást vízhatlan (Royal Vacuum Light), „hűtött” (Cool Cover) változatra cseréli: ez alá kerül a Foam Matrix párnázás, és a Ventillation Channel szellőzés! Ha létezik valódi full-extrás nyereg, akkor a Respiro Soft mindenképpen az! Természetesen A „Soft” változat is mindhárom testhelyzethez elérhető…

Fokozottan ellenálló borítással készült sorozat is szerepel a 2015-ös palettán!

Fokozottan ellenálló borítással, memóriaszivaccsal készült sorozat is szerepel a 2015-ös palettán, alább pedig a ismertetett technológiák szemléletes megjelenítése a Selle Royal standon…

Ha nincs szükségünk a belső „szélcsatornára”, akkor a Channel sorozat Ellipse nyeregcsaládja lehet a befutó, a változatok ugyancsak a három standard testhelyzetet követik. Még a kedvező árfekvésű, új 2015-ös Viento is Foam Matrix párnázással rendelkezik, illetve bármelyik világítás- vagy nyeregtáska-kiegészítő konzolosan csatlakoztatható, és természetesen kézzel készül Vicenzában, mint az összes új fent felsorolt „komfortmodell”. Ennek egy változata a StenghtTEX borítású „örökélet” sorozat, illetve a „memóriaszivacsos” Slow Fit Foam modellcsalád. Mint ahogy a bemutató elején utaltam rá: nem szeretném azt a feladatot kapni, hogy számoljam össze a Selle Royal teljes nyeregpalettájának összes modelljének minden változatát! A végösszeg szerintem közel négyszámjegyű lenne – de bármelyiket választod, a kidolgozás minősége lenyűgöző, messze lekőrözi a konkurens gyártók által kínált felhozatalt…

A "fogatyús" nyereg E-bike számára - megkönníti a mozgatást!

A “fogatyús” nyereg E-bike számára – megkönníti a mozgatást!

És most kapaszkodjatok meg: íme az elektromos kerékpárokhoz optimalizált extrastabil nyeregmodell kiegészíthető fogantyúval, amely a kerékpár emelését segíti! Na és mit szóltok ahhoz a speciális Selle Royal nyeregmodellhez, amely 100 kilogramm feletti kerékpárosokra optimalizált?

További információ a forgalmazó honlapján
(x)

Selle_Royal_eurobike_2014_plusz_6

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo