fbpx

iXS Trail szett teszt- Bukósisak, nadrág, mez, kesztyű, térvédő

A trail/enduro bringázás egyre nagyobb divat itthon is, és persze a gyártók is igyekszenek az új piaci rést megszerezni. Az iXS ebben a szegmensben az egyik legnagyobb, és a 2Wheels.hu webáruháznak köszönhetően vendégeskedett is nálunk egy szett trail cucc, melyet sajnos sikerült maximálisan letesztelni. 🙂

Minél durvábban űzöd a montizást annál inkább szükséged van térdvédőre

Minél durvábban űzöd a montizást annál inkább szükséged van térdvédőre

Ha már bringázik az ember, akkor nem csak a jó bringa beszerzésére érdemes gondot fordítani, hanem a megfelelő védőfelszerelésre, ruházatra is, az meg már csak hab a tortán ha mindezek a mai trendekhez igazodnak és nem úgy nézel ki a bringán, mint aki az ecseriről öltözködik… Na ezzel a szettel nem lesz ilyen probléma! Először is nézzük mikből állt az általam egészen őszig hordott szett!

iXS Trail RS fejvédő

ixs_trail_rs_fejvedo2

A 320 grammos sisak komoly tarkó- és halánték védelmet nyújt. A híres freerider Richey Schley is közreműködött a sisak tervezésében. Felhasználási területe szerint all mountain/trail/enduro bringázásra ideális. 22 nagyméretű szellőzőnyílás található rajta, ami kiváló légmozgást engedett a fej körül. Sajnos sok trail/enduro sisak nagyon gyatrán szellőzik, mert kevés a lyuk rajta és inkább a mai trendeket követik, mint azzal foglalkozzanak hány fokos lesz a fejed… Pedig még az endurózás sem szól kizárólag a lefelé száguldásról, és a Pass’Portes du Soleil-en is kevesen indulnak ahhoz képest, ahányan trail bringáznak, túráznak ilyen jellegű fejvédőkben.

A belső műanyag keret is állítható

A belső műanyag keret is állítható

A fejméret állító rendszer Ergo-Fit Ultra névre hallgat és nem csak a tarkón található tekerővel tudod beállítani a kellő szorosságot, hanem a belső keret pozíciója is négyféleképpen állítható. Elég hülye fejem van, hátul egy kis csontkinövéssel, ami nagyon sok fejvédőnél pont a forgatógomb alá esik. Amelyiknél ennek a tekerőnek a magassága nem állítható, az kényelmetlen. Itt ez a pont kipipálva, nagyon kényelmes a bukó, a szivacsozással sem spóroltak, de nem is vastag izzadós darabokat tettek bele. Pont amilyen kell. Ezt nehezen találja el sok gyártó, és vagy nagyon vékony a szivacs ami egy-két hónap után kilapul és nyomni tudja a fejedet az EPS hab, vagy túl vastag „hogy kényelmes legyen”, ami viszont felszívja az izzadtságot, és kellemetlen tud lenni főleg hűvösebb időben.

A szivacsozás pont olyan mint amit szeretek!

A szivacsozás pont olyan mint amit szeretek!

A napellenzője föl-le állítható és eléggé motokrosszos jellegű, de ez nekem kifejezetten tetszett, masszív, és kinézetében is rendben van. Meg kell még említeni a külső műanyag héj felületkezelését, ami ugyan sem funkciójában, sem biztonságában nem befolyásolja a sisak „működését” de tapintásra a „selymesített” héj nagyon kellemes tapintású.

iXS Dagger térdvédő

Még az első szintű védelemhez tartozik a térdvédő is, ami a térden kívül némileg a sípcsontot is védi, bár nem olyan mértékben mint a Cleaver vagy Mallet modell. De „normál” bringázás közben nincs is erre szükség, miközben arra igen, hogy tekerni is kényelmes legyen benne, ne akadályozzon, és ne „rohadj meg” alatta! Tekerés közben nagyon lényeges, hogy a helyén maradjon, ne csúszkáljon, hiszen esés közben ott kell lennie ahová felhúztad. A felsőrész ezért belülről szilikonos csíkkal van körbevéve, nem mozdul el, de a méretet jól kell kiválasztanod, hogy ne szorítson, és ne is lötyögjön. Persze elasztikus, gumírozott, így igazodik a lábad méretéhez bizonyos mértékben. Emlékszem mennyire utáltam a régi SixSixOne védőmben azt, hogy gumiszalag, amivel pluszban fixálod körben a lábad körül, meghúzás közben elvékonyodott középen, ezért vágta a combomat. Itt a gumi szalag csak nyúlik, de nem vékonyodik el, ezért kényelmes a használata egész napos bringázás során is. Nem éreztem kényszert arra, hogy megállások alkalmával kilazítsam, levegyem. És ez a titkok nyitja. Ne is érezd, hogy rajtad van. Egyébként nem csak az ütések ellen védett (ami nem csak eséskor következett be, hanem felcsapódó kövektől, az ösvényre belógó ágaktól), hanem tavasszal és ősszel tovább tudtam rövid nadrágban bringázni mivel plusz védőréteg volt rajtam.

ixs_vedofelszereles_ruhazat 17

Aki jár bikeparkba, vagy komolyabb ösvényekre merészkedik, annak kötelező felszerelés egy ilyen. Egy hazai maratonon persze hülyén fogsz benne kinézni, de nem is oda való ellenben a már említett Pass’Portesen, vagy a Transvésubienne-en több mint ajánlott!

iXS Spunda Trail mez

ixs_spunda_trail_mez

A trail mezek nem csak azoknak állnak jól, akik tényleg ezt a szakágat űzik, hanem azoknak is, akik hozzám hasonlóan nem a legvékonyabb testalkatúak. A Spunda anyaga nagyon finom tapintású belülről, ami lényeges, ha érzékeny a bőröd a szintetikus alapanyagokra. Remélem evidens ugyanis, hogy nem 100% pamutból készül egy gyorsan száradó, elasztikus és kiválóan szellőző ruha!? Elöl egy cipzárat találsz, de hátul ne is keresd a megszokott zsebeket, mivel ez nem egy XC mez. Jobb oldalon egy cipzáras zsebet rejtettek el, amibe telefont, pénzt, vagy iratot lehet rakni. Először bosszankodtam hogy nincsen rajta kis nyílás belül a fülhallgató vezetékének mert szeretek zenére tekerni, aztán az esésem után rájöttem, hogy a telefon jó helyen van a hátizsákban, mert nem csak annak lett volna annyi, hanem valószínűleg a csípőmet is megütötte volna!

iXS Tema Trail Short

ixs_tema_trail_short_nadrag

A legjobban talán ebbe a ruhadarabba szerettem bele a teszt során. Nehéz olyan bringás nadrágot találni ami nagyon vékony anyagú, ezért nem sülsz bele, kivehető a betétes belső része, de azzal együtt is kényelmes,  és mikor felhúzod a derekadon, nem oldanak a patentek, hogy kezdhesd elölről az egész öltözést. Itt tíz patent tartja fixen a belső részt, ami nagyon vékony, szellős, már-már hálós anyagú. Emiatt nem izzadsz annyira bele, mint más gyártók hasonló felépítésű nadrágjaiba. A nadrágkülső négy zsebet tartalmaz, melyből mindegyik cipzárral zárható. Dereka tépőzárral szűkíthető, és van egy hálós, jól szellőző, rugalmas csík is benne. Nem csak nagyon menő babakék, hanem fekete és piros színben is, így komplett szetteket tudsz venni az iXS-től színben is passzolóban.

ixs_vedofelszereles_ruhazat (1)

Maga a szekcionált betét is 12 szellőző lyukat tartalmaz. Amit hiányoltam róla, az a szilikonos csík a lábszárak végéről, itt sima gumírozást találunk, bár kényelmes volt. Van többféle betétes nadrágom, de eddig mindegyikben a Speci trail nadrágom belső részét használtam, mert vállalhatatlanok voltak a gyárilag hozzáadottak… A Tema Trail Short esetében eszembe sem jutott ez, mert jófajta darab.

iXS TR-X1

ixs_tr-x1_kesztyu

Máig sok bringást látok kesztyű nélkül tekerni. Ennek főleg terepen nem látom értelmét (bár aszfalton talán durvább sérülést lehet szerezni ha métereken át tenyérrel csúszol az úton), mivel az izzadó tenyér nem a legjobb kontaktot nyújtja a markolattal. Még mielőtt valaki beírná, hogy de a RedBull Rampage-en is sokan kesztyű nélkül indulnak, ne felejtsük el, hogy azok egyrészt profi riderek, másrészt általában „homokkal” csúszásmentesítik a kezüket, harmadrészt két percig tart a „pálya”, és közben nem törölgetik az izzadtságot a homlokukról. Na ennyit az előzményekről, tehát kesztyű minden valamirevaló montisnak kell és kész.

Nem probléma a lépcsőn fölfelé tekerés sem vele!

Bármilyen bringához jól áll 🙂

A TR-X1 nem egy hardkór védelemmel ellátott kesztyű, inkább egy szellősebb, XC felhasználsra is alkalmas modell. A trail bringázás amúgy is az egész napos elfoglaltságról szól, amiben sok tekerés van, fölfelé is, ahol izzadsz, így szükséges a gyors száradás illetve a kiváló lélegzőképesség. Tenyere Clarino anyagú, és egy minimális szivacsozást tartalmaz a tenyér külső szélén. Inkább a tökéletes kormány kapcsolatra helyezték a fő hangsúlyt. Sajnos kemény anyagú markolattal nem a legkényelmesebb használni, ezt vásárláskor érdemes mérlegelni. Én inkább markolatból használok puhábbat, de a kesztyűim tenyerén ne legyenek „dudorok”. A jobb szellőzés érdekében perforációkat is találsz az ujjakon és a tenyéren is. A nagyujj-mutatóujj között erősített az anyaga, mivel ott éri a legtöbb „stressz”.

ixs_vedofelszereles_ruhazat 4

Jobban szeretem a tépőzár nélküli csuklórészű kesztyűket, itt viszont egy masszív tépőzárat találni. Ez egyéni ízlés kérdése. Valaki szereti meghúzni a csukló részt, én inkább a lazább kapcsolatot kedvelem. Mindenesetre a tépőzár sosem oldott magától, a több mint fél év alatt nem fogytak el a bolyhok róla.

Összességében egy profi szettel volt dolgom, melyet természetesen külön-külön vásárolhatsz meg, csak színben összeillő ruhatárat is tudsz belőle készíteni. Szerintem ez is fontos a választásnál. Ami nagyon a szívemhez nőtt, az a nadrág és a bukósisak. Ezek ár-érték aránya kiváló, bárkinek ajánlanám tiszta szívemből! A térdvédő is megéri az árát, kapsz olcsóbban, drágábban is más gyártóktól, de ez kényelmes, funkcionális volt. A mez nagy vihart nem kavart a lelkemben, illik a szett többi részéhez, jól szellőzik, gyorsan szárad, kényelmes. Azt viszont meg kell említeni, hogy 12 rugó alatt gyakorlatilag semmilyen minőségi mezt nem veszel ma, ez pedig ennyiért mégiscsak egy neves gyártó terméke! A kesztyűt is ide sorolnám (kár hogy nincs tépőzár nélküli), 7000 Forint egy jó kesztyűért egyáltalán nem vészes.

És honnan tudod hogy igazán megéri egy ruha vagy sisak az árát azon felül, hogy kényelmes, szellőzik, jól néz ki vagy könnyű? Ha esel benne egy nagyot… Sajnos maximálisan le lett tesztelve az iXS szett. A sors fintora, hogy a térdvédő nem volt rajtam mert egy „sima” bringateszt alatt történt, ahol nem volt sem tempó sem extrém helyzet. Mondjuk a térdemet szerencsére nem vertem be. A vállam az eltört, lefejeltem egy követ, és odavertem a jobb oldalamat. Mikor kijöttem a kórházból, megnéztem a cuccaimat. A sisakon egy horpadás jelezte, hogy köszöni elvégezte a dolgát, megvédte az életem és mehet fel a polcra a többi régi/törött fejvédőm mellé.

Ami viszont megdöbbentett az az volt, hogy sem a nadrágon, sem a mezen semmilyen, ismétlem semmilyen nyoma nem volt az esésnek. Közelről megnézve még egy meghúzódott, sérült szövetrész sincsen! És gyakorlatilag itt spóroltál 40 000 Forintot, mert felveheted újra és nem kell újat venni a szétszakadt helyett. A nadrág esetében (mivel vékony, puha tapintású, látszólag kényes anyagból készült) néztem a legnagyobbat, mert attól főleg nem vártam, hogy így bírná az eséseket. Szóval részemről le a kalappal a gyártó előtt. Remélem idén már fogom tudni hordani valamikor terepre!

Ezt már nem veszem fel újra! Feladatát ellátta, megy a polcra.

Ezt már nem veszem fel újra! Feladatát ellátta, megy a polcra.

Trail RS: 28.350 Ft http://www.2wheels.hu/kategoria/ixs/ixs-sisak/ixs-trail-rs-enduro-sisak-kek/

Tema: 28.140 Ft http://www.2wheels.hu/kategoria/ixs/ixs-nadrag/ixs-tema-tour-trail-rovidnadrag-kek/

Spunda: 12.710 Ft http://www.2wheels.hu/kategoria/ixs/ixs-mez-polo/ixs-spunda-trail-mez-fekete-kek/

Dagger: 24.100 Ft http://www.2wheels.hu/kategoria/ixs/ixs-terdved/ixs-dagger-terdved-fekete/

TR-X1.1: 7.690 Ft http://www.2wheels.hu/kategoria/ixs/ixs-keszty/ixs-tr-x1-1-keszty-fekete-kek/

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo