fbpx

Utánpótlás blog – A Dronepilot Racing Team sikeresen zárta az XCO szezont

Utánpótlás blog sorozatot indítunk, melyben lehetőséget biztosítunk a magyar kerékpársport utánpótlás versenyzőinek, hogy beszámoljanak versenyeikről, eredményeikről. Aki szeretne tartalmat megjelentetni a sorozat keretein belül a részletekről a janos.markus@bikemag.hu emailcímen érdeklődhet.

Júliusban hallhattunk utoljára a Dronepilot Racing Team-ről, azóta számos versenyen részt vettek (közben az XCO szezon is lezárult), melyekről most beszámolnak:

Megcsináltuk!

Számunkra 2018-ra véget ért az xco szezon. Április közepétől Szeptember közepéig 20 verseny. ~ 4000l gázolaj, ~ 200 edzésóra a versenyek között, ~ 270 utazással töltött óra… és még sorolhatnám a számokat, de a lényeg, hogy nehéz volt. Mindhárman keményen megdolgoztunk a cél elérése érdekében. Beletettük mindenünket amink volt. Ahogy számítottam rá, jött megannyi akadály, amin így vagy úgy sikerült átlendülni. És végül nem csak az utat sikerült végigjárni, de a célt is elértük minden szempontból.

Szerettünk volna tanulni, tapasztalatot szerezzünk olyan mezőnyben ahol számos kemény és komplex háttérrel rendelkező fiatal méri össze tudását és erejét. Komoly pályákon, magas technikai felkészültséget igénylő nyomvonalakon. Ez így is alakult. Volt égető napsütés, eső, sár, ugratók, gyökerek, sziklák, patakok, por és fű, salak, aszfalt és gyönyörű helyek az Alpok számos vidékén. Egyszóval minden mi szem szájnak ingere.

Másrészt azt terveztük, hogy a szezon végi összetettben Bendegúz legalább top 10-ben végezzen, Benke pedig top 5-ben. Ez így is lett!

Benke 3. helyen végzett!

Bendegúz pedig még nem tudjuk ( remélem hamarosan az is kiderül ).

Sok tapasztalattal, élménnyel és barátokkal is gazdagabbak lettünk. Az osztrák rendezvények egytől-egyik kiváló szervezést bonyolítottak, készségesek és nagyon kedvesek voltak velünk. Nagyon kellemes csalódás volt úgy kompletten az egész. Ha Bendegúz jövőre nem lépne Junior korcsoportba és újra végigcsinálhatnánk, szíves örömest lendülnénk neki ismét. Így viszont csak néhány forduló jöhet majd számításba. Terveink szerint Szlovénia és Horvátország lesznek Ausztrián kívül az úti céljaink a következő versenyszezonban.

Az alábbi versenyekről idő és energia híján nem készítettem az elmúlt hónapban beszámolót, így most megpróbálok belezsúfolni ide néhány mondatot.

KIRCHSCHLAGER SCHLOSSBERG XC – Kirchschlag

Technikai kombinált verseny volt. Benke egy el nem rontott, csak rutinból más sorrendben elkezdett feladatsor miatt 1 perc hátránnyal indult, mégis sikerült 2.-nak célba érnie úgy, hogy a köridők alapján a leggyorsabban haladt aznap. Bendegúz is eléggé hátulról kezdte a versenyt, de szerencsére elég motivált volt, hogy oda tegye magát. Élmény volt nézni ahogy küzdenek. A pálya és a technikai feladatok igen nehezek voltak, de nem teljesíthetetlenek.

Pila – Európa-bajnokság

Hát erről nehéz pár mondatban írni, sőt lehetetlen, így meg sem próbálom összefoglalni. Tömören csak annyi, hogy a szezon fókuszpontja mégsem csillogott annyira, amennyire csilloghatott volna. Már előre alaposan tönkre lett téve minden ezzel kapcsolatban, mikor még el sem indultunk. Minden és mindenki összeesküdött ellenünk. A helyzet aztán ott sem lett sokkal jobb. Vagyis bizonyos szempontból de. Klassz csapat állt össze, 6 gyerek és 4 szülőből akik kísértük őket. A hely valami fantasztikus gyönyörű, a terep pedig etalon. A pálya 2000m-en kezdődik és egy igen hosszú nyomvonal, ami végig olyan technikai elemekkel van végigszórva, hogy csak úgy pislog a rider. Szerencsére minden szekció – ha nem is feltétlenül olyan könnyen ahogy azt én itthon hittem, de – teljesíthető, a kérdés hogy milyen tempóval. A fiataloknak leginkább mégis a magaslati levegőn történő terheléssel gyűlt meg a bajuk. Nem ártott volta előtte egy magaslati edzőtábor. Mindenki légzési nehézségekre panaszkodott, szív és egyéb testrészeket érintő enyhébb fájdalmakra. Benke az xco verseny első körében konkrétan fal fehéren érkezett a depóhoz, kb. alig haladt annyira légszomja volt. Ennek ellenére igen szépen teljesítettek mindketten. Benke 41. lett a 180 indulóból, Bendegúzt pedig durván a 70. helyről szólították ki az utolsó körben. A következő két EB-t is ott rendezik majd, így Benke jövőre visszavághat a ritka levegőnek. Visz majd egy nejlonzacskót magával Nagykovácsi hegyi levegővel megtöltve…

6. HARDER MTB NIGHT RACE 2018 – Hard

Ez a verseny igen érdekesen alakult. A nyomvonal a Bódeni tó egyik strandján lett kialakítva, kb. egy ciklocross és egy eleminátor pálya ötvözeteként kanyargott a füves plázson néhány fa elem kombinálásával. Ha nem lebegett volna Benke összetett 2. helye a szemünk előtt, el sem megyünk ezért olyan messzire. De elmentünk, amiben legalább annyi plusz örömünk volt, hogy meglátogathattuk nagybátyámat Überlingenben. A futam Benke rajtjával kezdődött egy 100m-es egyenessel, ami rávezetett egy 3m-es fa emelvényre. Erre Benke ért fel elsőnek, majd úgy repült át rajta, mint Batman, vagy pókember. A ráérkezés sebessége csak ici picit lett több a kelleténél, így viszont nem a meredek érkezőre landolt, hanem azon túl az egyenes földre. Hatalmasat perecelt. Akkorát, hogy azóta is erről beszél fél Ausztria. Szerencsére eltört a kormány, így nem arccal a kormányszárba csapódott, hanem egy elegáns mozdulattal oldalra lehemperedett paripája nyergéből. Néhány karcolással megúszta, de a verseny nélküle folytatódott. Bosszankodott nagyon. Viszont Bendegúz bosszút állt az ugartónak nem nevezhető építményen és olyan szenzációsan száguldozott fel s alá a pályán ( 10 kört ), hogy el sem hittük Benkével. Megtáltosodott. Így is “csak” 6.-nak ért be, de nekünk beszédesebb az, hogy csak 1.5 percre maradt le az elsőtől. Nagyon biztató fejlődés.

TSV BIKE TOTAL HARTBERG XCO AYC – Vorau

Utolsó futam. A pénzünk elfogyott, erre már kölcsönből utaztunk. Reméltem, hogy a kocsi turbója is bírni fogja még, hogy nem jön közbe semmi egyéb se.

Meglepetésünkre olyan cifra körülmények fogadtak, amire nem számítottunk. Egy szépséges nagy palota környezetében volt megépítve minden idők legnehezebb technikai pontszerző pályája és maga a versenypálya is. Ha nem is a legek közé sorolható, de igen jól sikerült.

Benke a gyakorlás során végül minden elemet sikeresen be tudott gyakorolni ( rajta kívül nem láttunk olyat akinek minden ment volna ). Bendegúzt kicsit demoralizálták a soha nem látott nehézségű elemek. De ugye ezen alkalommal Benkének múlt az összetett dobogós helye akár egyetlen elrontott feladaton. Hát sikerült már az elsőben rontania, majd majdnem az összes feladatsor nehezebb részein hibázott. Sík ideg lett, de inkább szomorú ( ez nem segít a versenyen ). A sok rontás másfél perc mínuszt jelentett a rajtnál ( mindenki mindent elrontott, különben több lett volna a hátrány ). Benkének végül sikerült felszívnia magát és olyat ment, hogy maga is elcsodálkozott. Jó érzés volt ( gondolom Benkének igen motiváló ) hallani ahogy az osztrák nézők, szülők, versenyzők hangosan szurkoltak neki végig a pálya mellől. Éles viadalban végül 10 mp-re megközelítette az elsőnek beérkezőt, így lett 2. És ez simán elég volt az összetett 3. helyhez is. Aminek nagyon örül! Szuper, hogy sikerült egy ilyen pozitív élménnyel zárni a szezont.

A szervezők egy nívós búcsúztató bulival zárták a 2018-as Austrian Youngsters Cup-ot.

Örülünk, hogy részese lehettünk ennek a remek sorozatnak!

És ezt nem csak magunknak köszönhetjük, hanem tudjátok hogy vannak olyan szponzoraink, akik nélkül még nagyobb szívás lenne összerakni egy ilyen évet. Továbbá Papp Dénes szakmai tudása nélkül pedig hiába lennének szponzoraink.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo