fbpx

Greg LeMond: „Armstrong börtönbe való” – videón a CNN interjúja

Tegnap este a háromszoros Tour de France győztes Greg LeMond volt a CNN AC360° adásának vendége, aki már a kezdetektől Lance Armstrong bírálói közé tartozott, nyíltan csalónak nevezve a texasit. Az interjú jelentős részében természetesen az Armstrong-botrányról volt szó…

Greg LeMond is azok közé tartozik, akik anyagilag a rövidebbet húzták, amikor szembe kerültek Armstronggal. Miután a Trek kerékpárgyár egyoldalúan megszüntette közös projektjüket, LeMond bíróság előtt is próbált, próbál jogorvoslatot venni a történtekért. Eközben továbbra is megkérdőjelezte Arsmstrong sikereit, és támogatott olyan embereket – például Paul Kimmage-t – akit korábbi leleplező írásai miatt peres úton is tönkre akart tenni a texasi.

Egy 2001-es interjúban mondta ki LeMond a szállóigévé vált sorokat: „Ha Lance tiszta, akkor ez a sporttörténelem legnagyobb visszatérése, ha viszont nem, akkor a legnagyobb csalás.”

LeMond

Miután tavaly hivatalosan is leleplezték az Armstrong nevével fémjelzett csalást, és megfosztották a texasit Tour de France-győzelmeitől, LeMond is többször hallatta hangját, hogy nem szabad itt megállni. A Verbruggen és McQuaid által fémjelzett UCI-vezetést is beleértve egy maffiát lepleztek le, a kerékpársport legnagyobb csalását, aminek keretén belül tönkretettek embereket, és ezért többek között Armstrongnak is börtönben lenne a helye.

Erről a CNN-nek tegnap adott interjúban is beszél, sőt – ami ritkábban történik meg – még Armstrong sportteljesítményét is megkérdőjelezi: “Ismerem a fizikai képességeit: Ő legjobb esetben egy top30-as versenyző, hangsúlyozom, legjobb esetben. Ha ő is tiszta lett volna, és mindenki más is tiszta lett volna. Ő nem képes Tourt nyerni, nem képes a top5-ben sem végezni.” Anderson Cooper LeMond-nak is nekiszegezi a kérdést, hogy ő a saját idejében tisztán versenyzett-e, amire határozott „igen” a válasz, „természetesen”.

LeMond azzal is vádolja Armstrongot, hogy az egész jótékonysági alapját, a rák ellen küzdő alapítványt is arra használta fel, hogy elterelje a figyelmet a doppingvádakról, becsapva az embereket. Mindenkinek van a családi körében valaki, aki a rákkal küzdött, és ezzel nagyon jól lehet manipulálni az embereket. Rávilágított arra is, hogy a Festina-botrány után ez az egész történet nagyon jól illett a képbe, jön valaki, aki túlélte a rákot, Tour de France-t nyer… És Armstrong kihasználta a lehetőséget egy nagyon erős gépezettel a háta mögött.

Tőkeerejüket példázandó, LeMond megemlíti azt is, hogy Armstrong nem csak vádolta őt, hogy a maga idejében doppinggal érte el sikereit, de egykori csapattársának 300 000 dollárt ajánlott fel, hogy mondja azt, korábban doppingolt…

Az interjú videón (a reklám után):

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo