fbpx

ABUS Hyban + fejvédő teszt: száguldás, ABUS, szerelem

Mostanában divatosak a napszemüveggel egybeépített bukósisakok, de a Hyban nem a légellenállás csökkentése miatt kapott „szélvédőt”, hanem a komfort érdekében, ugyanis egy városi, sőt kifejezetten elektromos bringákhoz, nagy tempóhoz optimalizált sisakról van szó. Fókuszban a védelemmel.

Abus_Hyban+

Éppen egy éve teszteltem a „sima” Hyban fejvédőt, ami még plexi nélküli kivitel volt. Robosztus felépítése kicsit robogó feeling, persze sok-sok szellőzővel, hiszen 13 beömlő és 5 kimenő nyílást találunk rajta. Nem is volt gondom az izzadással, bár az is tény, hogy egyelőre a meleg nyári napoknak nem sikerült kialakulnia. De akkor sincsen gond, ha megjön a meleg, mert a szivacsok kivehetőek és moshatóak, így mindig higiénikus tud maradni. Persze ha kivesszük, és mossuk 😀

Abus_Hyban+

Mivel a részletes bemutatója már megjelent a Hyban +-nak, ezért én inkább a használat közbeni tapasztalatokra szorítkoznék. Jó nagy kerek fejem van, hátul a tarkómon egy kis „púppal”, így nekem a fejméret állító rendszer testreszabhatósága nagyon lényeges. Szerencsére itt átpattintható a tarkó rész másik állásba, és mindjárt jó is lett. Emellett az áll alatti csat is okos megoldással működik. Mágnesesen pattan össze, így nem kell megtalálni, hanem csak egymásra rakni. Masszív szivacsozást kapott a csat, ez sajnos nagyon ritka ma már, engem viszont zavar ha vékony, így ez nagyon tetszett.

Abus_Hyban+

Szintén plusz pont jár a hátulra beépített villogóért is, ami 6 ledes, és 180 fokos szögben látható. Van villogó üzemmódja is, nappal is érdemes használni, hiszen feltűnőbb vagy az úton, és ez városban bármikor életet menthet. Persze fényvisszaverőket is ragasztottak a tarkóra, így kimaxolták a láthatóságot.

Abus_Hyban+

No de nézzük a leglényegesebb pontját, a „napszemüveget”, ami jelen esetben nem napszemüveg, mert nagyon enyhén színezett. Kapható viszont füstszínűvel is, ami a napfényt is megszűri, nem csak az UV sugárzást. A mostani azonban feleslegessé teszi az átlátszó bringás szemüveg használatát, sőt végre a hagyományos dioptriás szemüvegem is elfér alatta, amit még az In-Vizz nem tudott, mert annál nagyon közel volt a szemedhez a szemvédő. A látószög itt is rendben van, talán az orrnyereg körüli rész ami zavaró kicsit, de ez csak akkor jön elő ha nagyon lefelé nézel. Itt is pontosan be kell állítani a sisak pozícióját a fejeden, hogy egyik oldalon se érjen hozzá az orrodhoz a „plexi”. Nagy előnye a Hyban sisaknak a konkurens “szélvédősökkel” szemben, hogy felhajtható a napszemüveg rész, így nem kell levenni az, vagy a sisakot megálláskor, és így csökkenthető a karcolódás esélye. 

Abus_Hyban+

Főleg nagyobb tempónál, amire az S-pedelec kerékpárok képesek (45 km/h+), szemüveg nélkül hamar könnyezik a szemed, de utcai dioptriás szemüvegben is be szokott ez következni, de van akinél ez már 20-30 km/h körül bekövetkezik. Nekik ideális megoldás ez a fejvédő, illetve azoknak, akik sportszemüveggel kerékpároznak általában. Városban jól jön a megnövelt tarkó és halánték védelem, és persze a villogó is. A kényelme pedig öt csillagos!

Ajánlott fogyasztói ár: 35 240 Ft 

További információ a forgalmazó és a gyártó honlapján
https://www.pacificcycles.hu/index.php/termekek/abus-0/kerekparos-sisakok-02013-12-21/varosi-0.html
https://www.abus.com/eng/Mobile-Security/Bike-Safety-and-Security/Helmets/Urban/Hyban4

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo