fbpx

Giro-kávézó: Hogyan veszítheti el Steven Kruijswijk a Giro d’Italia-t?

Az összetett szempontjából három fontos szakasz elé nézünk a Giro d’Italia-n, a rózsaszínű trikós Steven Kruijswijk (Lotto NL-Jumbo) pedig élete eddigi legfontosabb 3 versenynapja előtt áll.

25-05-2016 Giro D'italia; Tappa 17 Molveno - Cassano D'adda; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Kruijswijk, Steven;

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a 28 éves holland versenyző eddigi teljesítménye meglepetés, hiszen nem egy évről-évre még szignifikáns fejlődésre képes zöldfülűről van szó, korábbi GT-eredményeihez képest pedig óriási ugrás, hogy a 17. etapon még rózsaszínű trikóban tekert. Hozzátehetjük, hogy az idei Giro mezőnye nem erős, Vincenzo Nibali eddig nem mutatta önmaga csúcsformáját, Valverde – bár a profi mezőny egyik legkonzisztensebb, kiváló versenyzője – nem klasszikus GT-menő.

A 18. szakasz

A 18. szakasz

Kruijswijk nem véletlenül, vagy kicsit “alattomban” találta magát a rózsaszínű trikóban, mint a tavalyi Vueltán Tom Dumoulin, hanem eddig valóban a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta a hegyeken, eddig nem találtak rajta fogást az ellenfelek. A papírforma tehát innentől kezdve az, hogy miért is találnának rajta fogást a további három szakaszon? Érdekes ez a három etap, mindhármon lehet támadni, máshogy, ráadásul a három szakaszt együtt is biztosan megvizsgálják a sportigazgatók a fárasztás szempontjából.

A 19. szakasz

A 19. szakasz

Például ha Valverde szakaszsikerekben gondolkozik, ma ismét jó esélye lenne nyerni, de végig kell gondolni, hogy érdemes-e kiüríteni a tankot már az első napon a háromból… Azonban ha a verseny úgy alakul, hogy az ellenfelek gyengeséget vélnek felfedezni Kruijswijkben, rögtön ki kell használni, függetlenül attól, melyik szakaszról van szó. És a Movistar ebben elég jó. A másik oldalon Valverde pont a legmagasabb, igazán hosszú hegyeken mutatott már többször gyengeséget, Kruiswijk pedig bevallottan többet készült magaslaton a szokásosnál a Giro előtt.

Az idei Giro legmagasabb és legnehezebb hegye a 19. etapon

Az idei Giro legmagasabb és legnehezebb hegye a 19. etapon

A három szakasz “középpontja” kétségtelenül a Cima Coppi a 19- etapon, azaz a Giro legmagasabb pontja. Elképesztő nehéz emelkedő vezet fel a Colle delle Agnello-ra, az utolsó 8-9 kilométeren gyakorlatilag folyamatos 10% körüli meredekséggel. Ha itt sikerül zavarba hozni a rózsaszínű trikóst, simán kaphat 5 percet vagy többet a szakasz végéig. Vagyis hiába tűnik most már Kruijswijk a legnagyobb esélyesnek, semmi sem dőlt el a Girón. A rutinosabb versenyzőket, Valverdét vagy Nibalit, de a fiatalabbakat, Chavest vagy Zakarint sem szabad leírni.

A 20. szakasz

A 20. szakasz

Fontos leszögezni, hogy az utolsó szakasz középső nagy hegyein vezetett támadás úgy tud sikeres lenni, ha csoport tud elszakadni és az akció valakinek a “kivégzésére” irányul, mert egy-egy magányos harcosnak túl hosszú a hátralévő táv, még akkor is, ha szökevénycsoportokban megbújik majd az előretolt helyőrség (érdekesség, hogy a 20. etap egy őrült rohanás lehet fáradt lábakkal, hiszen csak 134 km a táv). Ha csak az utolsó emelkedőkön támadnák a rózsaszínű trikós, nem valószínű, hogy ledolgozható a több perces hátrány, bár még ez sem feltétlenül igaz, hiszen egy-egy-egy percről beszélünk. Ugyanott tartunk tehát, mint az idei Girón már sokszor, nagyon nehéz jósolni, de szinte garantált az izgalmas verseny!

Összetett állás:

1 Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNl-Jumbo 68:11:39
2 Jhoan Esteban Chaves Rubio (Col) Orica-GreenEdge 0:03:00
3 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:03:23
4 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:04:43
5 Ilnur Zakarin (Rus) Team Katusha 0:04:50
6 Rafal Majka (Pol) Tinkoff Team 0:05:34
7 Bob Jungels (Lux) Etixx – Quick-Step 0:07:57
8 Andrey Amador Bikkazakova (CRc) Movistar Team 0:08:53
9 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:10:05
10 Kanstantsin Siutsou (Blr) Dimension Data 0:11:03

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo