fbpx

Gore C5 Gore-Tex Active dzseki teszt – Esőben, szélben legyőzhetetlen

A Gore név biztos mindenkinek ismerős a speciális ruházatok kapcsán, ők vitték mesteri szintre a lélegző membrános technológiát, ami a nedvességnek és a szélnek kívülről ellenáll, de belülről kiengedi a párát és hagyja lélegezni a bőrünket. Többnyire viszont más márkájú ruháknál találkozunk a Gore névvel, leginkább Gore-Tex kifejezésként, ami azt jelöli, hogy milyen membránnal ellátott anyagból készült az adott ruhadarab. A Gore az anyagokon kívül készít komplett ruhákat, nem is akármilyen minőségben, Gore Wear márkanév alatt. A kerékpáros kínálatukból kaptuk a C5 Gore-Tex Active dzsekit tesztelésre, mely egy teljesen szél- és vízálló kabát őszi-tavaszi és enyhe téli körülményekre.

A Gore különféle típusú és tulajdonságú anyagokat gyárt és ruházatból is többféle körülményre kínál megfelelő darabot, lényegében a nyári ruháktól a téli modellekig teljesen lefedik a kerékpáros ruházati palettát. Persze az igazán érdekesek mindig a gyártó saját fejlesztésű membránjával ellátott őszi-téli modellek, mert hidegben, esőben, szélben jön ki igazán a különbség az egyszerű és a profi ruhadarabok között. Valószínűleg mondanom sem kell, a Gore az utóbbi kategóriába tartozik.

Messziről is jól látható, szinte világít a fluo szín

A C5 Gore-Tex Active dzseki nevében szinte minden benne van a ruhadarabról, a “C” a cycling szót, azaz a kerékpározást, jelöli, az “5” a kabát szintjét, haladó sportolóknak készült (a 3 az aktív, az 5 a haladó, a 7 pedig a szakértő, profi kategória), a Gore-Tex pedig a szél- és vízállóságra utal. A Gore-Tex membránról tudni érdemes, hogy annak köszönheti a vízállóságát és a lélegző tulajdonságát egyszerre, hogy nagyon-nagyon sok apró pórus található rajta (több mint 1,3 milliárd egy négyzetcentiméteren), amik 20000-szer kisebbek, mint egy vízcsepp, viszont 700-szor nagyobbak, mint a vízpára, ezért a víz nem tud áthatolni rajta, a pára viszont ki tud jutni. Ez a membrán lélegzőmechanizmusának működése.

Az anyagnál maradva, a C5 Gore-Tex Active dzseki nem rendelkezik semmilyen extra hőtartó réteggel, ennek megfelelően nem is kemény téli időjárásra ajánlja a Gore, hanem 5 és 15 fok közötti tartomány szerepel a honlapon, tehát inkább őszi-tavaszi időjárásban optimális viselet vagy a mostanában hazánkra egyre inkább jellemző enyhe téli időben.

A vízállóságra nagyon ügyelt a gyártó, a legtöbb kabát gyenge pontja a varrás, ezt a Gore úgy oldotta meg, hogy egyszerűen ráhegesztett egy vízálló réteget belülről a varrásokra, tehát ezeken helyeken sem fog garantáltan beázni.

Nem kérdés, hogy esős időben a láthatóságra is oda kell figyelni, ezt a Gore szintén szem előtt tartotta a kabát tervezésekor, a fluo sárga ujjak és hátrész mellett jó pár fényvisszaverő feliratot találunk a dzsekin, hogy sötétben is messziről észrevegyenek minket az autósok.

Tapasztalatok

A C5 Gore-Tex Active dzseki anyaga nem rugalmas, ezért kiemelten fontos a kabát szabása, hogy ne legyen túl bő vagy szűk sehol, mert senki nem szereti, ha lobog rajta a kabát, vagy ha nem tud benne szabadon mozogni. Ennél a ruhadarabnál nem volt ilyen probléma, mindenhol úgy állt ahogy kell, megfelelően illeszkedett a nyaka, és hátul a dereka is elegendően hosszú volt, mindössze az ujjak voltak hosszban kicsit túlméretezve, de lehet az én karjaim voltak túl rövidek. Maga a szabás egyértelműen kerékpározáshoz lett tervezve (erről még lesz kicsit lejjebb bizonyíték is), amiért jár a piros pont.

Az idei nyárias ősz nem volt a barátja ennek a kabát tesztnek és télen is kevés volt az olyan időjárás, amikor a C5 Gore-Tex Active kabát lett volna az optimális viselet, így nem sikerült bele csillió teszt kilométert tennem, de mindig figyeltem az időjárást, hogy amikor 5 fok fölött esik az eső vagy erős szél van akkor legalább egy rövid körre menjek el bringázni benne. Egyébként érdekes kérdés, hogy egy ilyen kabátot napi szinten “kell”-e viselni, mert szerintem a mi éghajlatunkon nem igazán (Angliában talán), akkor kell felvenni amikor szükség van rá, ha esik az eső vagy tényleg hideg szél fúj.

A legelső bringázáskor nem volt egyszerű felöltöznöm, mert nem tudtam, hogy adott hőmérséklethez mennyi ruhát kell alávenni, aztán megkockáztattam, hogy 8 fokban csak egy aláöltözetet vettem fel alá és úgy vágtam neki az országútnak. Végül jó döntésnek bizonyult, az elején kicsit fáztam benne, de aztán 10 perc után már bemelegedtem. Mivel full membrán kabátról van szó ezért a szellőzés kulcskérdés, mert ha nem lélegzik megfelelően az anyag akkor belülről egy idő után átázom és emiatt egy idő után teljesen áthűlök a víz kiváló hővezető-képességének köszönhetően és garantált lesz a fázás. És csodák-csodájára működött a membrán, két óra után sem tocsogtam az izzadságban, csak az izzadós helyeken volt nedves az aláöltözetem (itt persze már a vége felé volt egy kis hűvös érzet) és a C5 Gore-Tex Active dzseki pedig száraz volt belülről, ami jól mutatja, hogy teljesen átengedi a párát.

Az eső sem hatotta meg, bár az elejétől fogva nem aggódtam azért, hogy be fog ázni, mivel a Gore termékek messze nem erről híresek, plusz előzetesen zuhanytesztet is végeztem rajta, amit gond nélkül teljesített és ha ott nem ázik be akkor kerékpározás közben sem fog…

Cipzáros hátsó zseb

Jól teljesített az összes edzőkörömön, nem fülledtem be alá, de én 10 fok fölött már nem biztos, hogy felvenném, maximum valamilyen brutális esőben. A minimum hőmérséklet pedig a tapasztalataim alapján alacsonyabb, mint amit a Gore ajánl, egy aláöltözettel és egy thermo réteggel alatta simán fel lehet venni 2-3 fokban is (persze ha nem vagy extrémen fázós).

A lélegzés határa nem hagyott nyugodni, vajon mennyi párát tud kiengedni egy ilyen dzseki, de ősszel-télen soha nem megyek annyira intenzíven kerékpáron, hogy ezt el tudjam érni (persze úgy megoldható lett volna, hogy aláveszek még ezer réteget, de akkor valójában nem azért áztam volna el, mert rosszul lélegzik, hanem mert túl sok rajtam a ruha), ezért kitaláltam, hogy elmegyek benne futni. Futás közben az ember sokkal több hőt termel, mint bringán és a menetszél is jóval kisebb, így minden ruhát melegebbnek érzünk. Az első méterek után kiderült, hogy ez nem egy futókabát, amikor kerékpáros szabás miatt húzta előre a vállaimat, de ezen azért túl tudtam lépni, annyira nem volt kényelmetlen. A dzseki alatt mindössze egy hosszúujjú aláöltözetet használtam a szeles 0 fokban. Két dologra voltam kíváncsi, hogy mikor lesz melegem és mikor kezdek benne fázni (tehát átizzadom az alsó réteget), mert olyan nincs nálam futás közben, hogy az utóbbi nem következik be. 10 perc után jött az érzés, hogy le kell húznom a cipzárt a nyaknál, ez kb megegyezik egy thermo futófelsőjével és kb 1 óránál volt az, hogy a hátam elkezdett fázni. Az utóbbi egy teljesen szellőző termo réteghez képest kicsit gyengébben szerepelt, viszont a szélállóságnak megvolt az az előnye, hogy nem tudott úgy áthűteni a szél, mint egy normál futófelsőnél.

A csapadékos őszi, enyhe téli és kora tavaszi időjáráson kívül még van pár helyzet, amiben el tudom képzelni a C5 Gore-Tex Active dzsekit, pl a klasszikus montis példa, a Szilvásvárad Maraton, 5-6 fok szakadó eső, az indulók fele feladja a versenyt, aki ezt a kabátot viseli, az biztos nem tenné ezt, “fagyhalál” nélkül végigmenne. Ugyanez igaz egy magashegyi országúti vagy montis túrára is amikor beszorul a felhő a hegyek közé, ez a kabát ilyenkor megvéd az esőtől és a hidegtől, eleve ezekre helyekre felelőtlenség elmenni ilyen tudású kabát nélkül. De még esős időben munkába járni is jó lehet, nem ázik át, jól látható a járművek számára, tudja amit kell.

A Gore C5 Gore-Tex Active dzseki bár nem olcsó, de azoknak, akik nem csak jó időben bringáznak megérheti az árát,  biztos védelmet nyújt az eső és a szél ellen, hiszen ilyen időben legfőképpen a ruházat határozza meg a komfortot, mindegy, hogy milyen szett van a bringádon, ha 20 perc után már meg akarsz fagyni, ezért inkább érdemes jó ruhára költeni a pénzt, ami évekig, hosszútávon fog szolgálni. Egyébként érdemes megjegyezni, hogy ezen a szinten a más, hasonló tulajdonságokkal bíró kabátok sem olcsóbbak, mint a tesztelt dzseki, ráadásul a Gore ruhák a tartósságukról is híresek.

Ajánlott fogyasztói ár: 61 990 Ft.
További információkért kattints ide.
Vagy keresd a gyártó honlapján itt.

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo