fbpx

Giro-kávézó: kezdődik a verseny vagy a hidegháború?

Érdekes hétnek nézünk elébe a Giro d’Italia-n… Ha megnézzük a szakaszok útvonalát, a szintrajzokat, elsőre azt mondhatnánk, tűzijáték következhet, aminek megkoronázása lesz a vasárnapi időfutam.

14-05-2016 Giro D'italia; Tappa 08 Foligno - Arezzo; 2016, Movistar; Valverde, Alejandro; Alpe Di Poti;

A mai szakaszon bár hegyi befutó lesz, de az igazi különbséget mégis a cél előtt 20 kilométerre lévő emelkedőn lehet képezni, ahonnan van még hátra. Mondhatnánk büntetlenül lehet égetni a kerozint, mert szerdán és csütörtökön az összetett menők számára “gyógyetap”, azaz némi pihenő következik.

Ugyanakkor olyan közel vannak egymáshoz az összetettben a topfavoritok, hogy azt is mondhatnánk, dőreség lenne megpróbálni ma döntésre vinni a dolgot, hiszen egy komoly támadási kísérlet visszafelé is elsülhet. Ugyanez igaz a pénteki és szombati napra, melyek nem hegyi befutóval érnek véget.

Nagy energiabefektetést igényel a csapatok részéről is egy-egy támadás ilyen szakaszokon, többet, mint amikor egy meredek hegyi befutón meghúzzák a sort, támad a kapitány ha jól érzi magát, és vagy leszakadnak az ellenfelek, vagy nem. Ráadásul ott a vasárnapi időfutam, amire ha jól spórol valaki, komoly előnyt is kiharcolhat. És akkor nem beszéltünk a harmadik hét hegyóriásairól…

A ma reggeli rövid eszmefuttatással csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy igen, papíron izgalmas szakaszok ígérkeznek, de az sem lenne meglepő, ha a topfavoritok meghúznák magukat vasárnapig és az összetett szempontjából ez lenne a legkevésbé izgalmas hét.

Ha végignézzük az esélyesek listáját, Nibali valahogy még nem az igazi, tőle a legtöbben amúgy is a harmadik hétre várjuk a csúcsformát. Az eddig aktív Valverde már úgy nyilatkozik, többet kéne támadni a többieknek is, pedig neki van a legkomolyabb ütőkártya a kezében Amador személyében. Zakarin elesett, folytatja a harcot, de regenerálódni kell kicsit. Landa továbbra is sötét ló akár a végső győzelem szempontjából, a fiatal spanyol bármikor összekeverheti a lapokat.

Támadni talán az időfutamon hátrányba került hegyimenőknek kellene, mint Pozzovivo, Chaves, Uran, vagy Majka, de mögöttük pont nem áll olyan csapat, mint Nibali vagy Valverde mögött (ez igaz Kruijswijkre is). Vagyis nagyon kockázatos egy olyan támadás, amit nem meredek hegyi befutón indít valaki, saját magát végezheti ki vele, és olcsó vigasz utána, hogy “legalább megpróbálta”.

Még az is megeshet tehát, hogy az Astanának és a Movistarnak megfelel majd, ha Brambilla és a Quick Step próbálja körömszakadtáig védeni a rózsaszínű trikót különböző szökevényekkel szemben, és a topfavoritok nem támadnak. Nem is kívánhatnánk mást, minthogy ne így legyen, de legalább abban biztosak lehetünk, hogy a szakaszgyőzelmekért nagy csatákra számíthatunk továbbra is!

Összetett állás a 10. szakasz előtt (Nibali és Valverde mindössze 2 mp-re egymástól és Landa hátránya is alig több 20 mp-nél):

1 Gianluca Brambilla (Ita) Etixx – Quick-Step 34:33:04
2 Bob Jungels (Lux) Etixx – Quick-Step 0:00:01
3 Andrey Amador (CRc) Movistar Team 0:00:32
4 Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNl-Jumbo 0:00:51
5 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:00:53
6 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:00:55
7 Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin 0:00:58
8 Mikel Landa Meana (Spa) Team Sky 0:01:18
9 Rafal Majka (Pol) Tinkoff Team 0:01:45
10 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:01:51
11 Ilnur Zakarin (Rus) Team Katusha 0:02:09
12 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:02:28
13 Esteban Chaves (Col) Orica-GreenEdge 0:02:31
14 Diego Ulissi (Ita) Lampre – Merida 0:02:54
15 Rigoberto Uran (Col) Cannondale Pro Cycling 0:02:56

A mai, 10 szakasz részletei:

A hét további hegyes szakaszai:

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo