fbpx

I. magyar enduró verseny – Hosszúhetény-Kövestető

Október első hétvégéjén a Mecsekben kerül sor az első magyar enduró versenyre, melynek előkészületeiről a rendező egyesület számol be, és alább a versenykiírás is megtalálható:

A Sloenduro futamain a FRO Racing csapatunk már rendszeresen indul, ezért ott már régi ismerősök vagyunk, és az idei dobogós helyeink miatt már komolyan is vesznek minket. A versenyzés mellett már régóta terveztük az első magyar enduró verseny megrendezését is, ami idén végre megvalósul.

Már 2015-ben beszéltünk a szlovén Sloenduro széria rendezőjével, hogy szeretnénk, ha nálunk is lenne egy fordulójuk. Ők örültek ennek, mert így a szlovén, olasz, horvát és osztrák futam után egy magyar is bekerülhetett a naptárjukba. Növekszik a széria nemzetközi jelenléte, mi pedig büszkék lehetünk arra, hogy az első hivatalos magyar enduró versennyel bekerülhettünk egy nemzetközi versenysorozatba.

A magyar futam rendezője a FRO Racing egyesület és személy szerint Rózsavölgyi Péter, aki évtizedek óta jelen van a hazai lejtőző szakágakban.

Remek példa ez a verseny arra, hogy egy csapat akkor jó, ha a feladatokat nem egy embernek kell egyedül megoldania, hanem sikerül ezt közös erővel, részfeladatokra bontva megvalósítani. A FRO Racingnél bízunk benne, hogy sokak összefogásával egy magas színvonalú versenyt tudunk lebonyolítani.

mecsek_enduro

Az enduró versenyformátum

Az enduróban önerőből kell feltekerni a mért, jellemzően downhill versenyszakaszokhoz. A feltekerést a transzfer szakaszokon adott szintidőre kell teljesíteni. Ha valaki nem ér fel a megadott rajtának idejére, akkor időbüntetést kap, ami a verseny idejéhez adódik hozzá. Ez minden egyes késésnél 30 másodperces büntetést jelent.

A verseny összidejét a lefelé mért downhill szakaszok adják meg.
Kötelező védőfelszerelések: állvédős bukósisak, gerinc- és térdvédő, illetve kesztyű.
Figyelem! A bukósisaknak a feltekerés alatt is a versenyző fején kell lennie! Ezt ellenőrzik a bírók/szervezők és figyelmeztetés után időbüntetést kap, aki leveszi a sisakot. Ha a versenyző tolja a kerékpárt, akkor nem kell, hogy a fején legyen.

Versenyszakaszok:

A verseny egy prológból és 3 különböző, 1000-1800 méter hosszúságú és 148-158 méter lejtésű pályán zajlik majd, amelyből a másodikon kettőször kell végigmenni.

Az 1. szakaszra egy rövid, 5 perces mászás után kerül sor a kövestetői kilátóhoz, ahol az összes szakasz rajtja lesz. Az indítás 20 másodpercenként fog történni. A célba érkezés után Hosszúheténybe gurulunk le, ahol lesz lehetőség frissíteni. Innen aszfalton kell 30 perc alatt visszamászni a vendégházhoz és a depókhoz, ami kényelmes tempóval is teljesíthető.

A 2. szakasz ugyanonnan indul, de a célba érkezés után a 3. szakaszra egy erdei földúton kell felmászni, ami rövidebb, de meredekebb az aszfaltos mászásnál, így néhol tolni is kell.

A 3. szakasz a legtempósabb és szintén a kilátótól indul. Ennek a vége megint Hosszúhetényben lesz, ahol ismét lehet frissíteni. Az aszfaltos feltekerésre +5 percet adunk az első körhöz képest.

A 4. szakasz megegyezik a legtechnikásabb 2. szakasszal. A célba érkezés után ismét az erdőben kell feltekerni és a chip leadása után vacsi, sör, öröm, mámor, buli vár mindenkire.

A verseny a SloEnduro 4Fun sorozat utolsó futama. A 4Fun név nem véletlen, hiszen a szervezők a nagy futamok mellett szeretnék népszerűsíteni is a sportot. A 4Fun futamok célja, hogy a hegyikerékpárosok sokkal szélesebb körét is el tudják érni és meg tudják mutatni nekik, hogy miről is szól az enduró versenyzés. A versenyek ezért mindig egy naposak és a nyomvonalak mindenki által élvezhetőek és teljesíthetőek, azaz az XC-sek és a maratonosok is bátran kipróbálhatják magukat, hiszen az enduróban nem csak a technikai tudás, hanem az erőnlét is számít.

A nagy érdeklődés miatt készült egy kis előzetes videó is a pályákról, amely itt tekinthető meg.

Versenykiírás:

A verseny neve: Mecsek Enduro – Sloenduro 4Fun.

Időpont: 2016. október 1-2.

Hely: Hosszúhetény-Kövestető

Szervező: Fro Racing Team

Kontakt: prozsavolgyi@gmail.com; krisztian@froracing.com

Program:
Október 1. szombat:
10.00 – 17.45 – pályajárás
16:00 – Prológ
18:00 – Megnyitó, szabályok ismertetése
18.00 – Riders Party Hotel Kövestető

Október 2. vasárnap:
08:45 – Megnyitó, szabályok ismertetése
09:00 – Start
17.00 – Díjátadó

Pálya:
4 szakasz, 800m szintkülönbség
Mind a 4 pálya a kövestetői kilátó lábától indul. A pályák első harmada igen sziklás, de gyors. Később tovább gyorsulnak, és a sziklákat felváltja a kiváló erdei talaj, széles gyors nyomvonalakon.

Facebook: https://www.facebook.com/events/1076513935752003/

Szálláslehetőség:
Hotel Kövestető – http://www.mecsekerdo.hu/kovesteto-vendeghaz

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo