fbpx

Hollandia a győztese az országúti VB történelem első vegyes váltó csapatidőfutamának

Szeptember 22-én kezdetét vette az országúti világbajnokság Yorkshire-ben, az első napon a világbajnokságok történetében egy eddig még nem látott versenyszám, a vegyes váltó csapatidőfutam debütált, ahol a Hollandia szerezte meg az első helyet.

Körülbelül másfél évvel ezelőtt olvashattuk a hírt, hogy 2019-től a kereskedelmi csapatok időfutamát egy másfajta időfutam fogja átvenni az országúti világbajnokságon. Az elején nem volt egyértelmű, hogy pontosan mire gondolnak a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség döntéshozói, amikor vegyes csapatok időfutamáról beszéltek. Lassan körvonalazódtak a részletek és megtudhattuk a pontos szabályokat. Minden nemzet csapata egy 3 fős férfi és egy 3 fős női csapatból áll, elsőként a férfiak rajtolnak el, majd ahogy beér a férfi csapat 2. helyezettje a nők is elrajtolnak és az óra a 2. női versenyző célba érkezésével áll meg. Mindkét nem ugyanazt a körpályát teljesíti.

A szakértők túl nagy jövőt nem jósoltak ennek a versenyszámnak, mert kevés nemzet képes egy ilyen ütőképes hatost kiállítani, mindezt úgy, hogy az egyéni időfutamban indulók versenyét ne zavarják meg,  ugyanis a nagy nevek közül kevesen vállalnak két időfutamot ilyen rövid időn belül. A VB első napja igazolni látta a szakértők véleményét, kevés nemzeti csapat nevezett a vb-re és ők sem a legerősebb felállásban álltak rajthoz, érdességképpen a szlovénoknál Roglic mondta vissza a szereplést az utolsó pillanatban.

A versenyt a holland válogatott nyerte, a Bauke Mollema, Jos van Emden, Koen Bouwman, Lucinda Brand, Amy Pieters, Riejanne Markus alkotta hatos magabiztos győzelmet aratott a második helyezett Németország felett, bár azt meg kell jegyezni a német nők voltak a leggyorsabbak a női csapatok között, viszont Tony Martin mélyen a tőle vártak alatt teljesített. A harmadik helyet a sztárok nélkül felálló brit válogatott szerezte meg, amiben nagy szerepet játszott a negyedik helyezett olaszok balszerencséje, az olaszok egyik legjobb női versenyzője, Longo Borghini defektet kapott, ami súlyos másodpercekbe került a csapatnak.

Eredmények:

1 The Netherlands 0:38:28
2 Germany 0:00:23
3 Great Britain 0:00:51
4 Italy 0:00:56
5 France 0:01:23
6 Switzerland 0:01:27
7 Slovenia 0:01:57
8 Denmark 0:02:04
9 Belgium 0:02:33
10 Spain 0:02:43
11 UCI World Cycling Centre 0:03:28

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo