fbpx

Gyertyagyártás és Párizs-Roubaix-győzelem: Albert Champion

A világ legismertebb gépjárműgyertya-márkáját Albert Champion alapította. Talán nem sokan tudják, hogy a francia iparmágnás a gyertyamárka beindítása előtt kora egyik legsikeresebb kerékpárosa volt…

A Párizs-Roubaix győztes Champion!

Albert Champion pályaversenyzőként vált közismertté szülőhazájában és Európa szerte, az 1890-es évek derekán pedig egyre több mezőnyversenyben indult. A sikerek a közutakon sem maradtak el, Champion a poros-rázós utakon és a nehéz körülmények között érte el legjobb eredményeit. 1899-ben Albert Champion diadalmaskodott a mai napig rendkívül népszerű, a profi kerékpárversenyzés ikonjának tekintett Párizs-Roubaix klasszikuson.

Jobbra a vállalatbirodalmat építő vállalkozó…

Sikeres versenyzői karrierje minden bizonnyal folytatódhatott volna, ha nem kap katonai behívót a francia hadseregbe. A sorozást el akarta kerülni, így hajóra szállt, és 1900 tavaszán Amerikába érkezett. Mivel az akkor bemutatkozó autóversenyzés az újvilágban jobban fizetett, hivatásul ezt választotta. Champion ezen a területen is tehetségesnek bizonyult, számos korabeli versenyt nyert. Sajnos egy baleset véget vetett az autósport karriernek, de az ott megszerzett kapcsolatait egy újabb vállalkozásban kamatoztatta: autógyertya-gyártó üzemet alapított.

Motorvezetéses versenyek specialistája lett…

Néhány évvel később visszaköltözött szülőföldjére, ahol érdeklődése ismét a kerékpárok felé fordult. Számos motorvezetéses versenyen indult, és nemzeti bajnoki címet is szerzett. Ezzel párhuzamban Franciaországban is létesített egy gyertyagyártó üzemet, amelyet ezúttal saját nevére keresztelt: a tengerentúli AC (lásd Albert Champion) Spark Plug Company mellett a “Champion” név egyre ismertebbé vált Európában.

A kerékpárversenyzésből visszavonulva egyre több európai országban nyitott üzemet, a brit leányvállalt igazgatójának a biztonsági kerékpár feltalálójának, James Starley-nak dédunokáját alkalmazta. A bicajos szálak a világhírnevet kiérdemlő gyertyagyártást végigkísérik, az évtizedek során a Champion számos nagy kerékpárversenyt és profi csapatot szponzorál.

Az élet olyan, mint a bicajozás: amíg hajtasz, nem esel el.

Albert Einstein

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo