fbpx

Hogyan vehetünk részt a Cyclo-cross Magyar Kupa versenyein – Mi az a szabadidős sportkártya?

A 2020-2021-es szezonban számos változás történt a Cyclo-cross Magyar Kupa kiírásában, köztük például az, hogy az idei versenysorozatban csak versenyengedéllyel lehet részt venni, ami elsőre furcsán hangzik, de van egy kiskapu, a szabadidős sportkártya.

A legfőbb változások között szerepelt a 2020/21-es cyclo-cross versenyszabályzatban, hogy az előttünk álló Magyar Kupa sorozat futamain csak licenc birtokában lehet rajthoz állni, ami amatőr, hobbi sportolók számára nem feltétlenül volt jó hír, hiszen egy versenyengedélyhez egyesületi tagság és sportorvosi vizsgálat is szükséges, amit sokan (joggal) felesleges tehernek éreznek és akár emiatt inkább a versenyek kihagyása mellett döntenek. Viszont évek óta létezik a szabadidős sportkártya (licenc) az MKSZ-nél, ami a versenyszabályzat értelmében ellátja a klasszikus versenyzői licenc funkcióját az U19, U23 és Elit kategóriák kivételével a Magyar Kupa sorozat futamain. Az Országos Bajnokság viszont érthető módon kivétel és azon csak versenyzői licenccel lehet részt venni.

(változatlan helyesírással idézzük a cyclo-cross versenyszabályzatot)
“1.D. Licenc

1.A MK versenyeken az U19, U23 és Elit kategóriákban kizárólag versenyzői licensszel, más kategóriákban szabadidős kártyával vagy versenyzői licensszel rendelkező versenyzők nevezése kerül elfogadásra.

2.Országos Bajnokságon (OB) csak versenyzői licensszel rendelkező versenyzők vehetnek részt, Szabadidős Sportolói Kártya nem elfogadható!”

De mi is az a szabadidős sportkártya?

Gyakorlatilag nem egy valódi licenc, hanem inkább egy olyan kártya, ami azt mutatja, hogy a birtokosa a kerékpársporthoz tartozik. Ezenfelül a kártyához járnak azok a biztosításokhoz kapcsolódó szolgálatatások, mint amiket a versenyzői licenccel rendelkezők is kapnak, például felelősségbiztosítás a hazai versenyekre és kedvezményes balesetbiztosítás külföldre.

“Nem „igazi” licenc, tehát nem a sporttörvény értelmében vett versenyengedély, ami sportolói jogviszonyt tanúsít, hanem egy szabadidős kártya, ami bizonyos szolgáltatások igénybevételére jogosít…” – így fogalmaz az MKSZ honlapja a kártyáról.

Mivel nem a sporttörvény alá tartozik ez a kártya ezért sem sportorvosi vizsgálat, sem egyesületi tagság nem szükséges a kiváltásához és az ára is kedvezőbb, mint a versenyzői licenceké, 1000 Ft-ért bárki kiválthatja.

Kétféleképpen lehet szabadidős sportkártyát igényelni:
-Az MKSZ tagegyesületi tagsággal rendelkezők a csapatvezetőjükön keresztül tudják igényelni abban a rendszerben, ahol a versenyzői licencek is készülnek.
-Az MKSZ tagegyesületi tagsággal nem rendelkezők pedig az MKSZ webáruházában ide kattintva.

Összefoglalva, ha nem U19, U23 vagy Elit versenyzők vagyunk akkor pár kattintással ki tudjuk váltani a szabadidős sportkártyát és máris szabadon indulhatunk Cyclo-cross Magyar Kupa sorozat futamain.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo