fbpx

Fetter a legjobb tízben, Valter 86. Katalóniában, Jumbo-dominancia Belgiumban

Ethan Vernon  (Quick-Step Alpha Vinyl Team) győzelmével végződött a Katalán Körverseny (2.UWT) pénteki szakasza, Valter Attila (Groupama-FDJ) a 86. helyen ért célba. Olaszországban Fetter Erik (EOLO-Kometa) volt érdekelt, aki kiemelkedően teljesített a mai szakaszon. Peák Barnabás (Intermarché) pedig újabb rangos egynaposon állt rajthoz, egyúttal újabb UCI-pontokat gyűjtött.

Katalóniában a La Pobla de Segur és Vilanova i la Geltrú közötti, több mint 200 kilométeres etappal folytatódott a hétnapos körverseny. A szakasz – amely 550 méteres magasságból indult – elején egy harmadik kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, a befutó azonban egy hosszabb lejtő után, pontosan a tengerszinten volt a halászatáról is híres, baleár-tengerparti városban. Ezek alapján mezőnyhajrára volt kilátás, és a számítások be is igazolódtak: a sprintet követően Ethan Vernon szerezte meg az első helyet Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) és Dorian Godon (AG2R Citroën) előtt. Ez volt a brit kerékpáros karrierjének első szakaszgyőzelme. Valter Attila a mezőnnyel együtt jött meg, végül a 86. helyre hozták ki. Összetettben egy másodperccel átvette a vezetést João Almeida (UAE Team Emirates) Nairo Quintana (Arkea-Samsic) előtt, akivel tegnap a szakaszgyőzelemért vívtak.

Vernon volt ma a leggyorsabb. Fotó: Getty Images

Belgiumban ma tartották a tavaszi “macskaköves klasszikusok” első felvonását, az E3 Saxo Bank Classic (1.UWT) kerékpárversenyt. A megméretés egy remek felkészülési lehetőséget kínált a csapatoknak egyrészt a vasárnap tartandó Gent-Wevelgemre, másrészt az év második monumentumára, a jövő héten sorra kerülő Flandriai Körversenyre. Mindkét topverseny  tagja a belga klasszikusoknak, illetve az UCI World Tour-sorozatának is a részét képezi. A 205 kilométeres távon keményen megdolgoztatták a versenyzőket, és összesen 16 emelkedőt magába foglaló szakaszt hoztak össze a szervezők. Emellett a Harelbekéből ugyanoda visszaérkező egynapos 11 macskaköves szektort is tartalmazott. A verseny  Wout van Aert (Jumbo-Visma) győzelmével ért véget, aki az Omloop Het Nieuwsblad után a második flandriai klasszikust is behúzta idén. A holland csapat egyébként is dominálta a klasszikust, mivel van Aert csapattársával, Christian Laportéval együtt gurult be a célba. Harmadik helyre Stefan Küng (Groupama-FDJ) futott be. A versenyen ötödik lett Matej Mohoric (Bahrain-Victorious), aki a Milánó-San Remón elért győzelmét követően erre a versenyre lecserélte dropper post-os bringáját (amely nagy felháborodást váltott ki a kerékpáros társadalom egy részében, főleg, miután az UCI is szemet hunyt felette), helyette egy Merida Reacto aero kerékpárnak szavazott bizalmat a szlovén. Peák Barnabás egynaposokon mutatott jó teljesítményének köszönheti, hogy ott lehetett ma Belgiumban. A 23 éves versenyző nagyon jól ment, végül hat perc hátránnyal, a 33. helyen “intették le”, ami 8 UCI-pontot eredményezett számára. A mai teljesítménye is igazolta Peák csapatba kerülésének jogosságát, akinek ez már a negyedik idei egynaposa volt, ahol világranglista pontot szerzett.

A két jó barát – megint tönkreverte a mezőnyt a Jumbo. Fotó: Sprint Cycling Agency

Eközben Olaszországban is folytatódott a Coppi e Bartali (2.1) ötnaposa, amelyen immáron csak egy magyar honfitársunknak szurkolhattunk, miután Szarka Gergely (Giotti Victoria – Savini Due) a tegnapi szakaszt nem fejezte be. Fetter Erikre azonban egy szavunk nem lehet: a Montecatiniből ugyanoda visszaérkező, három kategorizált emelkedőt tartalmazó 159 kilométeres szakaszon a 21 éves kerékpáros csapata legjobbjaként, azonos idővel a kilencedik helyen ért célba. Az etap Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) győzelmével végződött, aki sérüléséből felépülve próbálja magát formába hozni, erre pedig az alacsonyabban rangsorolt versenyek kitűnő terepet képeznek.

„Örültünk, hogy a nap első taktikai eleme rögtön sikerült, hiszen az volt, hogy Samuele Rivi legyen szökésben. Ez a nap feküdhetett volna neki, különösen akkor, ha hazaért volna a szökés, épp ezért volt kinevezve erre a feladatra. Arra is számítottunk, hogy végül sprint lesz, és az egyik spanyol sprinterünk jó formában van, onnantól kezdve inkább rá volt kihegyezve a finálé. Nekem annyi lett volna a dolgom ma, hogy az elejével maradjak, és energiát spóroljak a holnapi napra. De aztán mindenki más, így a sprinterünk is leszakadt a dombokon, és csak én maradtam az első csoportban. Gondoltam, hogy akkor kipróbálom magam a sprintben, miért is ne, és így sikerült a TOP10-es helyezés” – mondta Fetter Erik, majd hozzátette, hogy „gyönyörű idő volt ma, úgy sütött a nap, mintha már nyár lenne. Élveztem az egész versenyt az olasz kisvároskákban és körül”.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo