fbpx

Global Fatbike Day-avagy dagik a Mátrában

A Global Fatbike Day minden év decemberében kerül megrendezésre 2012 óta, Angliából indult Si Matthews illetve Ritchie Salt kezdeményezéséből az MTBR fórumán verbuválódva. Idén először hazánkban is feléledt a hagyomány, és a Fatbike csoport tagjai nekivágtak a Mátrának.

11 fatbike, és 11 elszánt bringás indult el Domoszlóról az ország legmagasabb pontja felé. A fatbike-ozás sok vitát szül, hogy egyáltalán van-e létjogosultsága hazánkban? Több fat-et is teszteltünk már, aki még nem próbálta, annak erősen ajánlanánk, mert olyan élményt ad, amit más bringa nem. Tény, hogy nem aszfaltra szánták, és vannak hátrányai is, de ahogy Sipos Richárd beszámolójából is láthatjátok, most megtalálta az ideális közegét.

Hóban, sárban, laza vagy köves talajon van igazán elemében a fatbike, hiszen az óriási gumijai mindent elnyelnek, a brutális tapadási felület pedig nem engedi a hóba süllyedni a kerekeit, így könnyedén tudsz ott is tekerni vele, ahol a hagyományos (és akár plusszos) méretű gumikkal már régen elvesztél volna. Sipos Richárd beszámolójából és fotóiból nekünk az jön át, hogy jó móka lehetett!

” A kora téli időjárás kitett magáért, mert a hét közepétől havazott a hegyekben, majd az eső is tiszteletét tette, végül az egész lefagyott. Az esemény reggelén azonban kisütött a nap, a hőmérséklet pedig fagypont környékén mozgott, így el lehetett indulni meghódítani a Mátrát.
Domoszlóról indult a túra, hogy 25 kilométeren át, közel 1100 métert mászva felfelé a jeges, havas utakon felérjen a Kékesre. A Mátra nem adta könnyen magát. Igazi kalandtúra volt a javából, a Domoszlói kapuig 6 alkalommal keresztezte az utat patak, a meredekebb részeken megfagyott a víz, volt ahol jégen kellett felfelé mászni. A hegyekben az erdei járművek által letaposott nyomokban lehetett haladni, kivéve egy pár kilométeres részen, ami még fatbike-kal is járhatatlan volt, a 10%-os emelkedőn, a fagyott hóban tolták a dagikat felfelé a résztvevők. Igazi öröm volt felérni a Kékesre és a kötelező fotót megcsinálni a Kőnél. “
Reméljük jövőre még többen lesznek nyeregben a Global Fatbike Day-en!
Fotók: Öcsi

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo