fbpx

Istria Gran Fondo – Tengerpart, hegyek, mediterrán időjárás

Április 14-15-én az Isztriára látogat az UCI Gran Fondo sorozat, ahol tengerparti, mediterrán környezetben, remek időjárás mellett, élvezetes pályán versenyezhetnek az országútisok az Istria Gran Fondon. A verseny központja, Umag csupán 600 km-re – szinte végig autópályán – található Budapesttől, így hazánkból is megéri ellátogatni a rendezvényre.

Ellátogatni külföldi nagy versenyekre számomra mindig izgalmas élmény, kipróbálni egy új versenyt, ahol eddig még nem indultam, találkozni egy új környezettel bringás nézőpontból, kedvelem az ilyen lehetőségeket. Már tavaly év végén elhatároztam, hogy 2023-ban elindulok több külföldi gran fondon a régiónkban és új élményeket gyűjtök. A múltban is csupa-csupa jó tapasztalatom volt az ilyen események kapcsán, és más magyar bringások is általában jókat mesélnek ezekről az országúti versenyekről, így az idei évre ez lett az egyik célom, kimenni a környék lehetőleg nem sík gran fondoira.

Így került képbe az Istria Gran Fondo, amit április 14-15-én Horvátországban rendeznek az Isztriai-félszigeten (meglepő módon innen a verseny neve 🙂 ), a rendezvényt már 9. alkalommal szervezik meg és idén ráadásul az UCI Gran Fondo World Series részét is képezi, tehát a legnagyobb gran fondo sorozatba tartozik, így akár a skóciai gran fondo vb-re is tudjuk magunkat kvalifikálni rajta. Bár engem nem fenyeget, hogy valaha dobogóra állok egy ilyen vb-n, de azért a lehetőség megvan. Egyébként nem csak mezőnyversenyt rendeznek, hanem pénteken szintén az UCI gran fondo sorozathoz tartozó időfutamot (ahol szintén tudja magát kvalifikálni az ember a GF TT VB-re), míg szombaton a mezőnyversenyt.

Egy ilyen versenynél nekem fontos a pálya, a környezet és a távolság is. A pályát megnézve látszik, hogy ez nem egy sík verseny lesz, a 119 km-en a közel 1500 m szintemelkedés nem annyira durva, viszont gyakorlatilag három, közepesen meredek emelkedőből áll össze ez a szint, tehát azért dolgozni kell bőven felfelé, bár szerencsémre órákat nem kell folyamatosan mászni. Az ilyen pálya pont jó arra, hogy szétrázódjon a mezőny és mindenki megtalálja az első nagyobb emelkedő után a saját csoportját. Itt halkan megjegyezném, hogy az ehhez hasonló versenyeken úgy szokott kinézni egy ilyen boly, hogy akár 100 fő is van egy csoportban és mindig vannak, akik tempót mennek és még az én gyengébb szintemen is eléggé haladósan.

Mint ahogy az összes gran fondon általában, rövidebb táv (Medio Fondo) is lesz az Istria Gran Fondon, ahol csak 93 km és 1071 méter szintemelkedés vár az indulókra. Ez az idősebb korosztályoknak kvalifikációs táv a vb-re, de bárki indulhat rajta.

A horvát tengerpartra szerintem sokan szívesen járunk, áprilisban nagyon szép ez a környezet és ráadásul még nincs forróság, mint nyáron, általában ilyenkor optimális az idő bringázáshoz és persze a tengerpart sincs dugig turistákkal, nem véletlenül rendezik ilyenkor a versenyt. Tehát akár még több napra is megéri ilyenkor elmenni oda, ha kirándulnánk, megnéznénk a környéket, jobban járhatunk mint nyáron 😉 .

Távolságban sincs nagyon messze Umag (innen rajtol és ér célba a verseny), főleg ha az ország közepéből nézzük, nekem például a google maps szerint öt és fél óra az út majdnem végig autópályán Szlovénián keresztül, ami bőven vállalható, egyes ob-kért majdnem kellett ugyanennyit utaznom országon belül is. Meg ha több napra megyünk akkor tényleg abszolút nem sok.

További információkat a verseny honlapján találtok.

Nevezni ide kattintva tudtok.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo