fbpx

FotoTour: Vincenzo Nibali mindent vitt a Giro del Trentino-n, Wiggins bringát dobált

Április 16-ától 19-éig ismerkedhettek a Giro d’Italia-ra készülő profi kerékpárosok, a kiemelt kategóriás olasz körversenyen, a Giro főpróbájaként számon tartott Giro del Trentino viadalon. Az olasz háromhetes sztárjai közül Nibali, Wiggins, Evans, Scarponi, Basso, Santambrogio, Pozzovivo, Pellizotti és mások is jelen voltak, és persze Stefano Sirotti gépe is kattogott:

Már az első nap sem volt egyszerű, ugyanis két félszakaszt kellett teljesíteni, ami az összetettre hajtók számára sosem könnyű. Ennek megfelelően az első félszakaszon nem is nagyon zavartatta magát a mezőny, hogy egy szökevénycsoport 7 perc előnyt szerezett.

PIC360031886

Az ausztriai Lienz környékén kijelölt 128 kilométeres táv és a cél előtt egy közepes hegy teljesítése után a győzelmet a francia Maxime Bouet (Ag2r-La Mondiale) szerezte meg. Az eddigi nem túl kellemes körülmények között zajló tavaszi versenyek után végre ideális kerékpáros időben.

PIC360037605

Délután a rövid, 14 kilométeres csapatidőfutamon a Team Sky meggyőzően, 55 km/h-s átlagot hajtva szerezte meg a győzelmet, érdekesség, hogy míg a legtöbb csapat nagyjából a Giro-sorokkal érkezett, Wiggins hegyi segítői nem jöttek el, Uran, Henao és Porte például az Ardennekben villognak.

PIC360035577

A csapatidőfutam után az összetett éllovasnak járó ciklámen színű trikót a délelőtt Bouet mögött érkező cseh Josef Cerny (CCC Polsat Polkowice) vette át, aki szemtelenül fiatal, csak májusban tölti be huszadik életévét. Egy lídertrikó a Trentinóról nem semmi így pályafutása elején…

PIC360098597

Másnap nehéz hegyi etap következett 224 kilométeres távval és két nagy emelkedővel, az 1800-as Lavaze-hágóval, a befutóig pedig az 1500-as Vetriolo Terme várt a mezőnyre. A 7,6%-os mászás végén egyesével érkeztek a bringások, jórészt a Giro esélyeseit láthattuk elöl, a győzelmet Kanstantin Siutsou (Sky) szerezte meg.

PIC360099790

A két legfőbb Giro-favorit, Wiggins és Nibali nem bírtak egymással, a kemény emelkedő végén Wiggo barátságosan veregette meg Nibali vállát, aki láthatóan kiváló formában tekert. Az Asztana kapitánya eddig sem tartozott a testesebb kerékpárosok közé, de sikerült további súlyt letornáznia, amihez ha hozzávesszük a kimondottan erős kazah gárda támogatását, nagyon megnehezítheti májusban a Sky dolgát.

PIC360097655

Az összetettben Bouet vette át a vezetést a fiatal Cerny megfőtt a hegyen, amin nem is csodálkozott senki. Bouet-val sem számoltak sokan, de miután „csak” két percet kapott a 20. helyen érkezve, innentől megkezdődött a találgatás, vajon kibírja-e az utolsó nap, mindent eldöntő hegyi befutóját 3-4 perc hátránnyal…

PIC360509609

A harmadik napon egy tipikus olasz nyomvonal várta a mezőnyt, Pergine Valsugana és Condino között, 176 kilométer hosszan, közepes emelkedőkkel. Ahogy várható volt, a mezőny elengedett a hegyi befutón nem villogó szökevényeket, akik között Scarponi és Tiralongo is ott volt, mégis a BMC-s Ivan Santaromita nyert.

trentino7

A negyedik, zárószakaszon elvált a szappan a víztől, a végén egy több mint 10 kilométer hosszú, helyenként 20%-os meredekségű kaptatón tértek vissza a bringások a hó birodalmába. A hegy elejétől kezdve az Asztana dolgozott Nibalinak, hamar leszűkült az élboly a tucatnyi esélyesre. Ráadásul Nibalinak szerencséje is volt, legfőbb ellenfele, Wiggins kerékpárján rakoncátlankodott az elektromos Dura Ace, így a brit leszakadt. Az utolsó kilométereken Mauro Santambrogio tartotta végig lőtávolban magát Nibalihoz képest, de végül a „Cápa” nyerte a szakaszt és az összetettet is.

PIC360817452

A képek közé itt beékelnénk most egy videót, melyen Wiggins technikai problémáját láthatjuk. A brit úgy tűnik, tökélyre fejleszti a kerékpár-eldobást, anno a mendrisiói vb-n, 2009-ben még eldőlt a bringa:

Tegnap már sikerült szabályosan a falhoz állítani, az elektronikus váltórendszer és a Shimano ellenségei most örülhetnek, mutogathatnak, hogy Wigginsnek a Díájtú miatt úszott el az összetett siker, a brit így 1:39 percet kapott Nibalitól, és összetettben 5. lett 1:40 hátránnyal.

Nibali 2008 után második összetett sikerét aratta a Trentinón, és nyilatkozata szerint vasárnap megpróbálja azt, ami eddig csak Vinokurovnak sikerült, megnyerni a Liege-t a Trentino után. A dobogón Santambrogio mellett Buet örülhetett még igazán, hiszen az első napi szökése és a szenvedése a hegyeken harmadik helyet ért a végelszámolásnál!

PIC360829101

“A legfontosabb a számomra, hogy tudtam nyerni egy ilyen típusú emelkedőn. Van még néhány hét a Giróig, és továbbra is Wigginst tartom a legfőbb ellenfélnek, de Evans és Basso is egyre erősebb. Nagyon örülök, hogy kiderült, mennyire erős a csapatom, sem itt, sem a Tirrenón nem követtünk el taktikai hibákat.” – kommentálta győzelmét Nibali.

A Giro del Trentino összetett végeredménye:

1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 17:49:11
2 Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini – Selle Italia 0:00:21
3 Maxime Bouet (Fra) Ag2r La Mondiale 0:00:55
4 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:01:16
5 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 0:01:40
6 Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre – Merida 0:01:45
7 Stefano Pirazzi (Ita) Bardiani Valvole – CSF Inox 0:02:15
8 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:02:18
9 Stefano Locatelli (Ita) Bardiani Valvole – CSF Inox 0:03:05
10 Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 0:03:22

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo