fbpx

Kell jó idő a bringázáshoz?

Tévedés, hogy kerékpározni csak nyáron vagy a melegebb hónapokban lehet. A kerékpár valójában minden évszakban a legpraktikusabb közlekedési eszköz a városban. Ahhoz hogy szabadon, gyorsan, egészségesen és jókedvűen, vagyis bringával juss el valahova, nincs szükség arra, hogy a napsugarak melengessék tarkód, vagy balzsamos (hát)szellő simogassa csupasz karod és lábszárad. Bringázáshoz valójában nem jó időre van szükségünk. De akkor mire?

Fotó: Magyar Kerékpárosklub / Dimény András

Semmi másra, csak egy megfelelően felszerelt bringára, az időjárásnak megfelelő ruházatra, na meg egy kis elhatározásra. Igen, még az ősz és a tavasz hidegebb heteiben, sőt télen is!

Grafika: Magyar Kerékpárosklub / Ribényi Gergely

Az őszi-téli időszakhoz megfelelően felszerelt bringa a mellékelt képen látható (lámpa, fényvisszaverők, sárvédők), a viseletnél pedig a következő alapszabályokat érdemes betartani: öltözködj az időjáráshoz és az úti célodhoz megfelelően, de rétegesen, hogy ha kimelegedsz, meg tudj szabadulni egy-két réteg ruhától! Figyelj az ízületeidre: húzz kesztyűt, a térded és a derekad pedig védd még egy réteggel – lehet kapni kifejezetten kerékpáros térd- és derékmelegítőket. Csapadékos időben a sárvédőt jól kiegészíti egy hosszú, poncsó jellegű – lehetőleg feltűnő színű, ami a látatóságodon is sokat javít – esőkabát.

Fotó: Magyar Kerékpárosklub / Dimény András

A bringázás során a következőkre figyelj: lehetőleg egyenes háttal tekerhető városi biciklit használj; indulj kicsit korábban, és tekerj lassabban; a kanyarokat ívesebben és alacsonyabb tempóval vedd be; a jégfoltokra és a vastag hóra figyelj, mert eltéríthetik a kereked; és közlekedj előrelátóan, mert megnőhet a féktávolság.

A bringát se feledd karbantartani: gyakrabban ellenőrizd a fékeket, mert gyorsabban kophatnak, a sós latyakkal beterített bringát öblítsd le langyos vízzel, ha teheted, és a szükséges helyeken (lánc, bovdenek) gyakrabban olajozd! A bringázáshoz – nem csak a télihez – a Magyar Kerékpárosklub bringás Kisokosában találsz további tippeket: kerekparosklub.hu/kisokos

Fotó: Magyar Kerékpárosklub / Dimény András

Mindössze ennyire van szükség ahhoz, hogy élvezhesd az őszi-téli bringázás előnyeit: megúszod a megállóban fagyoskodva toporgást, vagy hogy beleizzadj a kabátba a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön; elfelejtheted a jégkapargatást a kocsi szélvédőjéről; a dugóban stresszelést, a parkolóhely keresést (sőt, a parkolódíjat is); persze a koronavírus-fertőzés kockázatát is minimalizálni tudod, a friss levegőn mozgás pedig fittebbé és derültté tesz, a legborongósabb időben is. Mert a bringázáshoz nem kell jó idő!

Készült a Magyar Kerékpárosklub támogatásával!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo