fbpx

Új nemzetközi kerékpáros túraútvonalat jelöltek ki Magyarországon

Átadták az EuroVelo 14 magyarországi szakaszát és 6 őrségi kerékpáros túraútvonalat

2020. július 10-én kerékpártúrával avatták fel a Szentgotthárd-Velencei-tó között frissen kitáblázott nemzetközi kerékpáros túraútvonalat. Az Eurovelo 14 a legújabb nemzetközi túraútvonal, amely az ausztriai Zell am See-től vezet egyelőre a Velencei-tóig. A túraútvonal Közép-Európa tavait köti össze, így hazánkban érinti a Balatont, a Velencei-tavat, majd egészen a Tisza-tóig fog vezetni. Ezzel egyidőben átadták az Őrség hat kitáblázott kerékpáros körtúráját és bemutattak egy őrségi aktív turisztikai kiadványt is, amely jelentősen hozzájárulhat a térség aktív turisztikai vonzerejének a növeléséhez.

„Ilyen mértékű kerékpáros infrastruktúra-fejlesztésre, illetve ennyi beruházás egyidejű futtatására Magyarország életében még soha nem volt példa. Éppen ezért 2019-ben úgy döntöttünk, hogy az idei év legyen hazánkban a Kerékpározás éve. Sajnos a járványhelyzet miatt ennek a bejelentésére a mai napig várni kellett. A program különlegessége, hogy az nem csak az úthálózat fejlesztését szolgálja. Szeretnénk előrelépni a közlekedési képzés területén, szeretnénk KRESZ-módosítást végrehajtani, illetve szeretnénk a hétköznapi biciklizést érintő kérdéseken túlmenően a kerékpársport kérdéskörében is jelentős előrehaladást felmutatni. Természetesen a kitűzött célok a kerékpáros turizmus fejlődését is elősegítik, melynek ékes példája a most átadásra kerülő frissen kitáblázott útszakasz”, osztotta meg gondolatait Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki hozzátette, hogy ha a jövő évben elkészül a Velencei-tavat Budapesttel összekötő szakasz is, és sikerül az útvonal melletti szolgáltatásokat is fejleszteni, akkor mindez óriási hatást gyakorol majd a kerékpáros-turizmus fejlődésére.

A munkákat kormányzati szereplők mellett, civil szervezetek is támogatják, akik a Magyar Közúttal szoros együttműködésben dolgoznak. A kooperációnak köszönhetően csak az Őrségben hat kitáblázott kerékpáros körtúraútvonalat alakítottak ki, hogy biciklin ülve is keresztül-kasul be lehessen barangolni a tájegység dimbes-dombos vidékét. Mind a hat túra Őriszentpéterből indul, és oda is tér vissza, olyan látnivalókat érintve mint a pityerszeri skanzen, az alpakafarm, a kézműves csokoládémanufaktúra, a Natura 2000 Látogatóközpont, sőt egyikük átvezet Szlovéniába is.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője a beruházás térségre gyakorolt hatásai kapcsán kiemelte, hogy „az értékrendváltások révén az emberek egyre inkább a természetturizmus irányba mozdulnak el, melyhez az Őrség és a Vendvidék tökéletes környezetet teremt. Azonban a környék a természeti értékeken túlmenően bővelkedik egyéb attrakciókban is. A kiváló népi építészeti elemek, a gasztronómiai különlegességek, a rekreációs programok olyan hozzáadott értéket képviselnek, melyek a táj vonzerejét tovább fokozzák. Fontos kiemelni, hogy a térségben működő társadalmi kezdeményezések és szervezetek nélkül ez a siker nem jöhetne létre. A mögöttünk álló időszak nem csak az összefogás fontosságára, hanem az ország eddig feltérképezetlen tájaira is felhívta sokak figyelmet megmutatva azt, hogy nem kell azért feltétlenül külföldre utazzunk, hogy csodákban legyen részünk.”

A túrákat és a látnivalókat az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kiadásában most megjelent az Aktívan az Őrségben kiadvány foglalja össze magyar mellett német nyelven is. Az EuroVelo 14 útvonalát is érintő kerékpártúrákon túl több könnyű és nehezebb gyalogos kirándulás, illetve egy Rábán vezető vízitúra is szerepel az ajánlatok között. Az Őrségi Nemzeti Parkkal együttműködve olyan természetközeli és kulturális látnivalókat tartalmaz a füzet, ahol minden természetjáró tartalmasan töltheti el szabadidejét.

„A mai nap egy különleges ünnep számunkra, ugyanis a Szentgotthárdon lakók egyöntetű véleménye alapján ez a beruházás az elmúlt évek legfontosabb fejlesztése volt a térségben. Nem csak azért, mert a kitáblázást megelőző úthálózat-rekonstrukció során egy rendkívül rossz minőségű kerékpárutat újítottak meg, hanem azért is, mert Szentgotthárd irányából a környező települések is elérhetővé váltak az EuroVelo 14 útvonalán közlekedők számára. A mostani kitáblázás pedig tovább fokozza a térség turisztikai vonzerejét, hiszen a különböző információs táblák még komfortosabb időtöltést, kényelmesebb utazást tesznek lehetővé”, nyilatkozata Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere.

Mi is az EuroVelo? Az EuroVelo útvonalakkal az Európai Kerékpáros Szövetség azt szeretné elérni, hogy jó minőségű, standardizált minősítési rendszer alapján értékelt kerékpárutakon lehessen átszelni Európát. 2020 végére 16 kijelölt hosszú távú útvonalon lehet kerékpározni közel 90 ezer km hosszan. 2019 novemberében ebből több mint 45 ezer km volt készen. Ehhez az úthálózathoz csatlakozik az EuroVelo 14 most elkészült szakasza, amely Szentgotthárdot köti össze a Velencei-tóval. A hazai EuroVelo útvonalakról további információk az eurovelo.hu oldalon találhatók.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo