fbpx

FotoTour: ilyen még nem volt, Alpe d’Huez kétszer a Tour de France-on!

Talán a Tour de France legismertebb emelkedője az Alpe d’Huez, Pantani vagy Armstrong is örökre emlékezetes győzelmeket aratott a legendás szerpentinen. Idén, a 100. Tour de France-on a szervezők tovább mentek: kétszer kellett megmászni a meredek kaptatót…

alpe_d_huez_01

A klasszikus szerpentin: 13,8 km hosszú, átlagosan 8,1%-os, 21 hajtűkanyar, (les 21 virages) minden visszafordítóban táblákkal, melyeket a korábbi szakaszgyőztesek tiszteletére helyeztek el. Természetesen a befutó most is ezek után következett…

alpe_d_huez_02

A versenyzők előtt kicsit a szurkolókról: az Alpe d’Huez-en úgynevezett “nemzeti sarkok” is kialakulnak, a képen a norvég szekció látható, a skandinávoknál általában rekordmennyiségű alkohol fogy a kerékpáros eseményeken.

alpe_d_huez_03

Lassan már fű, va, virág is burnyáknak öltözik a Tour de France-on, talán csak múló divathullám…

alpe_d_huez_04

A holland sarok: ezt látja a versenyző menet közben, félelmetes és csodálatos egyeben.

alpe_d_huez_05

Van aki nyélen nyomja (jobb oldalon a szakaszgyőztes Riblon), más a lazaságával kerül a hírekbe (Adam Hansen sörözve gyűri a 10%-ost).

PIC385254126

Tejay Van Garderen úgy tűnt, megnyeri, de eléhezett az utolsó kilométerekre. Talán túl korán támadott, de ahogy nyilatkozta is, nincs értelme a “volnákat” keresni, előre kell tekinteni!

PIC385268762

Christophe Riblon a “Soha ne add fel!” elvet követve a végsőkig küzdött Van Garderen mögött, aminek meglett a jutalma: amikor az amerikai “elfogyott” megnyílt a lehetőség a győzelemre!

alpe_d_huez_08

A favoritok közül Quintana és Rodriguez frissült fel a legjobban a pihenőnap óta, Purito örömmel konstatálta a befutó után, hogy Froome is ember és támadható, egy percet adtak a sárga trikósnak. Mindketten azt nyilatkozták, hogy a párizsi dobogó a cél innentől kezdve!

alpe_d_huez_09

Froome és Porte a sárga trikós krízisét követően minimalizálták a veszteséget, amibe még a később kiosztott 20 másodperces időbüntetés is belefért. A Sky versenyzői szabálytalanul frissítettek a hajrában, amikor már nem lehet hátramenni a kísérőkocsihoz. Froome eléhezését látva lehet jobban jártak így, a szénhidrátfröccs nélkül talán több lett volna az időveszteség…

alpe_d_huez_10

Alberto Contador nem volt boldog a célban, újabb perc (mínusz 20 mp) hátrányt gyűjtött a pályán Froome-mal szemben. Nem keresett a végén kifogásokat, “egyszerűen nehezek voltak a lábak” – fogalmazott.

PIC385311508

Kreuziger ismét kihajtotta a belét is Contadorért, a kerékpársportban nem ritka, hogy egy GT-n valamelyik segítő erősebb, de a Főnökért kell dolgozni…

PIC385277736

Aki felhőtlenül örülhetett a pódiumon: Christophe Riblon

alpe_d_huez_13

Froome sem volt elkeseredett a Quintanáéktól kapott időhátrány ellenére sem, hiszen Contadorral és Kreuzigerrel szemben még krízise ellenére is növelte előnyét. “Ha ilyen egy rossz nap, akkor mondjuk, hogy ez az…” – válaszolt a sajtótájékoztatón.

 

Fotók: Stefano Sirotti, Team Sky, ASO

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo