fbpx

Hogyan készülj fel egy bikepacking túrára?

1. Ne csak te, a kerékpárod is legyen kész!

Hiába minden edzés, és a sok izzadságos munka, ha a kerékpárod mechanikai állapota rossz. És ez egy több napos túrán fokozottan fontos pont. Nem érdemes nekivágni úgy az útnak, hogy valamilyen alkatrész nincs teljesen rendben vagy rendesen karbantartva. Ezért azt javasoljuk, hogy rendszeresen tisztítsd, és 2-3000 kilométereként vidd el egy helyi szervizbe a kétkerekűd és egy több napos túra előtt pedig nézd át fokozottan a mechanikai állapotát.

Tipp: Ha rendszeresen karbantartod, és szervizkönyvet vezetsz a kerékpárodról, a használtpiaci értékét is megnövelheted.

2. Találd meg a számodra szimpatikus táskákat!

A kerékpárt bikepacking felhasználásra az alábbiak szerint javasoljuk felkészíteni: – Készítsd elő a csomagok helyét: Ha olyan a fényezése a váznak, vegyél takaró fóliákat azokra a felületekre, ahol érintkezik a táska a vázzal. Sajnos csak simán a felfogatás is csúnyán le tudja koptatni a fényezést. Ha szükséges, akkor nézd át a kábelvezetést, és végezd el a szükséges előkészítéseket. – Gondold át a táskák helyét, bizonyosodj meg a kompatibilitásukról: Rengeteg példát lehet találni arra, hogy mennyi jobbnál-jobb táskát lehet a kerékpárra tenni, de gyakran előfordul, hogy márkák nem kompatibilisek egymással. Például, ha a váztáska felső csőfelfogatásai pont ott vannak, ahol a felsőcső táskáé, akkor az egyiket nem fogod tudni felfogatni.

Példák bikepacking felépítésű kerékpárokra (A képeket a www.pannier.ccengedélyével használjuk fel):

1. Könnyű felépítésű bikepacking kerékpár

Leggyakrabban versenyeken, pár napos „ágyúgolyó” futamokon találkozhatunk ilyen összeállításokkal. Az alapvető felszerelések férnek bele, minden, ami alapvető és egy-két személyes preferenciát leszámítva semmi más. Olyan túrákra, amelyen a sebesség, a megtett táv, és/vagy a kiemelten jó kezelhetőség az elsődleges szempont, mi ilyennel megyünk.

Könnyű felépítésű bikepacking kerékpár, elöl villára fogatott drybagekkel. Ezt a felépítést több napos túrára használnánk, ahol fontos a manőverezhetőség, és a megtett távolság.
Bikepacking kerékpár elöl hagyományos túrakerékpár táskákkal. Ezt a felépítést többnapos túrákon használnánk, ahol szükséges sátor, és melegebb öltözék.
Bikepacking kerékpár elöl-hátul túrakerékpár táskákkal. Ezt a felépítést több hónapos, akár kontinens, vagy világkerülő túrákra használnánk, ahol több éghajlatra, és hosszú időre készülünk.

3. Tudd, hogy mit és hol viszel!

Inspirálódj bikepacking túra beszámolókból, ismerősöktől, de mindenképp szerezz te is tapasztalatot saját egy vagy több napos kintalvós túrákkal, hogy tökéletesítsd a szükséges felszereléseid listáját. Ez egy folyamatosan fejlődő, rugalmas és változó lista, látni fogod, hogy van a csomagodban olyan cucc, amit nem használsz, de azt is és még mindig hiányoznak elemek, amikre szükséged lenne. Ilyen ez, ne félj rajta változtatni! Mindenesetre, hogy az indulást segítsük, IDE KATTINTVA megtalálsz két általunk ajánlott pakolási lista változatot.

Ha kialakulnak a szezonokra, túrákra a végleges listáid, akkor a felszerelések bepakolását modellezd le, rakd bele a táskáidba, de előtte találd ki milyen logika szerint pakolod be. Például az egyik táskában alvós felszerelés, a másikban a tisztálkodáshoz, higiéniához kapcsolódó dolgok és a ruháid vannak és így tovább…. Ha pedig igazán hatékony szeretnél lenni, akkor egy pakolási sorrendet is tanulj meg. A táskád legmélyére kerüljön az amit tudod, hogy ritkán használsz, a tetejére amit sokszor.

Fáradtan, szükséghelyzetben frusztráló, ha nem tudod, hogy mit hova tettél, és a legrosszabb, ha fel kell forgatnod a táskád komplett tartalmát egy kis dologért, amire éppen szükséged van. Fontos, hogy minden indulásnál/megállásnál csekkold a nélkülözhetetlen felszereléseid. Nagyon figyelj a dolgaidra, ne hagyj el semmit!

Tipp: használj különböző színű drybageket (vízálló zárható tasakok) amikben színkódonként más eszközöket tartasz. Így akár egy nagyobb táskában is tudsz kategorizálni, nem kell az egészet átforgatnod, hogy tudd, mit hova tettél.

4. Tudd, hogy hova készülsz!

Nem mindegy, hogy egy egyéjszakás kint alvásra, vagy kontinens kerülő túrára indulsz. Annyi felszerelést vigyél magaddal amennyi szükséges, se többet, se kevesebbet. A listák más és más felhasználásra jók. Évszak, éghajlat, felhasználás nagyban változtathatja a szükséges felszerelések listáját. Ha első túrázó vagy, hidd el a cikk írójának, hogy sokkal kevesebb felszerelésre és tárgyra van igazából szükséged mint gondolnád. Bikepacking stílusú kirándulásoknál a cél, hogy minél okosabb, helytakarékosabb és minimálabb megoldásokat alkalmazzunk, és megtartsuk a kerékpár legjobb irányíthatóságát, manőverezhetőségét, hogy a lehető legnagyobb mértékben élvezhessük az utat ami előttünk áll.

Tipp: A mi kedvenc kiegészítőnk a kis méretűre összehajtható tornazsák, ami tenyérnyinél is kisebb helyet foglal összegyűrve az egyik táskádban, azonban a leghasznosabb barátod tud lenni, ha egy szupermarketben szeretnél feltankolni az esti kempingezés előtt.

5. Készülj fel mindenre és improvizálj!

Egy ilyen túrán sok váratlan eset előfordulhat akár a bringáddal, akár a felszereléseddel, akár veled. Mit teszel például, ha eltörik egy sátorrúd, vagy ha nagyon mozog, elszakad egy táska, és mit ha kilyukad a matracod?

Készülj fel, a túra előtt menj hasonló, kisebb-nagyobb távokat, ismerd magad, a felszerelésed és a kerékpárod. A váratlan helyzetekre pedig készülj fel abból, hogy mit tennél egyes esetekben? Megvan hozzá a szükséges felszerelésed, elképzelésed, hogy megold a helyzetet?

Tipp: Legyen nálad pár McGayver alapkellék: svájci bicska, kötél, duct tape, gyorskötöző, hidd el, szükséged lesz rá.

+1 : Védd a popót!

Kivételesen szerencsés az, akinek a nyeregben töltött hosszú napok után nincsenek fenékbőr panaszai. A dörzsölés a legnagyobb ellenség, amely ellen az alábbi 3 módszerrel ajánljuk, hogy védekezz:

1. Válassz jó minőségű kerékpáros nadrágot, amit naponta mosol, vagy váltogatsz. (mi legalább kettőt viszünk minden túrára, és naponta cseréljük-mossuk őket)

2.Találd meg a neked megfelelő nyerget és nadrágot. Nem a nyereg párnázottsága, hanem a formája a mérvadó. A legtöbb kerékpáros boltban vannak nyeregteszt programok, kérd ki a véleményüket, vidd el a teszt nyerget 1-2 hosszabb napra, és válassz egy neked megfelelőt. Nadrágból olyat válassz, ami megfelelően párnázott, és kényelmes. Sokszor túra nadrággal, zsebes rövidnadrággal a legpraktikusabb elindulni egy ilyen túrán, azok alá speciális, betétes MTB ”alsónadrágot” ajánlunk

3.Síkosíts. A súrlódás a bőröd, a nadrág és a nyereg felület találkozásából adódik, többezer-többtízezer mikro mozgás után természetes az irritáció. Mi Niveát, Sudocream-et vagy vazelint használunk, de léteznek a piacon speciális „chamois” krémek is amik direkt erre a célra készültek. Ne félj ettől, nem gusztustalan, sokan csináljuk.

Top tipp: A haverod megkezdett krémes tégelyében ne nyúlkálj. 🙂
Forrás: bikepackinghungary.com

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo