fbpx

Gran Fondo versenyek elérhető közelségben – Hova menjünk versenyezni 2023-ban?

Érdemes tágítani kicsit a látómezőnket, ha már unjuk a hazai amatőr országúti versenyeket vagy éppen valami újdonságra, kihívásra vágyunk. 2023-ban több UCI Gran Fondo versenyt is rendeznek szomszédos országban (és a világ más tájain), melyekre nem feltétlenül nehéz eljutni és garantáltan új élményt jelentenek a világ első számú gran fondo sorozatának eseményei.

Fotó: Ariel Wojciechowski

Sokan vagyunk, akik nem elégszünk meg azzal, hogy a lakóhelyünk környékén bringázzunk, hanem szívesen kipróbáljuk magunkat versenykörülmények között és akár sok kilométert is hajlandóak vagyunk utazni egy-egy jó országúti versenyért. Szerencsénkre ha átnézünk az országhatáron túlra akkor több olyan eseményt találunk, amikre érdemes lehet ellátogatni, mert színvonalban és élményben garantáltan a hazai átlag fölött vannak.

Fotó: Ariel Wojciechowski

Az országúti versenyek egy különleges fajtája a gran fondo (országúti maraton), amit amatőr bringásoknak rendeznek, de jellemzően nem amatőr szinten, például a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) alá tartozó gran fondo sorozat magas szintet üt meg és a szezon végén, augusztusban Glasgow-ban még világbajnokságot is rendeznek azoknak, akik valamelyik futamon kvalifikálták magukat a VB-re. Az UCI Gran Fondo sorozat versenyeit a világ minden kontinensén megrendezik, melyek a verseny mellett turisztikai események is, mert természetesen vannak olyanok, akik végigjárják a sorozat minden versenyét vagy csupán egy könnyen megszerezhető kvóta miatt utaznak el valahova (minden dobogós és minden a kategóriájában az első 20 %-ban beérő bringás kvalifikálja magát a VB-re, a kategóriák 35 éves kortól 5 éves bontásban vannak, alatta pedig mindenki egy korosztály). Általában 2 távon rendezik meg a versenyeket, az idősebbek számára egy rövidebb pálya kerül kijelölésre, míg a többiek egy hosszabb, 100 km feletti pályán versenyeznek. Az elmúlt évben voltak magyar sikerek UCI Gran Fondokon, például a szlovén versenyen Szabó Adrienn és Ábel Melinda álltak dobogóra.

2023-ban három szomszédos országban is rendeznek UCI Gran Fondo futamot, április 14-15-én Horvátországban állhatunk rajthoz az Istria Granfondon, április 22-23-án a Neusiedler See Radmarathont (Fertő-tó Maraton) rendezik, míg június 10-11-én Szlovéniában a Maraton Franja BTC City-re kerül sor. Bár Lengyelország nem szomszédos ország, de Krakkó is elég közel van, ahol a Majka Gran Fondot rendezik május 6-7-én. Ezenkívül elutazhatunk akár Olaszországba vagy Svájcba is versenyre, de ezek már nagyobb lélegzetvételű utak.

Az idei év első gran fondojára Jordániában kerül sor február 2.-4. között, ahol egy időfutam és két mezőnyverseny is vár az indulókra (mindegyik külön-külön kvótaszerző verseny, de van összetett is), ezzel a versennyel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy Magyarországról járnak fapados gépek ebbe az országba, így az utazás talán még olcsóbb mint lemenni autóval az Isztriára. Ezután február 19-én Dubajban folytatódik a sorozat, ahová szintén nem lenne drága eljutni (a távolsághoz mérten) ha időben vesszük meg a repülőjegyeket. A szakaszok szempontjából (1 időfutam, 2 mezőnyverseny) hasonló a jordániai versenyhez a március 31. – április 2. közötti Cyprus Gran Fondo, ami szintén megközelíthető olcsón repülővel.

Fotó: Ariel Wojciechowski

Ebben az évben várhatóan több gran fondoról is fogtok nálunk olvasni, mert tervezzük, hogy részt veszünk pár szomszédos versenyen és lehet távolabbin is.

További információkat és pontos versenynaptáras az UCI Gran Fondo versenyekről itt találtok: www.ucigranfondoworldseries.com

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo