fbpx

Giro d’Italia: elkezdődött a verseny az összetett menők között

A 13. szakasszal kezdetét vette az igazi verseny a 102. Giro’d Italián, a hegyek között az összetett menők próbálkoztak, melyből Landa jött ki a legjobban, a szakaszt Zakarin nyerte.

A Giro’d Italia 13. szakaszán 196 km-t kellett teljesíteni a mezőnynek, mely egy első kategóriás és két második kategóriás hegyet tartalmazott, ráadásul a szakasz a 2247 méteres csúcson végződött. Ennek megfelelően komoly csata volt várható az összetett esélyesek között, eljött az ideje, hogy a kevésbé jó időfutammenők megpróbáljanak faragni Primoz Rogliccsal szemben.

A szakasz elején egy nagyobb csoport tudott ellépni, de nem engedte őket messze a mezőny, előnyük két percnél tetőzött. A 119. km-nél kezdődő második kategóriás emelkedőn az Astana kezdett kemény tempót diktálni, mely szétszakította a mezőnyt, a rózsaszínű trikót viselő Jan Polanc sem volt képes az elejével tartani. A szökés előnye is gyorsan olvadni kezdett, és nagyon úgy tűnt, hogy most nem lesz két verseny a mezőnyben úgy, mint az előző szakaszon. Nem tudni miért, de a csúcshoz közeledve az Astana kerekesei visszavettek a tempóból, így lassan, de vissza tudott zárkózni az összetettben vezető Polanc.

A második kategóriás hegyet egy hosszú lejtő követte, ahol az újra egyesült főmezőny már csak 20 másodpercre volt a szökevényektől. Ezt érzékelvén a cél előtt 45 km-rel kezdődő hosszú hegyen a szökevény csoportból Fausto Masnada váltott ritmust, hogy elkerülje azt, hogy a mezőny bekebelezze őt. Az élbolyból többen vele tartottak, így újra összeállt a szökés. A vállalkozás sikeresnek bizonyult, mert újra két perces előnyt sikerült kiépíteniük. A mezőnyből Mikel Landa (Movistar Team) robbantott a hegy lábánál, hogy megpróbáljon az összetettben előrébb kerülni. A szökésből Amador maradt hozzá hátra, aki sokáig ment tempót csapattársának. A Michelton-Scott-ból Yates-nek erőnléti, míg az Astanából Lopeznek voltak technikai problémái, így mindkettőjüknek elúszni látszott az összetett jó helyezés.

A szökésből Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) indult meg 5 km-rel a cél előtt és az elején úgy tűnt, hogy a ritmusát senki nem tudja átvenni, de szép lassan Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) feltempózott rá, majd Zakarin ismét tempót váltott, mellyel újra leszakította Nievét. Őket nem sokkal Bauke Mollema (Trek-Segafredo) követte, majd egy kicsit távolabb már Landa érkezett, bekebelezve a szökés többi részvevőjét. A szakaszt Zakarin nyerte, második helyen Nieve haladt át a célvonalon, míg a harmadik helyet Landa szerezte meg.

Hátul Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) hagyta ott Primoz Roglicot és Vincenzo Nibalit (Bahrain-Merida), de nagyon úgy tűnt, hogy a két nagy esélyes csak egymással foglalkozik, végül együtt értek célba közel 3 perc hátránnyal Zakarinhoz és 1:37-cel Landához képest. A szakasz vesztese egyértelműen Lopez és Yates, akik közül Lopez további 1 perccel, Yates pedig 2 perccel került távolabb Roglictól. Az összetettben továbbra is Polanc maradt az élen.

Giro d’Italia 13. szakasz eredménye:

1 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 5:34:40
2 Mikel Nieve (Spa) Mitchelton-Scott 0:00:35
3 Mikel Landa (Spa) Movistar Team 0:01:20
4 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team 0:01:38
5 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:01:45
6 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:02:08
7 Primoz Roglic (Slo) Team Jumbo-Visma 0:02:57
8 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida
9 Pavel Sivakov (Rus) Team Ineos 0:03:34
10 Davide Formolo (Ita) Bora-Hansgrohe 0:03:50

 

Összetett állás:

1 Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 54:28:59
2 Primoz Roglic (Slo) Team Jumbo-Visma 0:02:25
3 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 0:02:56
4 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:03:06
5 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:04:09
6 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team 0:04:22
7 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:04:28
8 Mikel Landa (Spa) Movistar Team 0:05:08
9 Pavel Sivakov (Rus) Team Ineos 0:07:13
10 Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team 0:07:48

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo