fbpx

Káldy Attila vagy Szőnyi Ferenc lesz a kitartóbb Le Mans-ban?

Nemsokára, azaz 2011. augusztus 21-22-én rajtol a Le Mans-i 24 órás bringaverseny, ahol idén izgalmas párharcnak lehetünk tanúi, hiszen két specialistának számító magyar ultrasportolónk – Káldy Attila és Szőnyi Ferenc – egyaránt rajthoz áll a versenyen. Vajon ki lesz a kitartóbb? – a terveikről a sportolókat kérdeztük…

Káldy Attila

Káldy Attila

Káldy Attila immár harmadszor áll rajthoz Le Mans-ban, jól ismeri tehát a pályát, és háromszoros RAAM veteránként komoly rutinja van már a hasonló ultrakerékpáros megmérettetések terén. Tavalyi eredménye nem lebecsülendő, hiszen 724 kilométeres teljesítményével jelenleg az egy nap alatt legtöbb kilométert teljesítő magyarként tarthatjuk őt számon. Mellette szól továbbá, hogy kipróbált segítő csapattal áll rajthoz, hiszen versenyzését a tavalyihoz hasonlóképpen idén is a szponzoraként közreműködő BikeLine Kft. munkatársai segítik. Attila szándéka, hogy túlszárnyalja tavalyi teljesítményét, és kifejezetten örül annak, hogy ezúttal egy honfitárssal is kemény küzdelmet folytathat. Hozzátette azonban azt is: nem fogja könnyen adni magát… Elmondása szerint mellette a rutin szól, viszont ahogyan ő fogalmazott, Szőnyi Ferenc személyében a világ legkitartóbb emberével kell majd megmérkőznie, továbbá a hét év korkülönbség is a komáromi sportembernek kedvez. Attila nem feltétlenül szeretne bolyozni, hiszen a nagyobb csoportok által diktált fokozottabb tempó megbosszulhatja magát, így előfordulhat, hogy többet kell pihennie. Törekszik majd rá, hogy megtalálja az optimális egyensúlyt a mezőny szélárnyékában mozgás nyújtotta előnyök, és a hosszú távon fenntartható egyenletes, saját tempó között.

Szőnyi Ferenc

Szőnyi Ferenc

Szőnyi Ferenc ultratriatlon világbajnok és RAAM teljesítő elmondása szerint egy régi vágya válik most valóra azzal, hogy a francia 24 órás rajtjánál ott lehet. Bár fő profiljának jelenleg az ultratriatlont tartja, ami néha egy-egy futóversennyel egészül ki, ennek ellenére komoly kihívásként éli meg a versenyt. Már csak azért is, mert 2001-ben 721 km-rel 24 órás egyéni csúcsot állított fel, ami akkor egyben abszolút magyar csúcsnak is számított – ezt tavaly Káldy Attila megdöntötte, így a cél az újabb csúcsdöntés.

Szőnyi így folytatja: „Elérkezett az idő, hogy sok szkeptikusnak és jómagamnak, de nem utolsó sorban a lelkes amatőröknek megmutassam, hogy mennyi is van bennem. Hogy a mennyi, az kilométerben pontosan hány is lesz, nos ez a körülményektől, a pályától is függ. Egy-két bringaversenyen indultam már, de a kerekezés nekem csak egy része a triatlonnak, így megfelelő óvatossággal kívánok csupán bolyozgatni. Viszont ez alapjában véve mégiscsak egy verseny, így természetesen megpróbálom minél eredményesebben képviselni országunkat, s hogy ki kit győz le, az majd eldől a versenyen, de én elsősorban magamat és a távot kívánom legyőzni. Persze a büszkeség, ami egy ultratriatlon világbajnokot hajt, nos az érzésem szerint most előcsalogatja majd az oroszlánt belőlem…”

Közben lezárult a nevezés a versenyre, és idén 12 ország 1748 bringását várják Le Mans-ba. Ebből a csapatok mellett 53 egyéni férfi és 3 egyéni női induló áll majd a rajtvonalnál. A korábbi versenyek során felállított rekordot a Vulco csapata tartja, 975 kilométerrel és 233 körrel, ami 40,520 kilométeres átlagsebességet jelent.

Vajon ki lesz a legjobb magyar egyéni versenyző Le Mans-ban? Szurkoljunk együtt a két remek hazai ultrakerékpárosunknak!

További információk: www.24heuresvelo.fr

Szöveg: HBalage
Fotó:
Szél Attila, Szőnyi Ferenc archívuma

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo