fbpx

Greg LeMond nyílt levele: “most vagy soha”, hulljanak a fejek az UCI-ban is!

Ma reggel az immár egyetlen amerikai Tour de France-győztes, Greg LeMond borzolta a kedélyeket nyílt levelével, durván támadva a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnökét, Pat McQuaidet és korábbi elnökét (jelenleg tiszteletbeli elnök), Hein Verbruggent.

A háromszoros Tour-győztes LeMond a Lance Armstrong nevével fémjelzett doppingszervezetet leleplező USADA-nyomozás során kiderített korrupcióban óriási felelősséget tulajdonít az UCI elöljáróinak, és nyomatékosan lemondásra szólítja fel őket.

Greg LeMond

Rávilágít továbbá, hogy a kerékpársport legnagyobb problémája nem is elsősorban a dopping jelenléte, hanem az ehhez kapcsolódó korrupció, és a megoldást csakis az UCI és tagszervezeteinek (amerikai szövetség) ellehetetlenítésében látja. Greg LeMond-ról tudni kell, hogy hosszú évek óta ápol rossz viszonyt Lance Armstronggal, folyamatosan tett korábban nyilatkozatokat a hivatalosan nemrég kiderült csalásokkal kapcsolatban.

Greg LeMond versenyzőként, sárga trikóban

Greg LeMond nyílt levele, ami egy „politikusi szónoklatnak” is beillik (a néhol indulatos stílus miatt végig egyes szám, második személyben fordítottuk a Pat McQuaid-re vonatkozó részeket):

Valaki tud segíteni? Tudom, hogy bután hangzik, de nem vagyok valami jártas a közösségi médiában. Szeretnék eljuttatni egy üzenetet mindenkinek, akik igazán szeretik a kerékpársportot. Én nem használok twittert és nincs bevált eszközöm, hogy kifejezzem a haragomat. Azt akarom elmondani a kerékpáros világnak, hogy álljanak mellém, és szólítsuk fel Pat McQuaid-et a lemondásra. Soha nem láttam hasonló hatalommal való visszaélést a kerékpársport történetében – Mondj le Pat, ha szereted a kerékpársportot! Mondj le akkor is, ha gyűlölöd a sportot!

Pat McQuaid, elég jól tudod, mi folyik a kerékpársportban, és ha ezt le akarod tagadni, az újabb ok, hogy azok, akik szeretik a kerékpársportot, a lemondásodat követeljék. Van a birtokomban egy dokumentum, amiről azt hiszem megfelelő bizonyíték, hogy felmentse Pault (LeMond McQuaid honfitársára, Paul Kimmage-re utal, akit egy korábbi leleplező könyve miatt beperelt az UCI, és Kimmage volt az is, aki tavaly Floyd Landis-szel készített mélyinterjút – a szerk.).

Pat, szerintem te és Hein (Hein Verbruggen, az UCI korábbi elnöke, akit Armstrong pozitív mintájának eltüntetésével is gyanúsítottak) testesítitek meg a korrupciót a sportágban. Nem szeretnék mindenkit veletek egy kalap alá venni az UCI-ban, mert hiszek benne, hogy sokan, valószínűleg a többség, elkötelezett a kerékpározás iránt, a sport szeretete mozgatja őket, de te és a haverod, Hein tönkretettétek a sportágat.

Pat, gondolom szeretted a kerékpársportot? Valamikor biztos, és ha szeretted valaha a kerékpársportot, nézz mélyen magadba, és emlékezz azokra az időkre – engedd, hogy felemelkedjen a sportág, és tündököljön, kérlek! Ideje lelépni! Menj el, ha szereted a kerékpársportot!

Emlékeztetőül én csak szeretnék rámutatni, hogy nemrég te vádoltál, hogy én voltam az oka az USADA nyomozásának Lance Armstrong ellen. Miért mutogatsz egyenesen rám, mint a „felelősre”? Miért a küldöncöt lövik le mindig?

Minden alkalommal, amikor ezt csinálod, egyre keményebb leszek. Voltam a hazádban az elmúlt két hét során, és megkérdeztem valakit, aki ismer téged, hogy olyan valaki vagy-e, aki visszakaphatja-e a becsületét. A válasz nagyon gyors volt, és negatív rád nézve. Nem volt a válasz, nem, nem, nem!

A sportág problémája nem a dopping, hanem a korrupció. Te pedig maga vagy a korrupció szó megtestesítője. Elolvashatod teljes egészében Webster definícióját a korrupcióra. Ha akarod, újra publikálhatom az ügyvédeim válaszát a leveledre, amiben perrel fenyegetsz, amiért korruptnak nevezem az UCI-t. Hivatalosan is szeretném megismételni, hogy szerintem te és Hein vagytok a korrupció lényegének megtestesítői.

Mindenkit, aki szereti a kerékpársportot, arra szeretnék bíztatni, hogy segítse és támogassa Paul harcát Pat és Hein és az UCI ellen. Hagyd ki az ebédet, és fordítsd az összeget, amit vasárnap az étteremben hagynál, a kerékpársport támogatására!

Én felajánlottam pénzt Paul védekezéséhez, és még többel fogom támogatni, de szeretnék ezzel lobbizni annak érdekében is, hogy drámai változások történjenek a kerékpársportban. A kerékpársportnak nincs szüksége Pat McQuaid-re vagy Hein Verbruggenre – ha valamikor megváltozhat a kerékpársport, akkor most. Nem jövőre, nem az országúton, hanem most! Most, vagy soha!

Azok az emberek, akiket igazán érdekel a kerékpársport jövője, elég erősek ahhoz, hogy megváltoztassák a kerékpársportot – változtassatok azzal, hogy kimondjátok amit gondoltok, és támogassátok anyagilag Paul Kimmage védekezését. Ha valaki igazán szeretné, hogy megtisztuljon a kerékpársport, csak annyit kell tennie, hogy oda teszi a pénzét, ahol látja is a hasznát.

Ne vegyetek amerikai szövetség által kiadott licencet! Ne induljatok a versenyeiken egy évig, ez is elég, hogy taccsra tegyétek az UCI-t és az amerikai szövetséget. Akkor elkezdhetünk építkezni a nulláról, és a kerékpársport valódi szerelmesei maguk dönthetik majd el, hol, hogyan fejlődjön a sportág.

Kérem, gondoljátok át

Greg

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo