fbpx

Vadonatúj kerékpárúton tekerhetünk át Ausztriába

Átadták a teljesen felújított 6,4 km hosszú Fertőd-országhatár kerékpárutat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, bruttó 293 millió forintból újult meg a Fertőd-országhatár között futó kerékpárút, amely az ausztriai Pomogy (Pamhagen) településig fut. A munkálatok során a burkolat teljes rekonstrukcióján felül a szakaszon található Hanság-főcsatorna-híd burkolatát, szegélyeit és korlátjait is javították a szakemberek.

2020. július 11-én, szombaton, egy kerékpártúrával egybekötött ünnepségen adták át a teljes felújításon átesett, Fertődöt az országhatárral összekötő kerékpárutat. A most átadásra került, frissen rehabilitált szakasz hiányzó láncszemként kapcsolódik be a Fertő-tavat körbe ölelő, jó minőségű kerékpáros úthálózatba. A felújítás során a meglévő, elöregedett aszfaltréteg felhasználásával teljesen új pályaszerkezetet építettek. A burkolatfelújításon túl a szakemberek helyreállították a padkákat, vízelvezető árkokat, rézsűket, a belógó növényzetet eltávolították, továbbá új burkolati jelekkel és új jelzőtáblákkal látták el a szakaszt.

„Ha megnézzük a hazai kerékpárutak forgalmát, akkor egyértelműen láthatjuk, hogy a legtöbben a tavaink mentén közlekednek. A legnagyobb forgalmat a Balaton és a Velencei-tó bonyolítja le, de itt, a Fertő-tó környékén is eléri évente a több 10 ezer főt a kerékpárosok száma. Mivel a turizmus szempontjából ennek a kerékpárútnak rendkívül nagy a jelentősége, így a felújítási munkálatokat is prioritásként kezeltük. A Magyar Közútnak köszönhetően mindösszesen egy hónapra volt szükség ahhoz, hogy a nemrégiben átadott soproni bekötőszakasszal megegyező minőségű úton kerékpározhassunk át Ausztriába”, osztotta meg gondolatait Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki hozzátette, hogy nem csak a beruházás megvalósítása fontos, hanem az informális tájékoztatás is. Annak érdekében, hogy Magyarország kiemelt és aktív turisztikai szempontból fontos térségeiről minél szélesebb körben szerezzenek tudomást az emberek, egy kiadványsorozat publikálása vette kezdetét, melynek első két példánya az Örséget, valamint a Felső-Tisza vidéket mutatja be átfogóan.

A Fertő-tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű. A Pomogyból induló és egészen Sopronig futó kerékpárút az EuroVelo 13-as nemzetközi útvonalnak a része. A biciklis út tehát nem csak a hivatásforgalmi, hanem a turisztikai szerepköre miatt is fontos, hiszen a Fertő-táj mind a természeti, mind az épített környezeti értékek tekintetében talán kerékpáron fedezhető fel a legjobban. Előbbi esetében nagy vonzerőt jelent a Fertő-Hansági Nemzeti Park értékes, ritka növény és állatvilága, utóbbi esetében pedig a Fertődön található, a „magyar Versailles-nak” is nevezett Esterházy-kastély és épületegyüttese.

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője a korszerűsítés kapcsán elmondta, hogy „a Magyar Kormány 2016-os döntését követően, mikor is a térséget kiemelt turisztikai térséggé nyilvánította, nagyon sok és nagyon összetett fejlesztési programok valósultak meg, illetve indultak el. Ezen projektek közül kiemelkednek a kerékpárutakkal összefüggő beruházások. A most átadásra kerülő szakaszon felül ugyanolyan fontos szerepet tölt be a nemrég avatott Sopron-Fertőrákos között futó kerékpárút is, hiszen ez az útvonal rendkívül magas színvonalú közlekedési lehetőséggel kapcsolja be a soproni turizmust a Fertő-tavi biciklis életbe.”

2018-ban az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda előterjesztésének köszönhetően egy áttörés következett be, ugyanis a Magyar Kormány döntése értelmében a legfontosabb kerékpárhálózati elemek építését és üzemeltetést a Magyar Közút hatáskörébe utalta. A most felújított Fertőd-országhatár közötti kerékpárút felújításán túl idén, a társaság beruházásában újulhatott meg az Észak-Balaton kerékpárút 19 km hosszú szakasza és a Heves megyei Eger-Egerszalók közötti 4,7 km-es kerékpárút is.

„A társaság immár több mint 1.000 km kerékpárutat kezel. Az átvételt követően számos elöregedett szakasz rehabilitálása vált elkerülhetetlenné, melyhez a Kormány és a Kormánybiztosi Iroda egy felújítási programot indított. Ennek a programnak köszönhetően nagyon jó műszaki tartalommal született újjá a most átadásra kerülő útszakasz, amely reményeink szerint sokáig fogja szolgálni az itt közlekedőket, kirándulókat”, nyilatkozata Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo