fbpx

HOL NEM LEHET AUTÓZNI? KERÉKPÁRÚTON! – ÉS MÉGIS MEGTESZIK!

2 nappal ezelőtt jelent meg nálunk a Magyar Közút “HOL NEM LEHET KERÉKPÁROZNI? AZ AUTÓPÁLYÁKON!…” sajtóközleménye, amire számos olvasói reakció érkezett, leginkább abban a témában, hogy az autósok is olyan helyeken autóznak, parkolnak, amik kifejezetten kerékpárosok számára készültek. Van ezekben igazság, de az autópályákon kerékpározókat ez a tény nem mentesíti.

Valószínűleg kevés kerékpáros nem ért egyet azzal, hogy azonfelül, hogy tilos autópályán kerékpározni még veszélyes is, könnyen megránt egy kamion menetszele vagy rosszabb esetben egy jobbról előző autó üt el, vagy csak a leállósávba sodródó fáradt sofőr küld minket a sírba. Persze lehet mondani, hogy a főutakon is csak pár centire húz el mellettünk egy 90-nel menő kamion (ami szintén nem normális dolog) és ha abból nincs baj akkor egy 1-1,5 méterre elhúzó jármű menetszele már semmi. De akkor is ott van az utóbbi két eset, a leállósávban a statisztikák szerint még egy autó sincs biztonságban, ami azért jóval jobban látszik, mint egy kerékpáros.

Viszont érthető módon a Közút közleményének hangvétele is zavarhatta a kerékpáros olvasóink egy részét, a kissé érzékenyebbek érezhették azt, hogy ez megint egy a bringások ellen szóló cikk, de mélyebben belegondolva a kemény hangvétel és szenzációhajhászás mögött a figyelemfelhívás játszhatott főszerepet. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a Magyar Közút keményen kampányol a másfél méter előzési távolság mellett is a kerékpárosok védelme érdekében.

Sok városi kerékpáros számára is biztosan fájó, hogy a kerékpárúton parkolás és autózás nem kap ilyen hangsúlyt, pedig az is veszélyes, hiszen olyan forgalmi helyzet elé állíthatja a bringást, amiből baleset lehet, pl szinte nincs olyan nap, hogy a kedvenc útvonalamon nem parkolna autó a kerékpárúton és ilyenkor választhatok, hogy vagy a vízelvezető árkon keresztül evickélek el az autó mellett vagy felmegyek egy nagyforgalmú útra forgalommal szemben (általában az utóbbit választom). Vagy ennél még rosszabb eset amikor a fagyizóba, kocsmába tartó autós kb 50 métert megy a kerékpárúton veled szemben és nincs merre kikerülni, na és persze mehetne az autók számára kijelölt úton is ugyanekkora távon.

Biztos mindenkinek van rengeteg ilyen története és mindenki örülne neki, ha erre is felhívnák a közlekedők figyelmét hasonlóan “agresszív” módon, mert egyszerűbb lenne a kerékpárosok élete. Persze erre biztos lenne az autóval közlekedőknek is válasza, hogy a kerékpárt hajtók milyen szabályokat szegnek meg rendszeresen, amiben szintén van igazság. Viszont egy dolgot ne felejtsünk el, soha ne bontsuk a közlekedőket kerékpárosokra és autósokra, mert a többség mindkét oldalon ott van, közlekedők vannak a forgalomban, akik betartják vagy megszegik a szabályokat, figyelnek a másikra vagy nem.

Sok kerékpáros társam nevében az lenne a kérésem az autóval közlekedőkhöz, hogy ne használják a kerékpárutat se parkolásra, se haladásra, mert nagyban megnehezítik a kerékpárosok életét ezzel.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo