fbpx

Feltörekvő távol-keleti márka a gps computerek piacán – iGPSPORT iGS618 teszt

Az iGPSPORT legokosabb gps-es kerékpáros computere az iGS618, mely tudásával felveszi a versenyt a nagyobb márkákkal. A távol-keleti márka csúcs computere számos hasznos funkciót kínál a profi edzésadatoktól az alapszintű navigációig, mellyel a kerékpárosok többségének igényeit bőven kielégíti.

Az iGPSPORT nem túl régi márka a piacon, 2012-ben alapították a távol-keleten, kínálatukban kerékpáros computerek és ahhoz tartozó kiegészítők (pulzusmérő pántok, sebesség- és pedálfordulat szenzorok, és konzolok) találhatóak. A paletta csúcsát az iGS618 jelenti, amibe rengeteg tudást belesűrítettek és melynek köszönhetően már nagyon nem “kínai vacak” kategóriába tartozik.

Az első találkozásunkkor is már meglepetést okozott, a postacsomagot kibontva meglepően tapasztaltam, hogy kifejezetten igényes dobozban szállítják. A dobozban a computer mellett két konzolt és egy USB kábelt is találtam, az előbbiek a kormányhoz való rögzítés, az utóbbi pedig a töltéshez vagy az adatvitelhez szükséges. Egyébként a rögzítése a Garmin computerekkel megegyező, ezért sokféle utángyártott konzol beszerezhető hozzá.

Kézbe véve kicsit nehéz, elég masszív darab, tettek bele anyagot bőven. Úgy látszik ez az ára az IPX7-es vízállóságnak. A formavilága kicsit egyszerű, szerintem kevesen lesznek, akik a külseje miatt fognak beleszeretni. Az oldalán hiába keressük a gombokat, mindösszesen 3 gombot tettek a kijelző alá, melyekkel vezérelhetjük a computert, ezzel kapcsolatban volt bennem némi kétely, hogy 3 gomb elég-e erre a célra (erről egy kicsit később). Egyébként ezeken a gombokon erős gumibevonat van, valószínűleg nem fog könnyen kiszakadni, mint néhány régebbi Garmin computernél.

Ha nem olvassuk el alaposan a termékleírást, akkor az első bekapcsoláskor szembesülhetünk azzal, hogy a 2,2 colos kijelzője színes. Ez engem annyira nem hozott lázba, jól elvagyok a monokróm kijelzőkkel is, de ez mindenképpen extraként fogható fel. Ha már a kijelzőről van szó, teljes egészében személyre szabható, hogy hol milyen adat jelenjen meg, 5 adatoldalt (+a navigáció) tudunk beállítani kerékpározáshoz és oldalanként maximum 10 adatot tudunk megjeleníteni, szerintem nincs az az ember, akinek ilyen sokra van szüksége. Egyébként hihetetlen mennyiségű adat közül választhatunk és már a menüben is csoportosítva találhatjuk meg őket sebesség, pedálfordulat, pulzus, erő, távolság, magasság, idő, váltás és egyéb funkciók alapján. ANT+ és bluetooth szenzorokkal kompatibilis, összeköthetjük a wattmérőnkkel, sebesség-, pedálfordulat szenzorunkkal és a pulzusmérő pántunkkal is, plusz még az elektromos váltókkal is képes kommunikációra.

A 3 gomb ellátja a funkcióját, a baloldali a “vissza”, a középső az “ok”, a jobboldali pedig a lapozó gomb. A hosszabb menükben néha kicsit nehézkes, ha véletlenül túllépünk az adott menüponton, hogy végig kell lapozni újra a teljes menüt, de különben teljesen felhasználóbarát, meglepően átgondoltan tervezték meg. Többféle “edzés” típus (race, training, indoor) közül választhatunk és sajátot is beállíthatunk, itt nem is a computerbe beírt tevékenységek típusa igazán a fontos, hanem például ha görgőzünk vagy montizunk akkor lehet más adatokat szeretnénk látni, mint országúton és ilyenkor csak elég módot váltanunk, nem kell újraprogramozni a kijelzőt. Több kerékpárt is bevihetünk az iGS618 memóriájába, és mindegyikhez különböző szenzorokat párosíthatunk, pl ha átülünk a montinkról az országútinkra akkor nem kell megkeresni újra szenzorokat, hanem csak bringát váltunk a computerben és az automatikusan csatlakozik a másik kerékpár már beállított szenzorjaihoz.

Kültéren gyorsan talál gps jelet, nem kell hosszú percekig vesztegelnünk a ház előtt amíg megtalálja a műholdakat, ami nem véletlen, hiszen a gps műholdak mellett látja a glonass és a beidu műholdakat is. Indulás után azonnal figyelmeztet, hogy mozgásban vagyunk és el is indul egy pár másodperces visszaszámlálás a kijelzőn, aminek a végén elkezdődik az utunk rögzítése. Ez a funkció kikapcsolható azoknak, akik nem szeretnék használni és a visszaszámlálás hossza is beállítható. Menet közben teszi a dolgát, nem tapasztaltam semmilyen problémát, nehezen veszíti el a műholdakat, még terepen is stabil volt a gps összeköttetés. A szenzorokkal is stabilan kommunikált, szóval tényleg nem volt vele semmilyen ilyen jellegű hardveres gond. Az üzemidőt nem sikerült pontosan meghatározni, mivel télen hidegben használtam és sokat nyomogattam a lakásban is, és nem hagytam lemerülni egyszer sem, de valószínűleg takarékos rögzítés mellett nyáron tényleg valahol 20 óra körül lehet.

Kerékpározás közben sikerült felfedeznem egy szoftveres problémát, amikor manuális start-stop állapotban használom (tehát én állítom meg és indítom újra a rögzítést) akkor a szünet gomb megnyomására megáll, viszont egy új kört is indít. Ez egyértelműen azért van, mert ugyanazon a gombon van mindkét funkció, a középső gombbal kezdhetünk új kört és szüneteltethetjük is a rögzítést. Szerintem kis fejlesztéssel megoldható lenne ez a probléma, pl a gomb hosszú megnyomása lenne a “szünet”, a rövid pedig az “új kör” funkció. Egyébként nem olyan nagy gond ez, alapesetben én auto start-stop funkcióval használom a computereket, ott ez a probléma elő sem fordul.

A navigációról még nem eset szó, pedig az is van az iGS618-ban. Rátölthetünk gps útvonalakat, melyeket végig követhetünk a kijelzőn. Arra nem lesz képes, hogy magától útvonalat tervezzen, de az előre feltöltött vagy már rögzített útvonalon végignavigál. A térképet nekünk kell külön rátölteni (behúzni a map fájlt a megfelelő könyvtárba), az iGPSPORT oldalán megtaláljuk szinte az összes országét, átmásoljuk és onnantól navigáció közben utcanevek nélkül láthatjuk az adott ország úthálózatát. A térképhasználat bizonyos szinten korlátozott, mert egyszerre csak egy országét tudjuk feltölteni, tehát ha országot váltunk akkor cserélni kell a map fájlt az eszköz memóriájában. Mivel csak országutak szerepelnek ezeken a térképeken, ezért terepen csak a csigavonalat tudjuk követni, a kereszteződésekben nem segít, emiatt én főleg országúton közlekedőknek ajánlanám a navigációját.

A mai világban az adatrögzítés csak egy dolog, rengeteg eszköz képes erre, a fontos az, hogy hogyan továbbítja az internetre, milyen alkalmazásokkal kompatibilis. Az iGPSPORT saját fejlesztésű alkalmazást használ erre a célra, a mobiltelefonos alkalmazáson keresztül bluetooth-on tudjuk feltölteni az adatokat, a számítógépen pedig USB kábel segítségével. A telefonos alkalmazás és az internetes weboldal is kínál edzéselemzéshez használható funkciókat, de pl beállítható az automatikus Strava szinkronizálás is (USB-n közvetlenül Strava-ra vagy Trainingpeaks-re is feltölthető az edzés mindenféle iGPSPORT alkalmazás nélkül is), tehát az egyik legnépszerűbb közösségi edzésmegosztó oldalt is tudjuk használni. Persze lehetne fanyalogni, hogy nincs wifi, de nekem pl nem okozott óriási hiányt, főleg hogy nagyon gyors a bluetooth kapcsolat a telefonnal, nem úgy mint egyes gyártóknál.

Nekem bevált az iGPSPORT iGS618, nem hiányzott belőle semmilyen olyan funkció, ami nélkül nem tudom elképzelni a kerékpározásaimat, sőt a tudása bőven túlmutat az edzéseimen. Negatívumként a már említett “új kör”/”szünet” funkciót tudom felhozni, de ez lehet már a következő szoftverfrissítésnél ki lesz javítva. A gombokon a festék nyáron biztos le fog kopni, de szerintem nem nehéz megjegyezni 3 gombnál, hogy melyik mire való. Összességében elmondhatom, hogy pozitív csalódás volt ez a computer, sokkal többet kaptam, mint amire vártam.

További információkért KATTINTS IDE.
2019. február 15-ig akciósan megvásárolhatjátok, ha használjátok ezt a kupont: GBIGS618-YY

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások